Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2017-08-26

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Híg sósavat, kénsavat miért nem használnak ecet helyett?[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

A HCl molekulatömege 36,5 g/mol, az eceté 60 g/mol, a kénsavé 98 g/mol. Mol/literben mérve a sósav és a kénsav is 250-szer erősebb az ecetnél: kénsavnál a legtöbb molekulánál 1 H+ ion válik le, kevés van csak aminél 2 vagy 0. Tehát azonos tömegnél a sóval 400-szor, a kénsav 150-szer erősebb mint az ecet. Tehát 0,5 g/literes sóval 20%-os ecetnek felel meg, 1 g/literes kénsav 15%-osnak. Tudtommal ezek nem mérgezőek: a gyomorsav is sósav, a Cl- inionok a sós vízben is vannak, a H3O+ ionok minden savban. SO4-- ion is egyes ásványvizekben előfordul. Amikor gyermekkoromban kevés volt a gyomorsavam, apám azt mondta az híg sósav, semmi mellékíze se volt, az ecetnek pedig van ecetszaga. Egyes ásványvizekben SO4-- van, biztos van keserű ásványvíz is, nem tudom ennek van-e mellékíze. A sós vízben és a minden savban előfordulás miatt a sósavnak nem kellene legyen mellékíze. De akkor miért nem használják ecet helyett? Azt mondják az ecet nem egészséges. Köszönöm.
--2A01:36C:1400:98D:3CC2:CE91:ECD0:F2C4 (vita) 2017. augusztus 26., 19:57 (CEST)[válasz]
felelet

Egyesek használnak sósavat pl. vécékagyló takarításra, de ez nem veszélytelen. A folyadék még a bőrt is marja és bőrön át is mérgező. A sav kipárolog az oldatból, és a párolgása a szemre és nyálkahártyára is veszélyes, tehát nem szabad belélegezni. A sósavat ezért óvatosan kell használni (jó szellőzéssel és gumikesztyűben, szükség esetén védőszemüvegben és maszkkal). További hátránya a sósavnak, hogy más háztartásban előforduló anyagokkal (elsősorban hipóval) reagálva veszélyes klórgázt tud képezni, ami állítólag gyakran vezet balesetekhez. Ezen kívül fém felületeket nem szabad takarítani vele, mert azokkal is reagál.

Az ecet minden szempontból sokkal biztonságosabb.

Az igaz, hogy a gyomorban előfordul sósav. Csakhogy az emberi test többi része, közte a száj és a nyelőcső is is, nincs védve ellene, ezért ételbe vagy italba rakva mérgező. A gyomorból a sósav a vékonybél felé jut ki, ott pedig a test semlegesíti.

Az igaz, hogy az ecetnek is van szaga, amit egyesek kellemetlennek találnak. De úgy tudom, a sósavnak is van szaga. Mivel én nem használtam soha, nem tudom, az ecetéhez hogy viszonyul.

Arról nem tudok, hogy kénsavat bárki használ-e a háztartásban.

b_jonas 2017. augusztus 26., 21:49 (CEST)[válasz]

Teljes mértékben kihagytad, hogy én 0.05%-os sósavról írtam: annyira felhígítani mint a 20%-os ecet. Ekkor ugyanakkora a pH-ja, így ugyanannyira mar is, ugyanannyira savanyú: például a nyelőcsövet is ugyanannyira marja. Tehát mindegy hogy az ételt mivel savanyítjuk, sósavból 400-ad része kell mint ecetből, ekkor ugyanannyira lesz savanyú az étel. Ebből a szempontból tehát mindegy. Hogy a fémeknél nagyobb korróziót okoz-e, mint a vele azonos pH-jű ecetsav, azt nem tudom. Attól függ hogy a folyamatban résztvesz-e a negatív ion. A Cl- tudtommal elég semleges, nem szokott részt venni benne. Csak a tömény sósavnak van szaga: a HCl kipárolog és mar: csak a maró hatását érezzük, mást nem. Híg sósavnak csak savanyú illata van. A hipónak pedig mindegy milyen savval reagál: csak a H+ mennyisége számít neki, hogy mennyi klórgáz képződik. Nem vagyok vegyész, de megpróbáltam felírni a reakciót: 2 H+ + 2 OCl- = H2O + Cl2 + O. 2A01:36C:1400:4D58:3CC2:CE91:ECD0:F2C4 (vita) 2017. augusztus 26., 22:29 (CEST)[válasz]

