Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2019-10-17

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Választás Tiszaburán[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
a firosz tiszaburán 12 milioval vásárolta meg a szavazatokat
--213.181.196.135 (vita) 2019. október 17., 18:13 (CEST)[válasz]
válasz
Nem tudjuk, hogy az állításod-kérdésed igaz-e!
Mi nem újságírók vagyunk, nem is politikusok, nincsenek aktivistáink sem, akik Tiszaburára kiszállva elbeszélgethetnének a választókkal.
(A „firosz” micsoda, mit jelent ez a szó?)
Mi egy (internetes) lexikon/enciklopédia vagyunk, mi csak bizonyított, forrásokkal alátámasztott tényekkel foglalkozunk, foglaljuk szócikkekbe, illetve válaszoljuk meg olvasószolgálatunkban (a Tudakozóban)!
vitorlavita 2019. október 17., 19:13 (CEST)[válasz]

Evolúció tanítása iskolában[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy a magyar iskolákban mióta tanítják teremtés helyett az evolúciót, csak a kommunizmus óta vagy korábban is?
--2A02:AB88:2A45:2800:3645:430B:B325:60F0 (vita) 2019. október 17., 22:51 (CEST)[válasz]
vélemény
Én már 73 éves vagyok. 1952-ben kezdtem iskolába járni, akkor lettem elsős. Soha nem vettem részt hittan-oktatásban.
Arra emlékszem, hogy alsótagozatban nem voltak szaktárgyak, pl. történelem, magyar nyelv és irodalom, biológia stb. Nem is hiszem, hogy 10 év alatti gyerekek egyáltalán találkoztak tanulmányaikban az evolúció fogalmával - ennek megértése nekik még túl nagy feladat lenne.
Volt olyanszerű tantárgyunk, mint manapság a környezetismeret - talán beszélgetés volt a neve. Ehhez a megtanulni-valót az olvasókönyvünkben láthattuk, mindenféle érdekes történetek formájában, ismeretterjesztő szinvonalon. A honfoglalás mondái, a régi tengerészek hajói, a modern lakóházak építési módja, a különböző dolgok mértékegységei, a krumplikeményítő házilagos elkészítése, az állatok háziasítása, az istállóskői ősember eszközei stb. Evolúcióról nem.
Konkrétan arra sem emlékszem, hogy a felsőtagozatos biológia órákon ki lett-e mondva-taglalva az evolúció-elmélet.
Én gimnáziumba jártam, 1960-64 között, ennek keretében tanultam rendszerezett biológiát négy éven át, az élet keletkezésétől kezdve az ember biológiájáig. Ennek a trendje az evolúció elméletén alapszik.
Az 1952-es iskolánk épületének homlokzatára, végig, az ablakok felett, az volt kiírva, csupa nagybetűvel: ÁLLAMI ÁLTALÁNOS ISKOLA. Minden oktatónk világi ember volt. Nem volt a tanterv része a hittan. (Hittan-tanítás volt, az iskola épületében, de csak fakultatív módon, tanítási időn kívül - papok, egyházi személyek tartották ezeket a foglalkozásokat.)
Szüleim már meghaltak, de beszéltek arról, hogy amikor ők jártak elemi és polgári iskolába - tehát az első nyolc osztályba (főleg az 1930-as években) -, nekik az órarendjük része volt a hittan-óra!
Sajnos, arról nem beszélgettünk, hogy az evolúcióról hallottak-e a polgári iskolában! Én nem hiszem, hogy - különösen a kötelező hittan-oktatás mellett - ez része lett volna a tudnivalóknak! (Szüleim magasabb szintű iskolába nem jártak.)
Wikipédiánknak van két szócikke - érdemes elolvasni őket: Evolúció és Az evolúciós gondolkodás története. Nem ad a kérdésedre választ, de - elolvasván - elgondolhatod, hogy a múlt század első felében az alapoktatásnak nem igazán lehetett része az evolúcióelmélet ismertetése, talán csak a középiskolák utolsó négy évében. Egyetemi tananyag már lehetett, sőt, kellett is legyen!
(Megjegyzés a kérdésedhez: nálunk sohasem volt kommunizmus. Népköztársaság voltunk, 1949-től 1989-ig. A kommunizmusnak még az alsó fokáig, a szocializmusig, annak felépítéséig sem jutottunk el.)
vitorlavita 2019. október 18., 13:30 (CEST)[válasz]
További vélemény

Én első elemiben jártam egyházi iskolába (1947). Amint ez megszűnt, állami iskolákba jártam. Emlékezetem csak a gimnáziumi biológiára terjedt ki. A mendeli öröklődést tanították.

Ismerőseim, akik egyházi iskolába jártak a XX. század végi Magyarországon, azt mondták, hogy a paptanárok a lehető legrészletesebben tanították az emberi faj szármasásának elméletét éppúgy, mint az ősrobbanást. MZ/X vita 2019. október 19., 11:55 (CEST)[válasz]