Wikipédia:Labdarúgásműhely/Liverpool munkacsoport

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Liverpool munkacsoport


Liverpool városa sokak szerint kiismerhetetlen. Van, akinek az Angliával szembeni évszázados ír ellenállás egyik nagy-britanniai központja, van aki szerint a futball fellegvára, megint mások szerint a zenei élet pezsgő központja. Persze olyan ember is akad, aki egy kellemes kis észak-angliai kikötővárost lát benne, de volt már Európa kulturális fővárosa is. Az ott lakók szerint "Írország valódi fővárosa". Magyarországról nézve egy ismeretlen, de talán annyira nem is távoli pontja a világnak.

A munkacsoport célja, hogy megismertesse az érdeklődőket Liverpool városával, két futballcsapatával, kulturális életével, történelmével és hogy betekintést nyújtson a város életébe, mindennapjaiba.

A munkacsoporthoz bárki szabadon csatlakozhat, csak iratkozz fel és láss nyugodtan munkához!

A lentebb felvázolt fejlesztési témakörök csak tájékoztató jellegűek, nyúlj hozzá nyugodtan bármihez, amihez kedvet érzel, csak írd be a neved, és hogy mit szeretnél megírni, nehogy véletlenül ketten dolgozzunk ugyanazon!

Liverpool FC

A Liverpool FC (teljes nevén: Liverpool Football Club) egy 1892-ben, Liverpoolban alakult angol labdarúgócsapat. Jelenlegi otthonuk az Anfield Stadion (befogadóképesség: 45 276 fő).

A csapat színe az egységes vörös a legendás menedzser, Bill Shankly óta, innen származik a The Reds, azaz A Vörösök becenevük is.

A Liverpool minden idők legeredményesebb angol egyesülete, tizennyolc alkalommal nyerték el az angol bajnoki címet, ötször a legrangosabb európai kupát, a BEK-et és Bajnokok Ligáját, háromszor az UEFA Kupát, hétszer az angol FA Kupát és a Ligakupát.

A csapat ezen kívül világszerte híres még a stadionját megtöltő fanatikus szurkolótáboráról, akik egy 2005-ös mérés szerint a világ leghangosabbjai. Számukra helyezéstől függetlenül a legfőbb rivális a városi szomszéd Everton futballcsapata, a két tábor békés rivalizálása egyedülálló Angliában.

Liverpool városa

Liverpool egy város és érseki kerület Északnyugat-Angliában, a Mersey folyó tölcsértorkolatának keleti oldalánál.

A város egy hegygerincre épült, melynek legmagasabb pontja az Everton domb, 70 méterrel magasodik a tenger fölé. Északról Sefton, keletről pedig Knowsley kerülete határolja, míg a Mersey túlpartján Birkenhead és Wallasey városával néz farkasszemet. A város központja mintegy 5 mérföldnyire van a Liverpool-öböltől és az Ír-tengertől.

Liverpoolt, amely Anglia egyik legjelentősebb, és ötödik legnépesebb városa, a Liverpool Városi Tanács kormányozza, egyike annak az öt tanácsnak, ami Merseyside grófságban működik. A 2002-es népszámlálás adatai szerint a városnak 441 477 lakosa van, Merseyside grófsággal együtt pedig 1 362 026 fő tartozik hozzá. Liverpool lakosai magukat nem angoloknak, hanem Liverpudliknak, "Scouser"-öknek tartják, mely elnevezés a jellegzetes liverpooli ételből (scouse, magyarul vagdalt húsos főzelék) adódik. Később a scouse kifejezés a liverpooli dialektus szinonimájává is vált.

Everton FC

Az Everton FC (teljes nevén: Everton Football Club) egy 1878-ban Liverpoolban alakult angol labdarúgóklub, melynek ma a Goodison Park (40 157 fő) az otthona (a Liverpool FC megalakulása előtt az Anfielden játszottak).

A csapat színei a kék és a fehér, a csapat beceneve a Blues, vagyis a Kékek. Az Everton FC a Liverpool FC legnagyobb városi riválisa, hosszú közös történelemmel rendelkeznek, illetve nagy a Liverpool és az Everton szurkolóinak a rivalizálása, hogy melyik liverpooli csapat a jobb, így a liverpooli városi derbik, rangadók e két csapat közt mindig is nagy presztízskérdésnek számítottak, és nagy csatákat vívtak, vívnak egymással a Kékek és a Vörösök.

Az Everton története során kilenc alkalommal hódította el az angol bajnoki trófeát, ötször az FA-kupát és egy alkalommal a Kupagyőztesek Európa-kupáját is, az egyetlen serleget, amit a Vörösöknek sosem sikerült elnyerniük.

 
Featured article star.png
Kiemelt cikk: A Liverpool FC története
Liverpool 1892-1893.jpg
A Liverpool Football Club az angol futball történetének legsikeresebb egyesülete, nem csak a hazai bajnokságban aratott 18 győzelmükkel számítanak csúcstartónak a szigetországban, de a nemzetközi porondon elért 5 BEK/Bajnokok Ligája és 3 UEFA-kupa-győzelmük is az élre predesztinálja őket. A "Vörösök" becenévre hallgató egyesület hosszú útja még a 19. században kezdődött, hogy a huszadik század második felében, kitörve a provinciális kiscsapat szerepköréből meghódítsák Európát, bejárják a mennyet – és két alkalommal – a poklot is. Az egyesület a története során számos dicső győzelmet, csúfos vereséget, és szörnyű tragédiát is megélt, de mindig talpra állt, és még most, a huszonegyedik században is a világ egyik legnépszerűbb egyesülete.

A hét cikkei voltak a Labdarúgásportálon

Résztvevők

(Ha részt kívánsz venni a munkában, egyszerűen csak írd be a neved és máris a munkacsoport tagja vagy! Csak aztán dolgozz is! ;) )

Ha gondolod, tedd ki a saját lapodra: {{Userbox/Liverpool munkacsoport}}

Ez a szerkesztő a Liverpool munkacsoport tagja.


 

Feladatok

(Bizony van bőven... Ha valamit elvállalsz, írd a link mellé a nevedet, hogy tudjuk, hogy valaki már dolgozik rajta, vagy gyűjti az adatokat, nehogy többen fogjanak neki ugyan annak a munkának. Ha elkészültél vele, akkor tedd át a kész lapok listájára a linket!)

Liverpool városa

Liverpool FC

Klub:

Vezetőedzők profiljai:

Játékosok profiljai:

  • Sajnos ez a leghiányosabb rész, gyakorlatilag az összes játékost fel lehet sorolni, ha valakin dolgozni kezdtél, írd be a nevét!
  • Pepe ReinaZoli Halálcsillag 2007. november 11., 14:57 (CET)[válasz]

Everton FC

Ha bármi egyéb, a klubbal kapcsolatos dolgon munkálkodnál, nyugodtan írd be!

Kész oldalak

Külső hivatkozások