Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2013-08-29

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Könnyű testi sértés?[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Tisztelt Tudakozó! Azt szeretném megtudni, hogy valakit jeges teával leönteni kimeríti-e a könnyű testi sértés fogalmát, és ezt befolyásolja-e, ha a sértett közfeladatot ellátó személy.
--188.143.86.239 (vita) 2013. augusztus 29., 02:05 (CEST)[válasz]

Sajnáljuk, de nem tekintjük, nem is tekinthetjük feladatunknak a jogi, orvosi, gazdasági vagy más, szakmai tanácsadást. Csak azt tudjuk ajánlani, hogy ilyen jellegű kérdéseiddel fordulj szakemberhez.

válasz 1
Nem vagyok jogász... De azt gondolom, hogy kimerítheti!
Abban az esetben, ha szándékos a cselekedet, nem ügyetlenség következménye! Minimálisan azért, mert a ruházaton keletkező teafolt: anyagi kár (a tisztítás ára is költség)! De mentálisan is: a leöntés = sértés (hiszen azért követték el).
vitorlavita 2013. augusztus 29., 10:23 (CEST)[válasz]
válasz 2
A keresett jogi fogalom a Becsületsértés. --Rodrigó 2013. augusztus 30., 11:04 (CEST)[válasz]

weboldalkészítés[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy mennyi időbe telik megtanulni weboldalt programozni HTML és PHP segítségével napi 2-3 óra tanulással? Melyik weboldalon érdemes megtanulni a PHP-t?
--49.156.42.58 (vita) 2013. augusztus 29., 15:59 (CEST)[válasz]

A kérdés nem válaszolható meg, sajnos. A tanulás időigénye nagyban függ attól, hogy egyáltalán van-e már programírási gyakorlatod, és ha igen, mennyi és milyen jellegű nyelvekben. Ha nincs gyakorlatod, akkor azt kell mondanom, hogy a PHP-vel meg fogsz szenvedni.

Egyébként valójában három nyelvről érdemes beszélnünk. Az első a HTML, amely igazából nem prgramnyelv, hiszen nemigen lehet vele olyan utasítássorozatot, amely "végrehajtható". Sokkal inkább egy ahhoz hasonló előírás, mint amlyet a Wikipédia szövegeiben is használhatunk, és csak előírja egy megadott tartalom megjelenését. Ezért HTML nyelvű programozásról tulajdonképpen nem is beszélhetünk, inkább a HTML nyelv több vagy kevesebb trükköt ismerő használatáról.

A másik nyelv a Javascript. Ez a honlapok kódjában helyezendő el, és a felhasználó, tehát a honlapot megtekintő személy gépén lefutó kisebb programokat írhatunk vele. Amikor a honlapon annak puszta megjelenésén kívül is történik valami, azt programnak kell előírnia, és ezt rendszerint Javascriptben szokás írni. Nem keverendő a Java nyelvvel, amely önálló, eredetileg főleg hálózati alkalmazások írására szolgáló általános nyelv, és a Javascripttel csak rokonságban állnak.

A PHP nyelvet arra szokás használni, hogy nem a felhasználó gépén, hanem a honlap központi gépén, a szervere, a tárhelyen történjen valami, ilyen például egy regisztráció, vagy egy webshopban a vásárlás folyamata. A műveletsor eredményét, a kapott adatokat a szerveren, egyetlen adatbázisban kezeli stb.

Tulajdonképpen mindhármat érdemes megismerni, ebben a sorrendben haladva, ahhoz, hogy egy kicsit is komplikáltabb honlapot készíthessünk. Viszont ez kemény tanulást és ennek részeként sok kis program írásával való próbálkozást, kísérletezést követel. Minden programnyelvet úgy lehet jól tanulni, ha az ember kitűzött feladatokat próbál megoldani.

A nyelvek leírásai, a kézikönyvek a leginkább angolul érhetők el. Az angol nyelv használatát ezért érdemes ehhez jó alapfokon elsajátítani, a technikai szövegek mellőzik az igeidők és rafinált prepozíciók élményét, viszonylag hamar bele lehet tanulni.

Magyar PHP kézikönyvet most egyet tudok mutatni, ezen az oldalon kezdve. És érdemes lehet a következő linkgyűjteményt is próbálgatni. - Orion 8 vita 2013. augusztus 29., 23:27 (CEST)[válasz]

apró megjegyzés

Én egy időben űrlapok kitöltését és levelek automatikus kiküldését (visszaigazolását) készítettem perl script segytségével. MZ/X vita 2013. augusztus 31., 12:02 (CEST)[válasz]

még egy megjegyzés

Ha PHP kóddal kezelnek vásárlást, adatnyilvántartást, akkor már SQL táblázatkezelő is kell. MZ/X vita 2013. augusztus 31., 12:05 (CEST)[válasz]

pránanadi[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
--188.36.172.62 (vita) 2013. augusztus 29., 20:02 (CEST)[válasz]

Szórakozol velünk? Ha nem, akkor tedd fel értelmesen a kérdést, különben nem kapsz választ. Én például nem értem, hogy mire akarsz választ kapni. --Wikizoli vita 2013. augusztus 29., 20:20 (CEST)[válasz]

Meglepődtem, mert találtam erről a szóról Wikipédia-szócikket: Pránanadi - vitorlavita 2013. augusztus 29., 22:01 (CEST)[válasz]