Stanley Park Stadion

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Stanley Park Stadion (New Anfield)
Adatok
ElhelyezkedésLiverpool, Anglia Anglia

Építés évenem épült meg

Befogadóképesség60 000–73 000 (ülőhely)
Tulajdoni viszonyok
TulajdonosLiverpool FC
KezelőLiverpool FC
Az építkezés adatai
ÉpítészHKS, Inc. (tervező cég),
Rambøll Group (statikus mérnöki csoport)
KivitelezőkKUD International
Laing O'Rourke (építési vállalat)[1]
Költség300 millió £
Elhelyezkedése
Stanley Park Stadion (Anglia)
Stanley Park Stadion
Stanley Park Stadion
Pozíció Anglia térképén
é. sz. 53° 25′ 60″, ny. h. 2° 57′ 33″Koordináták: é. sz. 53° 25′ 60″, ny. h. 2° 57′ 33″
Térkép

A Stanley Park Stadion (angolul: Stanley Park Stadium) egy tervezett építmény volt a 2000-es években az angol Liverpool FC számára. A stadiont végül a gazdasági válság és a csapat tulajdonosváltása miatt nem építették meg, a vezetőség az Anfield Stadion jövőbeli bővítése és felújítása mellett döntött.

Az építmény további javasolt nevei a New Anfield (Új Anfield) vagy a Liverpool FC Stadion voltak. A liverpooli Anfield kerületben, a Stanley Parkban épült volna meg a stadion, az Anfieldtől alig pár száz méterre.

A tervek[szerkesztés]

A létesítményben csapatüzlet, szórakozási center, továbbá konferenciaközpont került volna kialakításra, több mint 1000 férőhelyes parkolóval az odalátogatók számára. A lelátókat eredetileg 60 000 férőhelyesre tervezték, mely további kibővítéssel a 73 000 fő befogadására is alkalmas. A terveken a lelátók az Anfieldhez hasonlóan, hagyományosan négyszögben helyezkednek el.

Események[szerkesztés]

2006-ban a Liverpool a kiszemelt földterületet a várossal kötött szerződés alapján 999 évre vette bérbe.

A csapat arra utasította a kivitelezőt, hogy kezdjék meg a Liverpool Városi Tanács által engedélyezett munkálatokat, és az építkezés 2008 nyarán megkezdődött volna, ám gazdasági okokból mégsem láttak hozzá a nagyobb munkához, csupán kisebb előkészületeket tettek.

A csapat társelnöke, George Gillett azt mondta: "Ez egy jelentős mérföldkő a csapat történetében, és elégedett vagyok, hogy a terveket elfogadták és hogy megvan a helyszín. Az utóbbi hat hónapban keményen dolgoztunk, hogy előrehaladjunk a tervek részleteinek kidolgozásával, de ez az első kézzel fogható bizonyíték a szurkolók számára, hogy az új LFC stadion megépül. Az épület tervezése egyedi, és az egész világon úgy fogják ismerni, hogy a Liverpool FC Stadion. Lesz benne egy Kop, amely 18 000 szurkolónak ad helyet és reméljük olyan hangos és hangulatos lesz a stadion, mint az Anfield bármely mérkőzés alatt."

Tom Hicks társelnök hozzátette: "Felismerjük a fontosságát egy új stadion felépítésének, melyet a helyi térség szélesebb körű megújulásának a részeként tekintünk. Ügyeltünk, hogy a tanács a Stanley Parkot átalakítsa és szemmel tartottuk a házak felújíttatását az Anfield/Breckfield területeken. Örülök, hogy a csapat megszerezte az építési engedélyt és az építkezés kezdetével megindulhatnak az újjászülető folyamatok."

2008. augusztus 28-án bejelentették, hogy az építési folyamatok rövidtávon csúszni fognak a világpiaci körülmények miatt. Ez idő alatt azonban haladnak tovább a tervekkel, miszerint a stadion végül 73 000 ember befogadására lesz képes.[2]

Október 12-én egy vasárnapi újság állítása szerint a csapat emberei azon gondolkoznak, hogy az új stadion helyett inkább kibővítenék az Anfieldet. Ezt a klub cáfolta, és kijelentették, hogy a tervek továbbra sem változtak.[3]

A válság miatt azonban a tervek és a munkálatok tovább csúsztak, 2010-ben pedig új tulajdonosa lett a csapatnak John W. Henry személyében. Érkezésével a vezetőség felhagyott a Stanley Parkba tervezett stadion építésével, és helyette felmerült az Anfield bővítése.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lfc.tv HKS TO DESIGN NEW STADIUM
  2. Reds confirm LFC stadium delay. [2014. május 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. május 15.)
  3. Reds rubbish stadium rumours. [2014. május 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. május 15.)

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]