Wikipédia:Bevezetés a szerkesztésbe Wiki jelölőnyelvvel/5

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából



Cikkek szerkesztése
Nézzünk bele egy kis forráskódba


Formázás
Szép és rendezett


Linkek és wikilinkek
Kapcsolj össze oldalakat



Új cikkek létrehozása
Oldal felépítése az elejétől


Összefoglalás
Nézd át, amiről olvastál




A Wikipédián jelenleg 541276 cikk van, szóval nagy az esélye, hogy már létező cikkeket szeretnél bővíteni és javítani. Időnként viszont lehet, hogy szeretnél létrehozni egy teljesen új cikket! Ehhez három feltételt kell ismerned:


Nevezetesség

Nevezetesnek tekinthető a választott témád? Ahhoz, hogy helye legyen a Wikipédiában, az adott témának kellően fontosnak kell lennie. Életrajzok esetén például ez annyit tesz, hogy az illetőről elegendő számú független forrás írt, például többször említették hírlapok.

Megbízható források

Alá tudod támasztani a cikkben lévő állításokat megbízható és ellenőrizhető forrásokkal? Mielőtt nekifogsz a cikkírásnak, érdemes összegyűjteni független, megbízható és ellenőrizhető forrásokat, amelyekre aztán hivatkozni tudsz. Ezek elengedhetetlenek ahhoz, hogy biztosítsuk a Wikipédia pontosságát és megbízhatóságát.

Összeférhetetlenség

Felmerül, hogy összeférhetetlen, illetve elfogult vagy a cikked tárgyával? A legjobb elkerülni, hogy saját magunkról, a minket alkalmazó cégről vagy a munkatársainkról írjunk cikket. Ennek az az oka, hogy ezekkel a témákkal kapcsolatban nehéz nem elfogultnak lenni, illetve semleges nézőpontból írni róluk. Ha te magad nem is írhatod meg a cikket, bármikor megkérhetsz más szerkesztőket, hogy írják meg, és biztosíthatsz számukra megbízható forrásokat.


Hol hozzam létre az új oldalt

A legjobb, ha az új cikket először piszkozatként mented el. Így bővítheted, javítgathatod a cikked, mielőtt átkerül a Wikipédia szócikknévterébe.

Új szócikk létrehozása a Wikipédián (nagyobb változat, YouTube HD változat)

Több módon is készíthetsz új cikket. A legegyszerűbb talán az, ha egy cikkben rákattintasz egy piros linkre és a megjelenő ablakba begépeled az új cikk szövegét. A másik lehetőség, hogy a keresőbe beírod a leendő szócikk pontos címét (kisbetű, nagybetű is számít), és Entert nyomsz. Ha még nem létezik a keresett oldal, akkor a program felajánlja, hogy hozd létre, a következő szöveg kíséretében: Hozd létre a(z) „Újcikkneve” nevű lapot ezen a wikin! Ha itt a piros linkre kattintasz, begépelheted az új cikk szövegét. Ne felejtsd el elmenteni a kész munkádat a Lap közzététele gombra kattintva.




Következő >>