Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2014-06-04

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Les-hegy neve[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy honnan kapta a Les-hegy a Les nevet
--188.173.235.145 (vita) 2014. június 4., 15:06 (CEST)[válasz]
válasz
A Romániában, közelebbről a Székelyföldön található Máréfalva (Satu Mare) melletti Les-hegy nevéről szól a kérdés? Ha igen, akkor olvasd el Máréfalva szócikkünket, s benne a Máréfalva#Története című szakaszt.
Igaz, csak egyetlen mondatból áll a hegy nevének magyarázata, a mondott őrtoronyról sehol másutt nem találtam adatot, de ... de belátható, hogy a falu legendáriumában nagyon fontos „szereplő” ez a hegy, erről olvashatunk Orbán Balázs elbeszélésében.
vitorlavita 2014. június 5., 01:34 (CEST)[válasz]

Történelem és példakép[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

== Történelem ==
Azt szeretném megtudni, hogy az ókorban és a középkorban milyen tulajdonságú emberek voltak a példaképek?
--88.132.33.192 (vita) 2014. június 4., 16:19 (CEST)[válasz]
vélemény
A példakép fogalmáról nincs szócikkünk. Helyette az internetes kislexikont idézem, az első mondatát:
„Mintául választott személy, akiben a példaképválasztó különösen értékes, számára vonzó tulajdonságokat érez meg v. ismer fel.”
Az idézett szócikk a példakép pedagógiai vonatkozásairól beszél, a fogalom változásának történelmi-társadalmi összefüggéseiről nem.
Az ókori társadalom nemcsak római volt, nemcsak ógörög - volt nem csak európai ókori társadalom, hanem ismerünk afrikait is, ázsiait is, ezen belül is közelebbi keletit, sőt, távoli keletit is. És még ez a felosztás sem elég részletes...
Mindegyik kultúrában több társadalmi csoport volt! Voltak szabadok és rabszolgák, voltak gazdagok és szegények, volt a hivatalnokréteg és a katonaság, voltak papok és mérnökök-tudósok stb. Mindegyik csoport tagjának más-más a példaképe. Ez nyilvánvaló, csak el kell gondolkodnunk azon, hogy pl. egy iparos fia milyen célt tűzhetett maga elé és milyen célt pl. egy arisztokratáé. Jaaa, még a nemi eltérés is szempont: hozzájuk képest milyen más példaképet választhatott magának az ő leánytestvérük?!
A középkor embere sem volt kevésbé sokféle...
vitorlavita 2014. június 4., 18:54 (CEST)[válasz]
Itt van például két római példakép: Scaevola, Cincinnatus. --Hollófernyiges vita 2014. június 4., 19:13 (CEST)[válasz]
Vélemény 2
A megadott időtartam hatalmas, és a kultúrák is nagyon változatosak voltak. Voltak akik valós embereket, például hadvezéreket, államférfiakat tekintettek példaképnek, de szentek, félistenek is lehettek követendő példák. A kívánatos tulajdonságok részletezéséhez pedig egy hosszabb esszé lenne megfelelő - pár kiragadott példa: hatalom, emberfeletti képességek, vagyon, döntőképesség, szépség.... --192.8.46.141 (vita) 2014. június 5., 14:44 (CEST)[válasz]