Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2015-02-06

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Miért nem akarják a szüleim hagyni, hogy más nyelveken is megtanuljak? És egyáltalán hozzászoknak előbb-utóbb?[szerkesztés]

Tavaly óta szeretem nézni online az idegen nyelvű csatornákat, sőt egy román nyelvű zenét is hallgatok, de anya nem (igazán) akarja, hogy tudjak más nyelveken beszéljek, elég lenn ha tudok németül meg angolul. Akkor miért van az, hogy a felnőttek bármilyen idegen nyelven beszélhetnek? Meg a nevelő apám se nagyon akarja, hogy tudjak beszélni, ő szerinte fontosabb az anyanyelv, de én nemcsak az anyanyelve(i)men szeretnék beszélni. Megszoknák előbb vagy utóbb? Ha kapok választ elmondom miért szeretnék idegen nyelveken (is) kommunikálni, szeretettel:

Bošnjak Ilija 2015. február 6., 21:28

válasz
Hogy szüleid miért nem állnak melléd teljes mellszélességgel, amikor a te nyelvtanulási vágyaidról van szó, azt mi nem tudjuk, nem tudhatjuk - hogy ők mit gondolnak rólad, arra mi csak közhelyeket mondhatnánk (pl. szólásmondást, ilyet: „aki túl sokat markol, az keveset fog”), ami minden bizonnyal igazságtalan lenne velük szemben.
Az én személyes véleményem a te vágyadról az, hogy csináld meg! Akármennyire alapszinten maradsz az egyes nyelvek elsajátításában, azok mindegyike külön-külön is sokkal többet fog érni, azáltal, hogy több nyelven tudod megértetni magadat. Mert rá fogsz jönni, mennyire hasonlítanak még azok a nyelvek is, amelyek nem egymás dialektusainak tekinthetők, Meg arra is, hogy minden nyelv mindent ki tud fejezni, arra, hogy nem igaz az, hogy csak a magyar a világ leggazdagabb nyelve, szókincsben, kifejező erőben. Ha ez a vágyad kitart felnőtt korodig, meg azután is, akkor biztosan lesz jó néhány nyelv, amelyet kitűnően elsajátítasz, beszélni-írni fogsz tudni ezeken a nyelveken, és ezeken kívül is több nyelven eljutsz a megértés szintjéig. Szerintem így nagy kincsre teszel szert!
Visszatérek szüleid aggodalmára. Ezt a nyelvtanulást ne a többi tudnivaló megtanulásának elhanyagolásával végezd! Mert nem tudhatod, hogy életpályád az évek múlásával hogyan fog módosulni, ahhoz képest, amit ma képzelsz el a jövődnek! Mindig bátran fogsz ezen egy kicsit változtatni, ha a tudásod széleskörűen megalapozott. Nem kell színjeles tanulónak lenned, de legyél mindig minden tárgyban érdeklődő, eléggé felkészült. Ne hallhasson tőled senki olyan mondatot, hogy „nekem nincs tehetségem a matekhoz”, „a földrajz csak magolni való tantárgy”, „az ének nekem csak kornyikálás, mert botfülem van” és ehhez hasonlókat! Ezek a tantárgyak is, meg a többi is, fontos, tisztességesen meg kell őket tanulni - mellettük a nyelvtanulásban legyél nagyon erős! Ha azt látják tőled, hogy sokoldalú vagy a tanulásban, akkor „hozzá fognak szokni”! :-)
vitorlavita 2015. február 6., 22:43 (CET)[válasz]

Köszönöm a választ! :) Szerintem is majd előbb vagy utóbb hozzá fognak szokni.

Bošnjak Ilija 2015. február 6., 22:50

Na akkor ahogy ígértem elmondom miért szeretnék idegen nyelveken megtanulni. Azt mondtam már, hogy valójában néhány idegen nyelv mindig is érdekelt, például amikor hazahozott apa vagy anya az óvodából, és leültem az ágyra nézni román csatornát, azon belül telefonos játékokat, akkor érdekelt engem, igaz akkor még nem tudtam se írni, se olvasni. Amikor körülbelül tizenkét éves lehettem, a Wikipédián rátaláltam a holt nyelv nevű lapra, és észrevettem, hogy néhány korábban kihalt nyelveket felélesztettek, akkor még úgy rögtön nem támadt ahhoz kedvem, hogy idegen nyelveket tanuljak. De mikor tavaly befejeztem júniusban a hatodik osztályt, és néztem néhány részletet a román nyelvű telefonos játékokról, úgy döntöttem mégis megpróbálok román nyelven tanulni, de később már a többi nyelvre is nagyon vágyni kezdtem, és a mai napig kitart a vágyam a nyelvek elsajátításaikban.Én nemcsak hobbiból szeretnék nyelveken megtanulni, hanem azért is, mert hogyha esetleg elmegyek egy idegen országba, és egy többségi vagy kisebbségi nyelven beszélő emberrel találkozom, akkor hogy ne keljen angolul beszélnem hozzá, mert erre bárki képes, de egyes emberek meg erre is, na meg azért, hogyha majd nekem lesznek gyerekeim, és esetleg elmennek egy idegen országba, akkor hogy ők is tanuljanak az angolon és a németen kívül is más idegen nyelveket. Még csak annyit kérdeznék, ha esetleg a szerkesztők közül valaki a családtagom lenne, beleegyezne abba, hogy más idegen nyelveket is megtanuljak?

Bošnjak Ilija 2015. február 6., 23:10

Én, biztos! Nemcsak, hogy beleegyeznék, hanem támogatnálak is. Mindenféle tanulást támogatnék. Wikizoli vita 2015. február 7., 10:49 (CET)[válasz]