Mersey

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mersey
Runcorn Bridges 3.jpg
Országok Egyesült Királyság
Földrajzi adatok
Hossz112 km
Vízgyűjtő terület4680 km²
Torkolat Ír-tenger
é. sz. 53° 24′ 52″, ny. h. 2° 09′ 24″Koordináták: é. sz. 53° 24′ 52″, ny. h. 2° 09′ 24″
A Wikimédia Commons tartalmaz Mersey témájú médiaállományokat.
Komp a Mersey-n (2005. június)

A Mersey folyó északnyugat-Angliában. Neve az angolszász Mǽres-ēa = „határfolyó” szóból származik, valószínűleg mert ez volt Mercia és Northumbria határa. A folyó a hagyományos határ Cheshire és Lancashire történelmi megyék között is.

A Merseyt három folyó hozza létre: az Etherow, a Goyt és a Tame. Stockporttól Didsbury, Stretford, Urmston, Flixton közelében folyik és Irlamnál a Manchesteri hajócsatornába ömlik, ami az Irwell folyót vezette eddig a pontig. A Mersey partjainál kialakult városagglomeráció neve Merseyside.

A több mint 850 éves Mersey-i komp (Mersey Ferry) turistalátványosság. A liverpooli Pier Head és Seacombe, illetve Woodside Birkenhead állomása közt közlekedik.

Az iparosodás súlyos károkat okozott a Mersey vízminőségében. 1985-ben, a Toxtethi zavargásokat követően indult útjára a vízminőség javítására és a folyóparti élővilág regenerációjának segítésére a Mersey Medence kampány. 2002 volt az első év, amikor a folyó egész hosszában a halak életben tartásához elegendő oxigénszintet mértek.

A Merseybeat (vagy Mersey Sound, Liverpool Sound) nevű könnyűzenei stílus az 1960-as években, amely főképp Liverpoolhoz kötődött és amelyet többek közt a Beatles is népszerűsített, az egész világban ismertté tette a folyó nevét. A Gerry & The Pacemakers együttes 1964-ben rögzítette Ferry Cross the Mersey (Komp, kelj át a Mersey-n) című világslágerét.

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Útvonaltérkép: Bing / Google
KML is from Wikidata