Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2019-06-25

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Gyerekvállalás[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy egy absztinens alkoholista nőnek születhet-e egészséges egyermeke?
--81.183.140.184 (vita) 2019. június 25., 09:58 (CEST)[válasz]

Kicsit érdekes a két szó egymás után. Az alkoholabsztinencia azt jelenti, hogy valaki tartózkodik minden olyan ételtől, vagy italtól ami alkoholt tartalmaz, de ha jól értelmezem te alkoholista vagy, vagy most jelenleg nem vagy az, talán ezt akartad írni. Azért azon érdemes lenne elgondolkoznod, ha tönkretetted a szervezeted, most miért várod, hogy ő majd tökéletesen el fogja látni a feladatát és neked tökéletesen egészséges gyermeked fog születni? Előbb kellene ilyeneken gondolkozni és nem "Az egyszer élünk" álomvilágban révedezni, majd mikor egyszer csak rádöbbensz, vagy rádöbbentenek a tények a valóságra akkor a sorsot okolni, hogy "Miért én vagyok rákos?" "Miért nekem született fogyatékos gyerekem?" stb. stb. Hát azért amit magaddal tettél! Ilyen egyszerű. Azt kapod vissza, amit befektettél. Most sem ide kellene írogatni, hanem egy mindenre kiterjedő alapos orvosi vizsgálatra elmenni a szándékoddal, (bevallva a múltadat), hogy gyermeket szeretnél vállalni és talán majd ott többet tudnak mondani. Bár természetesen 100%-ra ők sem tudnak a jövőbe látni... És ezt jobb ha te is tudod. Gg. AnyÜzenet 2019. június 25., 10:20 (CEST)[válasz]

Ez a válasz számomra is egy tükör lehet, mert én is sokszor ítélkezem mások felett, félinformációkból kitalálok történeteket, és el is hiszem sajnos hogy igazam van. Ez esetben viszont nem rólam van szó, de ha ilyen megmondó, áldozathibáztató módon is viszonyulnék az ismerősömhöz, akiről most tudtam meg ezt a dolgot, biztosan nem lennék a segítségére. Tudja ő hogy mit tett, bele tudom magam képzelni a helyébe, hogy senki nem volt mellette amikor elkezdett inni, észre sem vették talán, és ő is későn ismerte be magának a betegségét. De az, hogy 3,5 éve tiszta fejjel tud gondolkodni, elismerésre méltó, az emberek fele ennyi idő után visszaesik. A kérdést csak azért tettem fel, hogy tájékozottabb legyek a témában, talán valakinek van itt személyes tapasztalata arról, hogy milyen hatással van ez a gyerekvállalásra, az orvosok abszolút ellenzik-e, mert a gyermek nagy eséllyel nem lesz egészséges, vagy ez a dolog nem öröklődik ilyen formában.

Megjegyzés: ha tisztában lennél a dolgok fogalmával, nem írnál valótlanságokat. Az alkoholizmus nem gyógyítható, csak absztinencia lézetik, ami azt jelenti hogy többé egy kortyot sem ihat, mert vissza fog esni. Aki egyszer az volt, egész életében az marad, csak tudatosan nem iszik.

--81.183.140.184 (vita) 2019. június 25., 10:53 (CEST)[válasz]
A utolsó bekezdéssel kezdenék. Dehogy nincs gyógyulás alkoholizmusból. Én is tudok a környezetemben nem is egy emberről aki alkoholista volt (nem csak ivott), nagyon régóta tiszta és szó nincs arról, hogy soha egyetlen korty alkoholt nem ihat, (iszik is) mert rögtön visszaesik. Ez tévhit, de abban igazad van, hogy jobb megelőzni a bajt és inkább sehogy se tegye.
Nem ítélkezés volt, hanem sajnos tények. Ha te egy autóba folyamatosan rossz üzemanyagot tankolsz, mindig piszkos és elhanyagolt, nincs alváz, karosszéria védelem stb, ne csodálkozz rajta, ha előzés közben, vagy akár menet közben leáll, vagy szétesik.
Egy gyermekvállalás még egészséges embereknek is lehet tragikus kimenetelű, erre számtalan példa van. Természetesen nem csak a nőtől, hanem a férfi egészségétől is nagyban függ a siker. Ha ő is alkoholista, dohányos, drogos... Inkább nem folytatom.
Nem igazán értem, itt mit vártál, hiszen ez nem egy ház építése, ahol ha tudjuk, hogy jó minden alapanyag, akkor 99% (akkor sem 100%), hogy a ház is masszív és biztonságos lesz. Talán, ahogy fentebb is írtam, egy mindkét fél részéről történő alapos orvosi kivizsgálás valószínűleg többet tudna mondani. Gg. AnyÜzenet 2019. június 25., 11:17 (CEST)[válasz]
Hozzászólás a kérdés genetikai vonatkozásaihoz

Az anyai petefészek már embrionális korban kialakul. Az anya önsorsrontó életmódja emiatt az utódaira öröklődő hatással nincs (gyermekének genetikai állománya már a nagyanya szervezetében létrejön). Ezzel szemben az apai örökítő anyag (a spermium) a fogamzás előtti napokban jön létre. Ezért a férfi italozási szokásai okozhatnak genetikai elváltozást.

A közhiedelem szerint a férfiakra jellemző az italozó életmód. Ez így pontatlan. A férfiak ugyanis nyíltan isszák az alkoholt; a nők inkább rejtett módon. Ha bármelyikük alkoholista, annak hatása az utódokra inkább a nevelés módjában rejlik. Ebben a tekintetben mindkettő felelősséget visel. MZ/X vita 2019. június 26., 14:50 (CEST)[válasz]

Köszönöm

Ez az oldala érdekelt igazából, hogy nem módolsulhat-e valami úgy a szervezetben, hogy a gyermekre ez veszélyes legyen genetikailag.

--81.183.140.184 (vita) 2019. június 26., 22:29 (CEST)[válasz]