Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2010-12-19

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Szegény Gélyi János lovai[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Üdvözletem! A fent említett Mikszáth műhöz szeretnék egy kérdést feltenni. A mű végén az mit jelent, hogy János a gyeplőn lévő csomót kioldja? Így engedi el a lovait? Vagy nem is engedi el őket? Legyenek szívesek segítsenek e kérdés megválaszolásában, mert egy házi fogalmazást írok a művel kapcsolatban. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 91.82.109.30 (vitalap | szerkesztései) 2010. december 19., 15:48

válasz:

A novella megtalálható a neten. Az utolsó mondatok így szólnak:
De mit most a lovak!... A felesége arcát fürkészi. Ni, hogy csillog a szeme, ni, hogy odanézett a nyalka legényre, epedôn, lopva, hosszan vetette rá édes tekintetét.
...S jaj, kiesett kezébôl, nincs többé mellén a fehér mályvarózsa.
Ereszté a gyeplôt ellankadó keze mindig jobban, jobban... mint a sietô szél, ha felhôket vinne, vágtatnak szilajon Gélyi paripái; nem is paripák már, a szörnyû sebesség összegyúrja ôket egy fekete szárnnyá, amely röpül... röpül... Nem is szárny az, de a megvadult halál!
- Irgalom, segítség! Ó, tartsd azt a gyeplôt! -- sikolt fel Vér Klári. - Itt a hegyszakadék, jaj, ott is egy örvény!...
- Verjen meg az isten; de meg is fog verni!
- Ó, tartsd azt a gyeplôt, édes uram, férjem!
Tartotta is, de csak míg kioldta rajta a bogot. Csettentett a szájával, s egy lóriasztó szisszentést hallatott:
- Gyi Tündér! Ráró!
Aztán odahajította két kibontott gyeplôszárát a Bokros és Villám nyaka közé...
A gyeplőt meg szokták engedni, ha engedik a lovat futni... Ha a gyeplő laza a hajtó kezében, vagyis a ló nem érzi a hajtó visszahúzó akaratát, akkor a ló azt „tudja”: vágtathat. A hajtó utolsó szavai erre biztatják a lovakat! Képzelheted, mi történik akkor, ha a gyeplő egyáltalán nincs a hajtó kezében, visszaszerezhetetlenül! Ez következik be a novella utolsó sora után!
vitorlavita 2010. december 19., 18:12 (CET)[válasz]