Wikitravel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Wikitravel
Wikitravel logo.svg
Vállalkozás típusa
Oldal típusa
Elérhető nyelv(ek) 13 nyelv
Alapítva 2003. július
Származási ország Amerikai Egyesült Államok
Tulajdonos Internet Brands
Alapító Evan Prodromou
URL wikitravel.org
Kereskedelmi? igen
Regisztráció opcionális
Státusz aktív
Alexa-helyezés 16 904 (2019. május 23.)
A Wikimédia Commons tartalmaz Wikitravel témájú médiaállományokat.

A Wikitravel útikönyv a világ minden tájáról, mely a Wikipédiához hasonlóan Wiki rendszerű projekt. Célja, hogy olyan nyílt forrású útikönyvet hozzon létre, mely teljes, naprakész, megbízható, és az egész világra kiterjed.

Története[szerkesztés]

A projekt eredetileg a Wikimédia Alapítványtól függetlenül, Evan Prodromou and Michele Ann Jenkins alapításával indult el 2003 júliusában. 2006-ban a portál magánkézbe került, később megjelentek az oldalon a reklámok, amely a szerkesztői közösség rosszallását váltotta ki. Mindezek miatt 2013 elején a szerkesztők nagy része, köztük az alapítók, átvitték a portál tartalmát a Wikivoyage projektbe, amelyet a Wikimédia Alapítvány felkarolt, így most már az alapítvány által fenntartott projektek egyike.

Állapota[szerkesztés]

Jelenleg angol, eszperantó, francia, holland, japán, lengyel, magyar, német, olasz, portugál, román, spanyol és svéd nyelven érhető el. Bár Wiki leírónyelvet használnak a szerkesztéséhez és a világhálóra való eljuttatásához, a projekttel nyomtatható útikönyveket is létre kívánnak hozni. A Wikitravelt wikiutazók hozzák létre a világ minden tájáról együttműködve.

A projekt MediaWikit használ, mint a Wikipédia. A Wikipédiához hasonlóan a Creative Commons Attribution ShareAlike licencét használja. Ez lehetővé teszi többek közt az önálló oldalak könnyebb újranyomtatását.

A magyar nyelvű oldal 2006 októberében indult, de jelenleg (2016) meglehetősen elhanyagolt.

További információk[szerkesztés]