Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2018-10-09

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Tartalomjegyzék

Zsámbéki emlékoszlop[szerkesztés]

Azt szeretném megtudni, hogy felső részén a szobor mit ábrázol? ki készítette? File:Wettenberg emlékoszlop, Városháza és Templomrom, 2018 Zsámbék.jpg. Adalék: Felirata 'Wettenberg 1988-' és ennyit találtam a neten [1]. Köszönettel. - - Globetrotter19 vita 2018. október 9., 15:19 (CEST)

Jah, ezt a turulos oldalt egyszer már láttuk. Ha madarat formáz, és Magyarországon van fölállítva, akkor valaki mindjárt rámondja, hogy turul. Ha ugyanezt a szobrot átraknák Ausztriába, akkor már sasnak számítana, Angliában meg már talán hollónak. Én már azt sem értettem, hogy ezt az asztaldíszt a Habsburg udvarban hogy bírják kétfejű sasnak hívni (a múzeum felirata szerint), amikor pedig nyilvánvalóan kétfejű hattyút ábrázol. De biztos csak én nem értek a madarakhoz. – b_jonas (üzenj) 2018. október 9., 21:11 (CEST)
Most, hogy ezt irtad... Akkor lehet, hogy madárszobor? Én jelentkezó kéznek ( ie. két ujjnak )illetve más szögből esetleg lángnyelvnek néztem, a madár eszembe se jutott! - -  Globetrotter19 vita 2018. október 10., 15:52 (CEST)
Egy kicsit madárra emlékeztet, de nem vagyok benne biztos, hogy madár. Lehet, hogy onkább nonfiguratív szobor, ami semmilyen ismert tárgyat nem ábrázol, mint például Bernar Venet szobrai, amik Budapesten a Március 15. téren voltak egy fél évig kiállítva, vagy Bocz Gyula szobrai, amik most a Műcsarnok előtt vannak ideiglenesen kiállítva. Vagy olyan határeset, mint a turul a Nagyvárad téren (note to self: jobb fotó kell róla), ez az egyszarvú mellszobor vagy a városligeti sellő kút, ami ugyan kinéz valamilyen lénynek, de nehéz lenne pontosan megmondani, hogy az alkotó milféle lényre gondolt. – b_jonas (üzenj) 2018. október 11., 02:24 (CEST)
Köszönöm a választ.
Azért elgondolkodtató, hogy mennyire nincs róla semmi info, pedig szerintem nem százezer forintba került. Érdekes. hogy a helyi német nemzetiségi oldal a http://www.schambek.eoldal.hu/ se ír róla. Erről German Memorial Park (Zsámbék)‎ se találtam semmit ( minden amit írtam róla csak 'első közlés' értsd egy helybeli mesélte ). Se névtábla, se hogy mikor? ki? vagy minek?...- - Globetrotter19 vita 2018. október 11., 12:05 (CEST)
Igen, de ez sajnos nagyon sok köztéri szoborral van így. Amelyikről van infó, arról is nehéz megtalálni, néhány extrém eset kivételével. Ma az új szobrokról és emléktáblákból a hírek jó esetben csak a kerületi önkormányzati újságba kerülnek be, és az önkormányzat honlapjára is felkerül a hír, pl. c:Category:Statue of Ervin Lázár by Attila Pintér oldalon a forrás, az a honlap pedig pár évig marad csak elérhető. Gondolhatod, hogy akkor a 2000 előtti szobrokról milyen forrást lehet találni.
Nekem őszintén szólva soha nincs kedvem a szobrok eredetét kutatni, a legtöbb, amit megteszek, hogy utánakeresek a Commonson és a Köztérképen, ahol valaki más már megcsinálta a kutatást, vagy pedig itt a Tudakozón kérdezem meg, mint pl. a Bernar Venet szobroknál tettem. A legtöbb szobornál és emléktáblánál még ezzel sem fáradok, inkább csak azon igyekszem, hogy dokumentáljam a jelenlegi állapotot. (Persze elismerem, hogy nagyon lassan csinálom, a vinyómon áll ezernél több olyan fotó, ami használható és föl kell raknom, és a sor csak nő és nő.) Az én motivációm amúgy is az, hogy ha valaki vette a fáradságot és pénzt, hogy egy emléktáblát vagy szobrot csináljon X-ről, akkor legalább szerint X egy fontos személy, és azt, ami magából a szoborból vagy emléltáblából kiderül X-ről, azt érdemes az internetre is felrakni kereshető formában, hogy más is megtalálja. Kábé ugyanez a motiváció arra, hogy régi folyóiratokat vagy könyveket digitalizálunk. Mind egy köztéri szobor, mind egy 2000 előtti folyóiratban publikáció annyi pénzbe kerül, hogy ritkán publikálták őket puszta szeszélyből, és a mai eszközökkel a digitalizálás ehhez képest olcsó és jó befektetés a jövő számára.
b_jonas (üzenj) 2018. október 11., 13:04 (CEST)
Igen, ezzel szinte teljesen egyetértek, habár szerintem a szobrok árához képest egy kőtábla,-szobroknál pláne az emlékműveknél,-a főbb adatokkal szinte ingyen van.
A másik pedig mível közpénzből készül szinte valamannyi szobor szerintem kellene valami egy helyen/weboldalon 'elérhető' nyoma Gondold el kb 30 darab 'ilyesmi' van egy 'Zsámbéknyi' településen (néha a fele sincs). Ami speciál Zsámbékot illeti ott van/volt Tourinform iroda és roppant segítőkészek is voltak, de még ott se tudták megmondani, hogy ha 6 temető van a településen akkor mi a neve az egyetlen a térképen jelzett temetőnek (ahol se névtábla, se temető alaprajz se semmi, pedig nem 'átlag' temető: külön apácasírok, kanonok parcella, német emlékhely stb van)!
A helyi műemlékekről pedig, annyit hogy a két zsidó temető hol van... vagy van-e egyáltalán [2]? vagy, hogy a Szent Ferenc-romkápolnához ("Angyalárok" part címmel megadva) hogy lehet eljutni (kiderült a főútról közvetlen nem) tourinformosoknak fogalma se volt?
A pénzről még ... egy A3-as openstreetmap térképmásolat (ezen már minden szobor műemlék stb jelölhető) pár tíz forintból meglenne, ehelyett egy kb 30 oldalas albumszerű kiadványt kaptam benne 5-6 látványossággal és éttermekkel, lovasfarmról csodás képekkel és...tenyérnyi térképpel. Szerintem legalább 5-6 száz forint, ha nem több.
Egyébként viszont tény, hogy Zsámbékon az 5-6 főbb látványosságnál remek tájékoztató táblák, jó wikipédiás cikk szintű leírások voltak. - - Globetrotter19 vita 2018. október 11., 16:24 (CEST)