Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2013-02-19

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A szöcske előjön-e este a mezőre?[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

A szöcskék előszoktak jönni este a mezőre? Vagy csak a tücskök vannak olyankor kinn? 84.2.183.253 (vita) 2013. február 19., 09:34 (CET)[válasz]

A kerti csiga háza merre csavarodik[szerkesztés]

Egy balra és egy jobbra csavarodó csiga a Neptunea angulata és a Neptunea despecta példáján
Az éticsiga jobbra csavarodik
Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy az éti csiga Helix pomatia háza jobbra csavarodik ,vagy balra fcsavarodik vagy mindketto irányba . Hálásan koszonom. Mária
--217.145.193.118 (vita) 2013. február 19., 16:54 (CET)[válasz]
válasz
Próbáld meg a commons:Helix pomatia oldalon lévő képekből megállapítani. – b_jonas 2013. február 19., 19:13 (CET)[válasz]
válasz

A kérdés nehéznek tűnik, pedig 1 perc alatt rájöhetsz magadtól: ha a csiga bal felé néz, akkor úgy látszik, hogy a háza bal felé csavarodik; ha a csiga jobb felé néz, akkor úgy látszik, hogy a háza jobb felé csavarodik - tehát a csavarodás iránya a megfigyelő és a csiga kölcsönös helyzetétől függ, nincsen abszolút csavarodási irány. misibacsi*üzenet 2013. február 19., 19:47 (CET)[válasz]

Misibacsi, lemaradt a szmájli, de ugye ezt ugye nem szántad komoly válasznak? A kérdés lényege, hogy ugyanúgy csavarodik-e mind.

A ház csavarodásának iránya jellemző az egyes csigafajokra, a csúcs felől nézve 90%-ban jobbra, vagyis az óra járásával megegyezően csavarodik a házuk (az éti csigáé is), a többiek zöme balra, és csak nagyon kevés olyan csigafaj van, aminél a ház az esetek egyik felében erre, a másikban arra csavarodik, de az egységesen csavarodó fajtáknál is előfordul néha, hogy egy-egy példány elvéti az irányt – a gyűjtők nagy örömére. A konstanzi természettudományi múzeumban is látható egy ilyen „csigakirály” (ez egy német népi elnevezés ezekre a ritkaságokra), és ez éppen egy balra csavarodó házú éti csiga. Egy ilyen atipikusan csavarodó csigának a belső szervei is a szokottól eltérő oldalon vannak.

Angolul tudóknak érdekes lehet evvel kapcsolatban az angol Wikipédia en:Gastropod shell cikke. Ott azt is írják, hogy ha a csigaházat a csúcsával felfelé tartjuk és a „bejáratot” úgy fordítjuk, hogy belelássunk, akkor az egy jobbra csavarodó csigaháznál többé-kevésbé jobbra esik.

Nekem úgy a legkönnyebb megjegyezni a csavarodás elnevezését, hogy ha ökölbe szorítom a jobb kezemet úgy, hogy a hüvelykujjam kívülről simul rá a mutatóujjamra, akkor olyat látok, mint amikor egy jobbra csavarodó csiga csúcsára nézek rá, és ha ilyenkor gondolatban belülről, a mutatóujjam hegyétől indulva keringek a hüvelykujjam felé, akkor az óramutató járásával megegyező mozgást végzek. Azért nem önkényes dolog a csigánál a csúcsa felől elindulni, mert a csigaház is így készül: ahogy a csiga vastagodik, mind szélesebb ház kell neki, a fiatal csiga háza, a ház legszorosabb része lesz később a csigaház csúcsa.

Az óramutató járása ellentétes azzal az iránnyal, mint ahogyan a körtáncokat szoktuk táncolni (néhány ritka kivételtől eltekintve).

A sarkcsillag felől nézve a Föld is balra, az óramutató irányával ellentétesen forog, és a Föld forgása és formája miatt az esőt és havat okozó alacsony nyomású légörvények, a ciklonok az északi féltekén az óramutató járásával ellentétesen, a délin viszont azzal megegyezően keringenek egyre szűkülő körökben a talajon, majd a központi rész körül felfelé szállva.

A csigáknál viszont nem találtam nyomát annak, hogy különbség lenne az északi és a déli féltekén a csavarodás szempontjából.

A francia Wikipédia fr:Coquille de gastéropode cikke részletesen leírja a csigaház evolúcióját, azt a folyamatot, ahogyan a lapos forma előbb egy szimmetrikus kúppá vált, majd a kúp becsavarodott, az angol en:Gastropod shell cikk pedig a morfológiai leírást részletezi különösen. Lehet, hogy ideje lenne létrehozni egy külön cikket a csigaházról nekünk is. --Karmela posta 2013. február 21., 09:45 (CET)[válasz]

Nem hagytam le a szmájlit. Te is valami olyasmit írsz, hogy a definíciótól függ, hogy merre csavarodónak nevezzük. Ha felülről nézed, akkor egy adott irányba csavarodónak látod, ha pedig alulról, akkor ellentétes irányba csavarodónak. Én csak erre akartam rámutatni. misibacsi*üzenet 2013. február 21., 11:14 (CET)[válasz]

Mindenesetre sajnáltam, hogy elintézettként jelölted meg a kérdést, noha nem tudta meg a kérdező, hogy mindkét irányba csavarodik, vagy pedig egységesen az összes éti csiga háza.

--Karmela posta 2013. február 21., 11:46 (CET)[válasz]


A Helix pomatia háza a fent leírtak szerint jobbra csavarodik az esetek zömében. Azonban nagyon ritkán balra. Sajnos hiteles forrást nem tudok megjelölni, de egy éticsigákat Franciaországba exportáló cég vezetőjétől kaptam kb 40 balos házat ajándékba. Szerinte nagyjából minden tízezredik ház balos. Mivel biológusként végeztem Debrecenben, az egészet az ökológiai tanszéknek adományoztam.

Üdv! Sphaerion

Tudakozódás mai napon beérkező repülőgépről Frankfurtból olcsó járat[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy az az olcsó "fapados járat "Frankfurtból a budapesti repülőtérre kb 1/2 9 körül hová érkezik ferihegy 1, vagy 2- re és pontosan mikorra? Köszönöm a választ előre is . Tisztelettel Kürtiné.
--87.97.97.100 (vita) 2013. február 19., 18:35 (CET)[válasz]
válasz
A repülőtér [1] oldalán érdemes megnézni. Érdemes folyamatosan nézni az oldalt, mert a várható késéseket is feltüntetik. A 2A terminálra érkezik be 20:25-kor W62300 járatszámmal. (Azt hiszem, az 1. terminál most nem üzemel.) – b_jonas 2013. február 19., 19:09 (CET)[válasz]

Talált madárgyűrű?[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy találtam egy feltehetőleg madárgyűrűt.Hova,milyen címre diktáljam be a betű és számsort,hogy azonosítani tudják?A gyűrű magában volt a földbe taposva.Nem volt se csont,se toll a közelében sem,így még tippelni sem tudok mi lehetett!(CWC 66 No135)
--193.91.66.50 (vita) 2013. február 19., 21:43 (CET)[válasz]
Forduljon a Magyar madártani és természetvédelmi egyesülethez [2]--karesznincs vita 2013. február 19., 23:35 (CET)[válasz]