Wikipédia-vita:Felhasználási feltételek/példák

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Példalevél wikipédiás képek könyvben való felhasználására[szerkesztés]

Tisztelt X. Y.!

Köszönjük, hogy megkeresett minket kérdésével!

A Wikipédiában található képek és illusztrációk – igen ritka kivétellel – szabadon felhasználhatóak, amennyiben a kép leírólapján feltüntetett forrásmegjelölés megfelelően megtörténik. A kép leírólapjára rendszerint úgy lehet eljutni, ha a képre kattint.

  • Azoknál a képeknél, melyeket a leírólapjuk szerint közkincs alatt tettek közzé, valóban nem szükséges a forrás és a szerző megnevezése.
  • Azoknál a képeknél, melyeket szerzője Creative Commons CC-BY (Nevezd meg!) vagy CC-BY-SA (Nevezd meg! – Így add tovább!) licenc alatt tett közzé, három információt kell feltüntetni:
    • a kép forrását (pl. Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Fájl:Dame_Joan_Sutherland_colour_Allan_Warren.jpg),
    • a kép szerzőjét (pl. Szerző: Allan Warren),
    • a képre vonatkozó licencfeltételt (pl. Licenc: CC-BY-SA 3.0 vagy Licenc: Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0);
  • Azoknál a képeknél, melyeknél több licenc is fel van tüntetve (pl. GFDL és CC-BY-SA is), ott a későbbi felhasználó (így Ön is) eldöntheti, hogy melyik szerint szeretné a képet felhasználni. Képek esetén ilyen esetben általában a Creative Commons-licenceket ajánljuk, mert a GFDL előírja, hogy a licenc teljes jogi szövegét is csatolják a képhez, amely sok esetben egyáltalán nem megoldható, sok esetben pedig kényelmetlen.

Papíralapú kiadványok esetén a forrásjelölést meg lehet tenni közvetlenül a képnél, vagy külön egy ábra- vagy képjegyzékben. Ilyen esetekben általában a fenti gyakorlatot követjük. (Elektronikus kiadványok esetén használhatunk linkeket, így pl. a Forrás: Wikipédia; szerző: Allan Warren; licenc: CC-BY-SA 3.0 az egyik leggyakoribb megjelölés.)

Megjegyezném, hogy a Wikipédiában (és társprojektjeiben, így a Wikipédia médiagyűjteményében, a Wikimédia Commonsban) található tartalmakkal kapcsolatosan az üzemeltető Wikimedia Foundation kizárja a felelősséget. Bár a feltöltött tartalmak ellenőrzéséért az üzemeltető és a projektben közreműködők mindent megtesznek (így például a feltöltött tartalmakat folyamatosan ellenőrzik), nem zárható ki, hogy valaki harmadik fél jogait sértő tartalmakat tölt fel az oldalakra (ezek az ellenőrzés miatt rendszerint csak rövid ideig találhatóak meg az oldalakon).

További megjegyzés, hogy ahol a tartalom CC-BY-SA (Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább!) licenc alatt lett közzétéve, ott a későbbi felhasználó is csak ugyanilyen licenc alatt teheti közzé a művet. Így, amennyiben könyve (vagy pl. a könyvvel kapcsolatban a kiadóval kötött szerződése) tartalmaz a felhasználásra vonatkozó, ettől eltérő feltételeket , akkor ezt olyan formában kell leírni, hogy a felhasznált műre továbbra is a CC-BY-SA vonatkozzon (pl. „Ahol máshogy nincsen jelölve, ott … szerint használható fel”). Ennek megfelelően Ön nem is mondhat le a felhasznált képekkel kapcsolatosan (pl. a szerződésében) olyan jogokról, melyekkel nem Ön rendelkezik.

A Wikipédia által leggyakrabban használt licencek leírásai a következő oldalakon találhatóak:

Amennyiben további kérdései lennének, kérjük, keressen minket bizalommal.

Üdvözlettel: Samat üzenetrögzítő 2011. november 7., 15:36 (CET)Válasz