Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2013-08-27

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Település népszerűsítése[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy hogyan lehet egy magyarországi falut népszerűsíteni az interneten keresztül? A Wikipédián belül és kívül milyen lehetőségek vannak egy falu népszerűsítését illetően az interneten? Milyen hatékonyak az ajánlott internetes módszerek? A válaszokat előre is köszönöm!
--80.98.13.171 (vita) 2013. augusztus 27., 11:08 (CEST)[válasz]
Tipp 1

Csinálni kell egy-két honlapot, egyet a település hivatalos lapjaként, ha még nincs, általános útmutatásokkal a látogatók számára érdekes helyekre, látnivalók, éttermek, szórakozóhelyek, nyilvános vécék, szálláshelyek, élelmiszerboltok, egyedi boltok, szolgáltatók, meg ami még csak egy látogatót érdekelhet. Persze akkor már ott lehetnek az információk a helyiek számára is az önkormányzat, egészségügyi intézmények, iskolák és hasonlók elérhetőségeiről. Persze kellenek email-címek és telefonszámok azért, hogy a leendő látogató informálódhasson, mielőtt odamenne.

Aztán kellenek honlapok azokról a helyekről, eseményekről, amelyek a tervek szerint látogatókat vonzhatnak. Honlapokat különféle ilyen szolgáltatóknál is lehet készíteni, számtalan sablont adnak hozzá, az ár általában az, hogy a weblapszolgáltató reklámot tehessen fel az oldalra. Vannak olyan helyek is, ahol ingyen lehet kapni egy kis tárhelyet, de fizetős tárhelyet is lehet venni igazán nem drágán.

A honlapok tartalmában, szövegében ügyesen megfogalmazott kifejezéseket kell hagyni, minél kiemeltebb helyeken, olyanokat, amelyek közel állnak olyan szavakhoz, amelyekkel az emberek a keresőoldalakon valamilyen idevágó témában helyeket kereshetnek. Például ha van egy termálfürdő a településen, akkor a lap egyik oldalának a címében ott álljon a termálfürdő szó is. Ügyelni kell arra, hogy ha a honlapon például a fejléc egy grafikusan, tipográfiailag megtervezett kép, azt a keresőprogramok nem veszik észre, ezért a képen levő hívószavak rejtve maradnak előttük. Ezért a fontos szavaknak a szövegben kell ott lennie. Ez ügyben tanulmányozni érdemes a HTML nyelv "META tags" témakörét.

Most már csak azt kell elérni, hogy a honlap a keresők figyelmébe kerüljön. Ennek több módja is lehet, fel lehet hívni a kereső (pl. Google) figyelmét közvetlenül a lapra, esetleg fizetni kell ezért, de a tárhelyet adó webszolgáltatónál is lehet venni "hosting" szolgáltatásban a keresők számára való közzétételt is. Vagy mindkettőt. Ezen kívül hirdetőoldalakon is el kell helyezni a helyek, események közvetlen reklámját, kiemelt helyeken, ez pénzbe kerül. És vannak olyan honlapok is, mint a Startlap, ahol egy-egy témához tartozó honlapok címét gyűjtik össze, ide is érdemes bekerülni. Meg kell nézni, hogy a régiónak, megyének vannak-e olyan honlapjai, ahol hasonló jellegű intézmények, szolgáltatók, események is láthatók, meg kell keresni a lehetőségét annak, hogy oda is felkerüljenek. A kör-emailt nem ajánlom, azt mindenki idegesen vágja a kukába olvasatlanul. Ráadásul kimerítheti a spam kategóriáját, amiért megtorlás jár.

Szóval csak ennyi az egész. :-). - Orion 8

Tipp 2
Én a helyi emberektől való adatgyűjtéssel kezdeném. Aztán perspektívákat találni a polgármesterrel. Aztán megkersni, hogy kiket lehet bevonni a munkába. Ezután érdekes, tartalmas saját weblapot kell csinálni, amit rendszeresen (legalább havonta) frissíteni kell. A weblap csak akkor lesz népszerű, ha maga a falu is eléggé figyelemfelkeltő. Az oldal technikailag is megfelelő legyen, pl. Keresőoptimalizálás, Szabványosság. Ha elárulod a falu nevét, akkor a Wikipédia oldalának fejlesztésébe besegítenek a szerkesztők. --Rodrigó 2013. augusztus 27., 15:16 (CEST)[válasz]