Ugrás a tartalomhoz

Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2022-01-27

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Dulo fejedelem lányainak neve?[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy hivták Dulo fejedelem lányait?
--2A02:AB88:B04:5A80:ADA7:A632:B60D:474C (vita) 2022. január 27., 19:06 (CET)[válasz]
válasz
ez egy legenda, ráadásul egy patriarchális társadalom legendája egy olyan korból, amikor létező nők nevét sem jegyezték fel... Hát még nem létezőkét. A kérdésedre nemigen van válasz. Xia Üzenő 2022. január 27., 20:11 (CET)[válasz]
Honnan került a kérdésedbe Dulo fejedelem? Olvastad a Dulo nemzetség c. szócikkünket és a Dulo c. szócikket a Pallas nagy lexikon-ból? A harmadiknak fellelt Dulo király alánjai c. ismeretterjesztő cikk csak éppen megemlíti, hogy Hunor és Magor az ő lányait vette feleségül.
Az első két cikk egyike sem beszél Dulo nevű fejedelemről, hanem mindkettő a Dulo nevű nemzetségről. Egy nemzetség esetén viszont nem beszélünk lányáról/lányairól.
A harmadik cikk meg - ahogyan @Xia is írja - a legendák ködébe vesző időket idézi, a meseszerű romantikus történettel. (Amely cikk egyébként félretolja a magyar törzs Ural-melléki korábbi létezésének elméletét, ezáltal megfosztja, magyarázat nélkül hagyja nyelvünknek a ma is az Ural mellett élő manysik és hantik nyelvével való, nyelvtanilag erős hasonlóságát.)
Gondolom, e lányok nevét tudakolod! Ha Hunor és Magor törzsfőnök volt, vagy életük során azzá lettek, sok reményt ne fűzz ahhoz, hogy megtudod, kik a magyarok ősanyja (sic). Ugyanis, a sámán-korszak kultúrája lehetőséget adott a férfiaknak egyidejűleg több feleség tartására. Sőt, rajtuk kívül ágyasok tartására is, pláne, ha a gazdagabb vezető réteghez tartozott a férfi.
Lévén, hogy még akkoriban sem volt magyar írásbeliség, azért csak más, szomszédos írástudó népek feljegyzéseiből ismerünk neveket (általában több változatban). Az idegenek viszont nem léphettek kapcsolatba a feleségekkel-ágyasokkal, azért nevüket sem nagyon tarthatták érdemesnek feljegyezni (ha egyáltalán meg is tudhatták)...
vitorlavita 2022. január 27., 22:58 (CET)[válasz]