Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2016-01-01

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

ünnepek színe[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

== ünnepek szine ==
Kérdés : Ha van piros betűs ünnep akkor miért nincs fekete betűs ünnep ?
Pl : halottak napja, vagy az 56-os megemlékezés napja .
--121.211.145.61 (vita) 2016. január 1., 01:53 (CET)[válasz]
Egy (félig-meddig) hihető válasz

Forrást nem tudok megjelölni, csupán gyakorlati szempontokra mutathatok rá.

A piros színnek a naptárban nyilván megkülönböztető szerepe van. Kiemeli ünnepeinket a hétköznapok sorából, függetlenül örömteli vagy gyászos mivoltuktól. A fekete nyomdafestéket a legolcsóbb előállítani (összetevői régebben: korom, kence stb.), továbbá a fekete kellőképpen elüt a papír fehéres színétől is. Ajánlatos tehát a kiadványaink törzsszövegét feketével nyomtatni.

Miért éppen piros a kiemelés színe? Nyilván, mert határozottan különbözik a fekete betűk, s a fehér papír színétől is, s az emberi szem is érzékeny a piros színre. Az okokra az élettan kutatói és a lélekbúvárok tudják a választ. Magam nem vállalkozom egyik szerepre sem.

Mármost, ha bevezetnénk a fekete betűs ünnepeket, naptárainkban a hétköznapok színét meg kellene változtatnunk. Egyébként hogyan tudnánk megkülönböztetni őket piros, illetve fekete betűs ünnepeinktől?

Akadna természetesen más megoldás is ünnepeink megkülönböztetésére. A megfelelő nap rovatába bejegyezhetnénk: „gyásznap”. Használhatnánk alkalmas jeleket is e célra stb.

Két okból nem várható naptárainkban a fekete betűs ünnepek megjelenése. Egyrészt a hagyománynak ereje van (ellenáll a változásoknak), másrészt a sárga, zöld, kék stb. színnel nyomtatott szöveg kevésbé jól olvasható, mint a fekete.

Jebusaeus vita 2016. január 1., 09:48 (CET)[válasz]