Ugrás a tartalomhoz

Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2022-08-27

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Népi múzeumi tárgyak azonosítása[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Kedves Wikisek! Régi paraszti világbeli tárgyak azonosításában kérek segítséget.
Első képen a középen lyukas, alacsony pad a bölcső előtt, ez mi?
Másodikon középen az asztal melletti, kerek, háromlábú eszköz, amire mintha egy daráló lenne erősítve.
Harmadikon középen a fatönkbe szúrt rúd a tetején fémvillába dugott fadarabbal, ezt mire használták?
Előre is köszönöm!
--84.225.194.157 (vita) 2022. augusztus 27., 04:47 (CEST)[válasz]
részleges válasz
Az első kép egy hálószoba vagy tisztaszoba képe.
A második egy konyha képe.
A harmadik kép - érzésem szerint - egy kamrában lévő műhelyféle fényképe lehet.
Az első kérdésedre a biztos válasz: kati (vagy Kati). Ez egy bútordarab, bár az udvaron is használtak ehhez hasonlót, sokféle formája van. Ami a képen látható, az padszerű, talán egy felnőttet is elbírt, ha ő a gyerek mellé ült. Ugyanis ebbe állították bele a már mozgásképes kisbabát, vagy azért, hogy ne mászkáljon, vagy azért, hogy az anya szeme előtt legyen. Ha beütöd a Google-ba az eszköz nevét ('kati járóka'), sok találatot kapsz rá.
A többi kérdésedre még nem tudom a választ.
(A darálóról annyit, hogy az nem a háromlábú dézsára(?) van erősítve, hanem az asztalra. Ez egy ún.'diódaráló', vagyis konyhai eszköz. Én még prézlit is „gyártottam” a mienkével, száraz pékáruból.)
vitorlavita 2022. augusztus 27., 08:33 (CEST)[válasz]
spekuláció
Most sem tudom, mi lehet a fából készült, háromlábú, abroncsozott eszköz az asztal túloldalán. Van-e feneke, nincsen feneke? Az biztos, hogy ez az eszköz a konyha közepén áll. Amely helyiségben általában egész nap tartózkodni szokott a család. Nyilván fontos, hogy ott van.
A harmadik képről azt hiszem, hogy itt szokták sütni a kenyeret. A kemence nem fényes, van az előterében két vasháromláb, hogy legyen a lábas alatt parázs, ha betolják vasháromlábastul a kemencébe. A kemence mellett, a falnál, látok egy vajköpülőt - ezen csodálkozom, hogy mit keres itt (talán nyugdíjas már?). A sarokban egy jó nagy ágy, kényelmesen alhat rajta, az esetleges jó melegben, aki... - talán ő őrzi a nagyon fontos kenyérsütést... Hogy mi lehet a földpadló közepén álló daru vagy mi, azt nem tudom.
vitorlavita 2022. augusztus 27., 12:39 (CEST)[válasz]
további spekuláció

Ezek a képek valószínűleg egy skamzenben készültek, erre utal a képek szokatlanul jó minősége. Következésképp őket kellene megkérdezni. Nekem azért alakult ki ez a véleményem, mert a helyiségek berendezése megpróbálta összegyűjteni mindazt, ami a paraszti élethez szükséges, de ilyen móron összezsúfolva nem fordult elő. Gyanúsan sok. MZ/X vita 2022. augusztus 28., 18:09 (CEST)[válasz]