Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2011-10-19

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

külföldön született személy anyakönyvi kivonatának pótlása[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

== anyakönyvi kivonat ==
Azt szeretném megtudni, hogy aki Ungváron született 1943-ban és nincs meg a születési anyakönyvi kivonata, hogyan tudja és hol /milyen címen/ tudja beszerezni? A választ előre köszönöm.
--81.182.187.17 (vita) 2011. október 19., 13:17 (CEST)[válasz]

válasz:

Általános szabály az, hogy születési anyakönyvi kivonatot ott adnak, ahol az illetőt születésekor anyakönyvezték.
Másik általános szabály az, hogy külföldön született magyar állampolgárságú gyermek esetében a születést hazailag anyakönyveztetni kell. (A gyermek születésétől fogva magyar állampolgár, amennyiben legalább egyik szülője magyar állampolgár.)
Harmadik: A gyermek születésének hazai anyakönyvezését a lakóhely, vagy tartózkodási hely szerint illetékes anyakönyvvezetőnél (illetve - ha akkor még külföldön volt - az illetékes konzuli tisztviselőnél) terjeszthették elő.
Tehát: irány a lakáshoz közeli okmányiroda! (Az okmányirodák jegyzéke, elérhetősége.) Az ügyintézéshez szükség van személyazonosításra alkalmas okmányra (személyazonosító igazolvány, vagy érvényes útlevél, vagy kártyaformátumú vezetői engedély), lakcímigazolványra (amennyiben rendelkezik vele) - személyazonosító igazolvány elvesztése esetén az erről szóló bejelentésre (jegyzőkönyvre) is szükség van.
Az eredeti anyakönyvi kivonat az érintett személynek vagy közvetlen hozzátartozójának adható ki. Meghatalmazás szükséges, amennyiben nem az érintett személy vagy közvetlen hozzátartozó részére történik a kivonat kiadása.
Az első kivonat (születési, házassági, halotti) illetékmentes, az anyakönyvi kivonatok pótlása illetékköteles, melynek mértéke: 2.000,- Ft, melyet – postán vásárolt – illetékbélyeg formájában kell leróni. Illetékmentes az anyakönyvi kivonat pótlása, pl. az örökbefogadási eljáráshoz, kárpótlási eljáráshoz, nyugdíjfolyósítónál történő felhasználáshoz, személyazonosító igazolvány kiállításához.
vitorlavita 2011. október 19., 14:43 (CEST)[válasz]

Munkástanács[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Sziasztok,azt szeretném kérdezni,hogy
Melyik két gyárban alakult meg először munkástanács 1956-ban? nagyon köszönöm
Én ezt találtam de nem vagyok benne biztos,Budapesten az újpesti Egyesült Izzóban és a Danuvia Szerszámgépgyárban ez jó vagy nem??Marcsi
--84.1.196.68 (vita) 2011. október 19., 17:43 (CEST)[válasz]

válaszféle:

Arról nem találok forrást, hogy melyik kettő volt az első két munkástanács (Budapesten? nemcsak Budapesten alakultak munkástanácsok!), de a Létünk c. folyóirat 2006-os harmadik számának 21 oldalas Bálint István-cikkének (Munkástanácsok az 56-os magyar forradalomban) 8. oldalán a következőt olvashatjuk:
„[...] az első munkástanács a budapesti Egyesült Izzóban, Pécsett a Sopiana Gépgyárban, a Pécsi Szénbányászati Tröszt aknáinál, a bőrgyárban, a sörgyárban, Miskolc több üzemében, a kisvárosok közül Komlón stb. már a forradalom másnapján, október 24-én megalakult. A forradalom harmadik napján, október 25-én nemcsak általánossá vált a munkástanácsok alakítása minden üzemben, hanem megindult ezeknek a munkástanácsoknak a területi összekapcsolódása is [...]”
vitorlavita 2011. október 19., 20:03 (CEST)[válasz]

Nagyon köszönöm.Marcsi

Régi újságok[szerkesztés]

Sziasztok!

Szeretnék egy prezentációt készíteni a suliba. Abban kérném a segítségeteket, hogy tudtok-e olyan oldalt, vagy bármit, ahonnan letölthetek régi magyar újságokról szóló reklámokat? Legjobb lenne, ha kifejezetten Nők Lapja lenne az érintett újság, de nem baj, ha az kifejezetten nincs. Más egyéb régi reklámokat már végignéztem de nagyon sok van, ahhoz, hogy én egyenként végignézzem. Valamint jól jönne 1-1 kép Egloffstein Amáliáról és Krátky Jánosról ha persze tudtok valahonnan szerezni. Köszi a segítségeteket!

– Aláíratlan hozzászólás, szerzője 84.236.127.151 (vitalap | szerkesztései) 2011. október 19., 20:45‎

Talán érdekesnek találod ezeket:

 Karmela posta 2011. október 20., 16:31 (CEST)[válasz]