Ugrás a tartalomhoz

Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2013-02-21

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Weöres Sándor[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy kell helyesen ejteni Weöres Sándor vezeték nevét?
--91.83.84.209 (vita) 2013. február 21., 08:48 (CET)[válasz]
válasz
Úgy kell ejteni, hogy vörös. – b_jonas 2013. február 21., 10:45 (CET)[válasz]

"bunda"[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
miért hívják bundának a "bundát"?
--46.107.82.29 (vita) 2013. február 21., 19:39 (CET)[válasz]

Maga a prémes kabát jelentésű szó középfelnémet eredetű, a 'tarka szőrmekészítmény' jelentésű bunt az őse. A környékünkön élők bunda alakban már tőlünk vették át.

Ha a "bundázás", tehát 'sporteredményben való előre megegyezés' nyelvi eredete lenne a kérdés lényege – ez nekem nem derül ki –, akkor annyi rémlik, hogy valami suba alatt – ez hasonló jelentésben szintén használatos –, bunda alá rejtve átadott pénzről szól a tréfás, túlzó népi kiszólás, de ez csak egy halvány emlék. (Hogy a népnyelv hajlamos a túlzó kiszólásokra, arra hirtelenjében előrántható pár példa: felhőfejes, fű alatti lövés, a Kígyó térről lőtt bomba, amely a hálót szaggatta, a fehér bottal járó bíró, a halált megvető becsúszás és a többi, van bőven. :-)) - Orion 8 vita 2013. február 21., 20:25 (CET)[válasz]

Személy keresés[szerkesztés]

Az alábbi kérdést a Szerkesztő:89.132.44.114 lapról másolom át ide, ugyanezen szerző írta, ott eltévedt. – b_jonas 2013. február 21., 23:12 (CET)[válasz]

Bocsánatot kérek, ha nem megfelelő oldalon vagyok a problémámmal. Az írás mindig nagyon vonzott, az olvasással karöltve természetesen. Most szeretnék megtalálni egy nagyon kedves ismerősömet, aki újságíró és akiről közel 30 éve nem hallottam. Tulajdon képen ide az Újságíró Szövetség lapjáról jutottam el. A neve E-Nagy Lajos, kora 55 év.
Mivel nem tudom hogyan működik ez a rendszer, ezért leírom az e-mail címemet: […], esetleges válasz lehetőség gyanánt.
Előre is köszönöm a segítséget, illetve elnézést kérek még egyszer, ha rossz helyen kereskedek.
Üdvözlettel: Lenkesné Honvéd Andrea
válasz
Nem feladatunk személyek keresése, hiszen mi egy ismeretterjesztő enciklopédia vagyunk, de tanácsot tudunk adni!
E. Nagy Lajos neve megtalálható az interneten!
Íme, egy találati lista a keresett személyről:
Google Keresés("E. Nagy" Lajos) találati lista
Több web-oldalon is szerepel az ő neve, a tartalom alapján könnyen beazonosítható, hogy róla, a keresett személyről van szó! Az ön számára legjobb találatnak ezek közül talán a MonDay Consulting Kft. honlapja ígérkezik (élő web-oldalnak látszik, tavaly novemberben még írtak bele):
http://www.mondayconsulting.eu/monday.html.
Látható, hogy a kft. vezetőségéhez tartozik!
A honlap tetején található menüben kattintson a Kapcsolat menüpontra! A megnyíló oldalon megtalálja a kft. elérhetőségét és írhat üzenetet is!
vitorlavita 2013. február 22., 00:36 (CET)[válasz]