Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2011-12-19

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

magyar Paraszt párt[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy a magyar Paraszt pártnak jelenleg ki az elnöke , mi a neve és mi a hivatali cime, posta cime.
Továbbá milyen feltételekkel válhat taggá egy természetes személy, valamint a Parasztpárt 1945 előtti vagyonának hitelesen nyílvántartott állóeszközeit (adatait) jelenleg a parasztpárt tulajdonában és/vagy használatában vannak.
--81.183.144.249 (vita) 2011. december 19., 15:08 (CET)[válasz]

válasz:

Beírtam a Google-ba a kérdésed magvát - nem kaptam használható választ - hogy te is meggyőződhess erről, kattints rá a linkre:
Google Web(magyar paraszt párt) találati lista
Vagyis, ilyen nevű párt nincs.
Ha a Nemzeti Parasztpártra (NPP) vagy a Független Kisgazdapártra (FKgP) gondolsz (erre utal az 1945-ös évszám említése), akkor pontosabb névadásra van szükség.
- Az NPP az 1990-es választások előtt újraalakult, de az országgyűlésbe egyetlen jelöltje sem tudott bejutni: ezért megszűnt (lásd szócikkünket - az interneten csak a történelmével kapcsolatos, azóta született anyagokat lehet megtalálni - a '90-es évek elején még nem nagyon volt közkincs az internet).
- Az FKgP ma is létezik, honlapja: FKgP. (A figyelmedet felhívom arra, hogy az FKgP - főleg az ezredforduló után - több pártra osztódott - köztük többnek hozzá hasonló neve van...)
Ha nem ezekre a pártokra gondolsz, akkor fordulj a bírósághoz. Ugyanis, az 1989. évi XXXIII. törvény a pártok működéséről és gazdálkodásáról 16. §-a kötelezővé teszi a pártok bejegyzését a bíróságon. Nekik van nyilvántartásuk a bejegyzett pártokról, azok székhelyéről, vezetőikről stb.
A kérésed második feléhez meg azt tudom mondani, hogy a pártéletről, tagfelvételi követelményekről stb. a pártszervezetek vezetői tudnak segítséget adni, pl. a szervezeti és működési szabályzatuk kézbe adásával.
vitorlavita 2011. december 19., 19:31 (CET)[válasz]

A birosag.hu publikus nyilvántartása szerint a Magyar Paraszt Pártot 2010-ben törölték, székhelye Debrecen, Nagycsere u. 48. volt, utolsó elnöke Bakó László. – CsGábor[±]  2011. december 19., 23:14 (CET)[válasz]

a holly angol szo jelentese[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
--212.108.204.4 (vita) 2011. december 19., 21:31 (CET)[válasz]

válasz:

A dictzone.com angol szótára szerint:
holly [UK: ˈhɒli],[US: ˈhɑːli] = tóvis, magyal, krisztustövis
vitorlavita 2011. december 20., 00:04 (CET)[válasz]

válasz2: 400-600 fajt magába foglaló növény Nemzetség (rendszertan), magyarul a magyal a legelterjedtebb megnevezés. Néhány latin név fordítása:

  • Magyar nevek - Ilex ... Magyal
  • Ilex x altaclarensis - változatos magyal, Ilex aquifolium - közönséges, v. szúrós, v. téli magyal, Ilex f. laurifolia - babérlevelű magyal, Ilex cassine - texasi magyal, v. kasszínatea, Ilex integra - épszélű magyal, Ilex koehneana - nagylevelű magyal, Ilex laevigata - kanadai magyal, Ilex latifolia - széleslevelű magyal, Ilex macrocarpa - nagytermésű magyal, Ilex nanophylla - aprólevelű magyal, Ilex nitida - fényes magyal, Ilex opaca - amerikai magyal

--Rodrigó 2011. december 21., 10:06 (CET)[válasz]

részjegy értéke[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy 2005.május 15.-én 500 ft-os részjegyet váltottam , mennyi a jelenlegi értéke ?
--89.251.42.100 (vita) 2011. december 19., 23:04 (CET)[válasz]

válasz:

Meg kellett néznem, hogy a részjegy valóban az, amit én tudok róla - vagy pedig mást is jelent? Az internet érdekes helyről erősített meg: Magyar Katolikus Lexikon! Eszerint:
részjegy: [a] szövetkezeti tag vagyoni hozzájárulása, mely alapján a részvétel arányában a törzsvagyonra és osztalék fölvételére jogosult. - A részjegy után járó osztalék
  • a termelő szövetkezeteknél munkavégzésből eredő tagsági jövedelmet,
  • a fogyasztói szövetkezeteknél vásárlási-értékesítési visszatérítést jelent.
A részjegy másra át nem ruházható, árfolyama nincs, csak névértéke.
(A lexikon szerzője a következő műre hivatkozik:
Bácskai Tamás-Bánfi Tamás-Járai Zsigmond-Sulyok-Pap Márta-Száz János: Értékpapírok és értékpapírpiacok. Bp., 1991.
A szerzők közül Bácskai Tamás neves közgazdász professzor volt, Járai Zsigmond pedig volt pénzügyminiszter, MNB elnök stb.)
A lexikon tehát azt mondja: a részjegy értéke nem változik, csak névértéke van. Másra át nem ruházható (viszont visszavásárolható - szemben a részvénnyel, aminek van árfolyama, de vissza nem vásárolható, de másnak eladható). Csak az osztalék változik - ez viszont elsősorban a szövetkezet eredményétől függ, másodsorban az egyes tagok birtokában lévő részjegyek arányától: eszerint osztják szét az osztalékot.
vitorlavita 2011. december 20., 00:39 (CET)[válasz]