Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2019-05-03

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

wikipédia helytállósága[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Takács Sándor vagyok , rengeteget tanultam wikipédiából adakozom is ha éppen tehetem , de csak most regisztráltam.
Nem értem ha valaki (bár ne legyen ilyen) szándékosan belerondít egy oldalba , vagy tudatlanságból, az akkor megjelenik úgy ellenőrzés nélkül? Lehet ki se derül hogy téves információ vagy valami gyalázkodás stb kerül fel? vagy minden oldal ellenőrizve lesz elöbb- utóbb?
Tisztelettel: TakácsSándor
segítség és szerkesztés oldalon kerestem de nem egyértelmű
--Takács Sanci vita 2019. május 3., 22:04 (CEST)[válasz]
válasz
Az általad megfogalmazott gond létezik! Tudunk róla.
Több alapelvünk is van, a kérdéseddel kapcsolatban az alábbiak jutnak az eszembe.
  • A Wikipédiát önkéntesekből álló csapat készíti. Önkéntesekből. Nincsenek alkalmazottaink.
  • A Wikipédia szerkesztői is egyfajta hierarchikus rendben dolgoznak. A kezdő, gyakorlat nélküli szerkesztők igényelhetik mentorok (gyakorlott szerkesztők) segítségét. Vannak egyszerű szerkesztőink, megerősített szerkesztőink, járőreink, adminisztrátoraink. Ahogyy haladunk felfelé a hierarchiában, növekedik az egyes tagok joga a Wikipédia működtetésében.
  • Amúgy a Wikipédiára az öngyógyítás a jellemző: bármelyik tagunk észrevételt tehet fórumainkon (a különböző vitalapokon, üzenőfalakon, kocsmafalakon), bármilyen ügyben. Megvitatjuk. Döntünk.
  • A gyalázkodást a Wikipédia közössége nem tűri meg. A tűrésnek elsősorban időbeli fokozatai vannak.
  • Cikkeinkben minden nem kézenfekvő állítást forrással kell alátámasztanunk. Vannak források, amelyeket nem fogadunk el. Temészetesen, ez a tudás tanulási folyamat eredménye. Ezért téves információ előfordulhat.
vitorlavita 2019. május 4., 08:13 (CEST)[válasz]
Kedves Sándor
A "belerondításnak" több fokozata van. A gyakori, amikor valaki nagy munkával beírja hogy:asasdasdassdasdassdasa vagy hasonlót. Ez az olvasónak is egyértelmű és gyorsan visszavonásra is kerül.
A következő fokozat "vicces", aki a számadatokat módosítja. Például Petőfi Sándor született:2019 március 7 szintén gyorsan eltűnik
Van olyan, hogy triviális hiba évekig bentmarad egy cikkben. A Kutyanevelés és kiképzés cikkben évekig volt hibás forráshivatkozás. Az értelmezést nem zavarta.
Van olyan, amikor trolkodik valaki. Volt már cikk nem létező háborúról, nem létező szovjet filmrendezőről, nem létező kígyóról... Aki azt gondolja, hogy ilyen papír alapú lexikonbaan nem fordul elő, az téved. A politikai mesék, városi legendák oda is begyűrűznek.
Van egy érdekes formája, a trollkodásnak (szerintem ez nem is szándékos) amikor szerkesztőtársak rászállnak egy cikkre és "feldíszítik" sablonokkal. Ha helytálló, akkor rendben van. De kivételes esetben előfordul, hogy csak a "falka hatás" működik.
Vannak összehasonlítások (elsősorban angol nyelven) a "hagyományos" lexikonok és a Wikipédia között. Ennek alapján nincs miért szégyenkezni.

Vikidrama vita 2019. május 4., 09:56 (CEST)[válasz]

Hozzászólás

A wikipédia helytállósága megmutatkozik abba, hogy számos adatbank, szolgáltató, kereskedő nem tesz fel információt az internetre, hanem hivatkozik a Wikipédiára. A megbízhatóságot növeli az, hogy a tévedésből, vagy hanyagságból feltöltött információkat a járőrök a lehető leggyorsabban törlik. Ugyanis a névtelen szerkesztéseket feltűnő módon megjelöljük. Van ennek persze agy bökkenője: sok és figyelmes járőrre van szükségünk. Ezzel jár, hogy a régebbi - hibás - szerkesztések észrevétlenek maradhatnak, a hivatkozások elérhetetlenné válnak. Ehhez a kérdező is hozzájárulhat, ha van kedve, ideje és hozzáértése ehhez. MZ/X vita 2019. május 4., 21:57 (CEST)[válasz]