Wikipédia:Szócikkek a kezdőlapon/F–16 Fighting Falcon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

F–16 Fighting Falcon[szerkesztés]

F16A FAP refuel KC-10.jpg

Az F–16 Fighting Falcon (Harci Sólyom) negyedik generációs, egy hajtóműves vadászbombázó repülőgép, amelyet az Amerikai Egyesült Államokban a General Dynamics fejlesztett ki, jelenleg a cégegyesülések után a Lockheed Martin gyártja. Eredetileg könnyű nappali vadászgépnek tervezték, azonban a mikroelektronika fejlődése folyamatosan tette lehetővé egyre fejlettebb fegyverek és berendezések beépítését, így napjainkban szinte minden fegyverfajtát bevethet, napszaktól és időjárástól függetlenül. Kiváló légiharc-képességekkel rendelkezik, ami a repülőgép aerodinamikai tulajdonságai, kedvező tolóerő-tömeg aránya, alkalmazott fegyverrendszerei és az elektronikus kormányvezérlő rendszer mellett főképp az olyan, a pilótafülkét érintő újításoknak köszönhető, mint a pilóta kilátását semmilyen irányban nem akadályozó buborék kialakítású kabintető, az oldalra helyezett (botkormányt helyettesítő) joystick, a HOTAS („kezek a gázkaron és botkormányon”) rendszerű pilótakabin, és a nagy túlterhelés alatt a pilóta gerincére nehezedő nyomást könnyebben elviselni és a célt szemmel követni segítő, 30 fokban hátradöntött katapultülés. Az F-16 kategóriájának legsikeresebb repülőgépe, a legyártott gépek darabszáma a jelenlegi megrendelésekkel együtt eléri a 4300 darabot. Bár a fő megrendelő USAF már nem rendel a repülőgépből, az gyártásban marad legalább 2008-ig, de valószínűleg 2011-ig is. Utódja az F–35 Lightning II lesz. A repülőgéppel 71 légi győzelmet értek el.


  • Symbol oppose vote.svg ellenzem - nem a cikk minősége miatt, hanem mert ez a téma (vadászrepülőgépek) szerintem túl gyakran szerepelne a címlapon (ez már rövid időn belül a 3.) --Adapa 2007. augusztus 28., 18:42 (CEST)
  • Symbol support vote.svg támogatom Ha a Mirage III le lett szavazva, igenis rakjunk ki egy repülős cikket. VT 2007. szeptember 28., 23:01 (CEST)
  • Symbol support vote.svg támogatom --Totya (vitæ) 2007. október 1., 12:13 (CEST)
  • Symbol support vote.svg támogatom - Pumukli vita 2007. október 1., 13:01 (CEST)
  • Symbol support vote.svg támogatomHkoala Pesce(Simbolo).jpg vita 2007. október 29., 08:00 (CET)
  • Symbol support vote.svg támogatomIstvánka Capricorn.svg postafiók 2007. október 29., 08:22 (CET)
  • Symbol support vote.svg támogatom - Dili 2007. november 11., 10:32 (CET)