Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2009-11-02

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Mik a jogaim?[szerkesztés]

" Remélem nekem is vannak jogaim "-ra kaptam ugyan 1 választ amivel nem értek egyet!

A sógornőm teljesen elzárkózik a temetés óta és megvon minden kapcsolattartási jogtól minket. Azt hogy ő milyen azt most mellőzném gondolok itt( a gyereknevelésre annak a feltételeire ill.az ő életmódjára)Kérem segítsen valaki a megfelelő válaszadásra mert a tudat meg örít hogy nem láthatom az elhunyt öcsém gyermekeit!Egyébként még a végtisztességet is elakarta venni tőlünk,így inkább mi a testvérek temettettük el az öcsém.

--Miazaskill vita 2009. november 2., 08:19 (CET)[válasz]
Először is: milyen természetű jogokra gondolsz? (Gondold el, a példa kedvéért, hogy a te gyermeked felett - ha nincs veszélyeztetve - még kinek lehet joga...! Csupán az egyik szülő halála - ez az ok, önmagában - nem számít veszélyeztetésnek.)
A magyar jog erősen védi a szülői jogokat. A szülői jog elvételét, a kiskorúak gyámság alá helyezését alaposan meg kell indokolni.
Ha aggodalmaid vannak öcséd gyermekeivel kapcsolatban, akkor fordulj a családsegítő szolgálathoz. Jogi ügyekben is járatosak.
Nem tudom, hol laksz, így a hozzád legközelebbi ilyen szolgálat címével nem tudlak kisegíteni.
Ha nem tudsz a közeledben ilyen szolgálatról, akkor fordulj az önkormányzati hivatalhoz, a szociális ügyekben illetékes előadóhoz. Ha elmondod neki, milyen probléma aggaszt téged, bizonyára tud neked segíteni, legalább tanáccsal, abban, hogy te mit tehetsz.
Érdemes elolvasnod: Gondnokság alá helyezés (kattints rá!) Azért érdemes elolvasni, mert ugyan a gondnokolás nagykorú személyre vonatkozik, de - ehhez hasonlóan - nem egyszerűen kívánság alapján valósul meg a kiskorú feletti gyámság sem...
vitorlavitalapomra 2009. november 2., 09:13 (CET)[válasz]


nem hiszem el hogy nem lehet!
egyszerűen csak szeretném látni a gyerekeket és a jelenlegi állás szerint ezt a sógornőm megakadályozza
--Miazaskill vita 2009. november 2., 11:27 (CET)[válasz]

Öcséd felesége a gyermekeik teljes jogú gondviselője. Miként te is - a társaddal együtt - a te kiskorú gyermeke(i)dnek. Te (szinte) bármit engedhetsz-tilthatsz, ami vele(velük) kapcsolatos: te vagy a(z egyik) gondviselője(gondviselőjük).

Ha semmilyen jogi, pedagógiai stb. kifogásolni való nincs az öcséd feleségének magatartásában a gyermekeikkel kapcsolatban, akkor nincs más lehetőséged, csak ez: légy jóban az öcséd feleségével. Mintha csak egy szomszédod vagy ismerősöd lenne. Ahogyan a szomszédod hajlandóságát tudod magad felé hajlítani, csak ugyanúgy tudod az öcséd feleségéét... (Kivétel a tőled való öröklés - ha érvényes rájuk az öröklési szabály. Ez esetben van kényszer a kezedben. De nem biztos, hogy ezt az öcséd felesége figyelembe veszi. Amíg a gyermekek kiskorúak, mindenben az ő szava a döntő.)

Nem tudom tovább ragozni ezt a témát. Szerkesztőtársaim sem egészítik ki a válaszaimat. Javaslom - újra, mivel látom, rossznak tartod a helyzetet -, hogy fordulj ahhoz az önkormányzati tisztviselőhöz, aki a gyámügyekkel foglalkozik... Először is, nálam jobban ismeri-ismerheti a helyi viszonyokat! Másodszor: ő, ha nem is minden nap, de nálam mindenképpen gyakrabban találkozik ilyen problémával! Vagyis nálam felkészültebb ebben a témában...

vitorlavitalapomra 2009. november 2., 12:36 (CET)[válasz]

Kedves Kérdező! és Nagy tudású Szerkesztő társam!
Először Vitorla nevű szerkesztőnknek írom a véleményemet. Megjelenésed óta figyelem nagyszerű szabatos válaszaid, de az emberek nem olyan egyértelműek, mint a fizika szabályai. Az emberi helyes viselkedést - szükséges esetekben- a jogszabályok határozzák meg. Mivel az enciklopédia nem hatóság jogi tanáccsal nem szolgálunk, mert nem vagyunk jogászok és az esetek összes körülményeit nem ismerjük. Ha bizonytalan vagy az eset megítélésénél, a szükséges jogszabályokra való utalást megtehetjük.Ne adjunk hivatkozási alapot a Wikipédiára.

Kedves Kérdező!

Szerkesztőtársam helyesen világosított fel abban a kérdésben, hogy segítségért az illetékes gyámhivatalhoz fordulhatsz. Nem megfelelő eljárás esetén ügyvédi segítséget is igénybe lehet venni, illetőleg bírósági eljárást is lehetséges kezdeményezni. (hosszú ideig is eltarthat) A döntésig bele kell nyugodni a fennálló helyzetbe, és lehetőleg azt nem kell elmérgesíteni.– Sóhivatal vita 2009. november 3., 11:24 (CET)[válasz]

Sajnáljuk, de nem tekintjük, nem is tekinthetjük feladatunknak a jogi, orvosi, gazdasági vagy más, szakmai tanácsadást. Csak azt tudjuk ajánlani, hogy ilyen jellegű kérdéseiddel fordulj szakemberhez.

Karmelaüzenőlap 2009. november 3., 23:59 (CET)[válasz]

Tartuffe-magyar fordítás[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Ki és mikor fordította le magyarra Moliére Tartuffe című drámáját?
--94.27.132.132 (vita) 2009. november 2., 18:09 (CET)[válasz]

Erről a témáról nincs szócikkünk, de ha egy külső keresőbe, mint amilyen például a Google beírod, hogy Tartuffe fordította , akkor az elvezet téged a szóba jöhető oldalakhoz. Hamar rá fogsz bukkanni egy olyan találatra, amely az "első" szót is tartalmazza - íme: Molière elsõ nyomai a magyar irodalomban Kattints rá, érdemes végigkeresni! Benne van! - vitorlavitalapomra 2009. november 2., 18:50 (CET)[válasz]