Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2016-02-26

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

lisztből készült termékek állaga[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Kérdés : Ha két -három napos lisztes terméket felmelegitünk, akkor meguhul.
Miért van ez ? Hiszen azért száraz, mert elveszitette viztartalmát.
Ezt pedig sem a sütőben sem a mikróban nem tudja visszanyerni.
--121.211.145.61 (vita) 2016. február 26., 07:50 (CET)[válasz]
válasz
Valóban, a pékáru, a sütemény a melegítés hatására nem nyeri vissza víztartalmát.
A szubjektív dolog, a „puhaság” valóban összefügg a víztartalommal, de a melegítés éppen csökkenti a víztartalmat! Ha kihül újra szobahőmérsékletre, akkor még szárazabbnak-szikkadtabbnak fogjuk tapasztalni, mint a melegítés előtt.
A megfigyelt folyamatban nem is erről van szó. A leírt jelenség magyarázata alapvetően nem a víztartalom változására vezethető vissza, hanem a hőmérsékletének emelkedésére.
A szilárd anyagok szerkezete, szerkezetének stabilitása függ a hőmérsékletétől. Általában a kristályos szilárd anyagok is - hőmérsékletük emelkedésekor - előbb-utóbb amorf szerkezetűvé válnak, végül folyékonnyá.
Amorf szerkezetű szokásos körülményeink között az üveg (szobahőmérsékleten hiába kemény), a beton, a műanyag, a mézga, a sajt, a viasz, a lekvár, a főzelék stb. Folyékonyságuk függ a hőmérsékletüktől. Minden anyag más hőmérséklettartományban alakul át szilárdból folyóssá-folyékonnyá. Lehűtve korábbi hőmérsékletükre, anyaguk újra hasonlóan puha vagy kemény lesz (ha nem változik meg összetételük).
A lisztes termékek is nem kristályos szerkezetűek, hanem amorf anyagból állnak. A melegített lisztes termék hőmérséklete 10-20-30, esetleg még több °C-kal magasabb a szobahőmérsékletnél. Ettől viszkozitása pont annyira csökken (mert lényegében erről van szó), hogy szájba véve kellemesen puhának érezzük. (A melegítés ilyen szempontból egy nagyon kényes folyamat, ügyelni kell az időtartamra, a hőmérséklet-emelkedés mértékére, mert túlzásuk esetén már más folyamatok fognak érvényesülni, túlsúlyba kerülni: oxidáció, azaz égés...).
vitorlavita 2016. február 26., 09:00 (CET)[válasz]

Ennek a szövegnek a helyére írd a témád címét néhány szóban[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy Kistérségi kábel internet szolgáltatok
--188.36.144.218 (vita) 2016. február 26., 11:13 (CET)[válasz]
kérdés

Mi a kérdés? Te szolgáltatsz vagy szolgátatót keresel? Biztos vagy benne, hogy ez (akár így, akár úgy) enciklopédikus kérdés? Wikizoli vita 2016. február 26., 11:38 (CET)[válasz]