Warkworth (Új-Zéland)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Warkworth
Közigazgatás
Ország Új-Zéland
RégióAuckland
Alapítás éve1853
Népesség
Teljes népesség
  • 5320 fő (2018. jún. 30.)[1]
  • 5586 fő (2018. márc. 6.)[2]
  • 6220 fő (2020. jún. 30.)[3]
Földrajzi adatok
IdőzónaNZST (UTC+12)
NZDT (UTC+13)
Elhelyezkedése
Térkép
d. sz. 36° 24′, k. h. 174° 40′Koordináták: d. sz. 36° 24′, k. h. 174° 40′
A Wikimédia Commons tartalmaz Warkworth témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Warkworth új-zélandi település a Northland-félszigeten, Aucklandtől 64 kilométerre északra, az új-zélandi 1-es főút mentén, a Mahurangi Harbour nevű tengeröböl végpontjánál található.[4][5] Közigazgatásilag Auckland régióban helyezkedik el.

Lakossága a 2006-os népszámlálás szerint 3270 fő volt, 15,7%-kal több, mint öt évvel korábban.

Warkworth környékét Kowhai Coast-nek is nevezik az Új-Zélandon őshonos kowhai növénynemzetség (Sophoreae) után. A kowhai virágát sokan Új-Zéland nemzeti virágjának tartják, bár ilyen hivatalos státusa nincsen.[6] Warkworth városában minden tavasszal egy hetes kowhai fesztivált tartanak.

A várostól 5 kilométerre délre építették ki az 1960-as években Új-Zéland fő műholdas kommunikációs központját.[7]

Földrajza[szerkesztés]

A városka a Mahurangi River partjain épült ki, ami tulajdonképpen egy brakkvízű folyótorkolat, ami régebben a kisebb hajók, csónakok számára jó kikötési lehetőségeket biztosított. A bele ömlő kis vízfolyást több helyen felduzzasztották a malmok számára. A Mahurangi River a Mahurangi Harbourbe torkollik, ami egy szűk tengeröböl, jó kikötési lehetőségekkel és a maga részéről a nyílt tenger felé a Hauraki-öbölbe vezet.

Története[szerkesztés]

Warkworth neve eredetileg Browns Mill volt, egy ott épített malom után.[8][9] A települést 1853-ban alapította John Anderson Brown, aki később a northumberlandi Warkworth után nevezte el a falut. A gyarmati kormányzat is ekkor kezdett földeket árusítani a környéken. John Anderson Brown maga 62 hektár, majd a lánya 33 hektár földet vásárolt, és megkezdték a település utcáinak parcellázását.[10]

A város lakói eredetileg főleg kauri kitermelésével, a kaurifa elsődleges feldolgozásával, gabona őrlésével és csónakkészítéssel foglalkoztak.

1943-ban a településen és környékén az Egyesült Államok hadserege huszonöt katonai tábort hozott létre a szigetek elleni japán támadás megakadályozására. A japán támadás elmaradásával az itteni bázis nagyrészt a csendes-óceáni harcokra készülő amerikai csapatok gyakorlóterepe lett. A helyi lakosság szívesen fogadta a katonákat.

Warkworth múzeuma[szerkesztés]

Az új-zélandi 1-es főút mentén, Warkworthtől délre, a Parry Kauri Parkkal közös parkoló mellett található, nagyrészt helyi erőkkel fenntartott múzeum bemutatja a környék természeti érdekességeit, a település történetét, a helyi lakosok maori tárgyú és egyéb gyűjteményeit.

Parry Kauri Park[szerkesztés]

A Warkworthtől néhány kilométerre délre elterülő nyolc és félhektáros őspark területe az európaiak letelepedésének kezdetén McKinney presbiteriánus lelkész tulajdonában volt, majd a Simpson család birtokába került. A parkban álló két hatalmas kauri ma az ő nevüket viseli, mivel már ők ragaszkodtak a megőrzésükhöz. 1965-ben a Tudor Collins hely lakos gyűjtést indított területe megvásárlására, amelyben a környék számos lakosa részt vett. Végül 2000 fontot fizettek a 600 illetve 800 évesre becsült két kaurifáért, és további 800 fontos az őspark területéért. A legjelentősebb adományozó Harry Parry volt: a köztulajdonban lévő park ma az ő nevét viseli, az oda vezető út pedig Tudor Collinsról kapta a nevét.

A parkban nagyrészt emelt, fapadozatos sétautak vannak a növények védelme érdekében. Számos őshonos új-zélandi növényfélét lehet itt megtekinteni, mint a kahikatea (Dacrícarpus dacry-dioides) fát, ezt a kétlaki fenyőfélét, amelynek fehér fájából annak idején vajtartó dobozokat készítettek. A nőivarú fákat ősszel piros bogyók díszítik. Megtalálható itt a ponga, vagy ezüstpáfrány (Cyathea dealbata), ami az új-zélandi sportolók egyik jelképe, és törekvések vannak arra, hogy ennek a növénynek stilizált képe szerepeljen majd az ország új címerében és zászlajában is. Gyakori a parkban a fiatal kaurik mellett a rimu (Dacrydium cupressinum). A mamaku (Cyathea medullaris), a fekete páfrány kibomló hajtásai gyakran inspirálták a maori fafaragókat sajátos díszítéseik megalkotásában. A totara (Podocarpus totara) faanyagát a maorik gyakran használták kenuk készítésére, valamint kerítésekhez is, mert tartós anyaguk sokáig ép maradt a földbe ásva is. A sokféle különleges növény között számos példánya él a parkban az egyetlen őshonos új-zélandi pálmafélének, a nikau-pálmának.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Statistics New Zealand, http://nzdotstat.stats.govt.nz/wbos/Index.aspx?DataSetCode=TABLECODE7981
  2. http://nzdotstat.stats.govt.nz/wbos/Index.aspx?DataSetCode=TABLECODE8318
  3. http://nzdotstat.stats.govt.nz/wbos/Index.aspx?DataSetCode=TABLECODE7981
  4. Peter Dowling (editor). Reed New Zealand Atlas. Reed Books, map 11. o. (2004). ISBN 0-7900-0952-8 
  5. Roger Smith, GeographX. The Geographic Atlas of New Zealand. Robbie Burton, map 31. o. (2005). ISBN 1-877333-20-4 
  6. "Kowhai" New Zealand A to Z (angolul)].
  7. Engineering Heritage New Zealand Archiválva 2016. március 4-i dátummal a Wayback Machine-ben; d. sz. 36,432729°, k. h. 174,667404°
  8. Archivált másolat. [2011. október 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. március 16.)
  9. (2007). DVD. Warkworth: Majorlook.
  10. Keys. H. J, (1954). Mahurangi - The Story of Warkworth

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Warkworth, New Zealand című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • A Parry Kauri Park tájékoztató füzete

További információk[szerkesztés]