Az esetsavmolekula képlete: CH3COOH, szerkezete pedig
vagyis egy karboxil- és egy metilcsoport kapcsolódik egybe. Azaz: szerves vegyület. Kémhatása közepesen savas.
A sósavban klór, a kénsavban kén van, szén viszont semmi. Szervetlen vegyületek. A pH-értékük nagyon alacsony, a legagresszívabb savak közé tartoznak - vagyis háztartási körülmények között nehezen kezelhetők, kis hígitásban is.
Hogy a gyomorban is van sósav? Valójában ez nem veszélytelen! Kellemetlen panaszokat okoz az ún. reflux, komoly esetekben gyógyítása mindenképpen ajánlott!
vitorlavita 2017. augusztus 26., 22:25 (CEST)[válasz]

Előzőleg egyszerre szerkesztettünk, csak most nem írja ki hogy szereksztés ütközés után, gondolom mert a magamét a tied elé tettem be. Sajnos eddig mindenki kihagyta, hogy savat lehet nem csak 10, 100, 1000-szeresen, hanem akár 1 milliószorosan is hígítani. Ha az étel 50-szer annyi mint az ecet, az én példámban már 100 000-szeresen van hígítva. Ha eléggé hígítom, el lehet érni hogy akármilyen gyenge legyen: akármilyen híg ecetet választok, lehet annyira hígítani hogy csak annyira savas legyen: annyira savanyú, annyira maró, akkora pH-jú. 1 mol/liter ecetsav pH-ja 2,4: 10^2,4 = 250: ennyiszer gyengébb az ecet azon savaknál amiknél nagyjából minden molekula disszociál (2 részre válik, az egyik a H+). Tehát hogy "háztartási körülmények között nehezen kezelhetők, kis hígitásban is" itt nem állja meg a helyét. A mérgező hatása is abból áll, hogy ha tömény, szétmar mindent. Tudtommal a kénsavé is. 2A01:36C:1400:4D58:3CC2:CE91:ECD0:F2C4 (vita) 2017. augusztus 26., 22:40 (CEST)[válasz]

Persze, lehet hígítani. A háztartási tisztításhoz használt sósavas és ecetes vízkőoldók egyaránt már a flakonban jelentősen hígítva vannak, és utána tovább is hígíthatod őket vízzel, de még olyan hígításban is veszélyes. A hipónak sem mindegy, hogy mivel reagál, ecetes vagy citromsavas tisztítószer maradványa után lehet használni, akkor nem keletkezik veszélyes gáz. (Egyszerre használni nem érdemes őket, mert úgy nem tisztítanak jól, de a maradványokkal nem kell annyira vigyázni, mint a sósavnál.) Mellesleg a citromsavat javaslom ételek savanyítására is, ha az ecetet nem szereted. Olcsón lehet kapni. – b_jonas 2017. augusztus 26., 23:03 (CEST)[válasz]
Megjegyzés

A kérdező kijelentése: Azt mondják az ecet nem egészséges. és az eszmefuttatása következetlen, a számítások ellenére. Ugyanis:

  • Sokféle ecet létezik, az állítás melyikre vonatkozik?
  • Mások ellenben azt mondják az ecet egészséges, ugye? (a Google rengeteg találatot ad, főleg az almaecetre)
  • Az orvostudomány állítja vajon hogy a sósav és kénsav egészséges?
  • Az ecetféleségek ízének közös tulajdonsága, hogy maróak, esetleg savanykás íz. Viszont a savak is maróak, akkor a savanyú ízzel van gond?
  • Lehet hogy az egészségtelenség a túlzott használattal függ össze, és ez mindenre igaz?
  • Lehet hogy az egészségtelenség a helytelen használatra vonatkozik, és mindenre igaz?

– Rodrigó 2017. augusztus 28., 08:05 (CEST)[válasz]