Auckland (régió)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Auckland területi tanács
Ország: Új-Zéland
Position of Auckland Region.png
Régiós Tanács
Név: Auckland Régió Tanácsa
Elnök: Michael Lee
Népesség: 1 358 200
2006. június
Szárazföldi terület 6,059 km²
Weboldal: http://www.arc.govt.nz
Nagyvárosok és városok
Nagyvárosok: Auckland, Manukau, North Shore, Waitakere
Városok: Orewa, Helensville, Warkworth, Wellsford, Pukekohe, Waiuku, Clevedon, Maraetai, Muriwai, Piha, Coatesville, Kumeu, Drury
Területi egységek
Nevek: Auckland
Manukau
North Shore
Waitakere City
Papakura
Franklin kerület
Rodney kerület
Weboldalak: http://www.aucklandcity.govt.nz
http://www.manukau.govt.nz
http://www.northshorecity.govt.nz
http://www.waitakere.govt.nz
http://www.papakura.govt.nz
http://www.franklindistrict.co.nz
http://www.rodney.govt.nz

Az aucklandi régió (ejtése: óklend; IPA:[ˈɔːklənd]) egy Új-Zéland 16 régiója közül, mely nevét a régió szívében levő legnagyobb városáról, Auckland Cityről kapta. Auckland Új-Zéland legnépesebb régiója, amely egyben az ország gazdaságilag legvirágzóbb régiója.

Földrajza[szerkesztés]

Műholdfelvétel Auckland régióról. A kép közepén lévő barnás folt Auckland várost jelöli, a kép jobb oldalán pedig a Hauraki-öböl látható.

Az északi szigeten lévő régiót északon Kaipara kikötője (Kaipara Harbour), délen az Észak-Auckland félsziget (North Auckland Peninsula)

A régió pár kilométerrel a Waikato folyó torkolata előtt ér véget. Északi szomszédja Northland régió, délről pedig Waikato régió határolja. Általában a régióba sorolják a Hauraki-öböl szigeteit is.

Területét nézve Auckland a második legkisebb régió az országban, Nelson után.
Legmagasabb pontja a 722 méter magasa Little Barrier (kis korallzátony) sziget csúcsa.

Környező vizek[szerkesztés]

Muriwai beach

Auckland partvonalát a Csendes-óceán és a Tasmán-tenger alakítja. A keleti parton a Hauraki-öböl vizei terülnek el. A Csendes-óceán egy nyúlvány sok kis és nagy szigetnek nyújt menedéket. Közülük az említésre legméltóbb a Great Barrier (nagy korallzátony) sziget, északkeleten. A Hauraki egyik nyúlványában, a Waitemata-öbölben (Waitemata Harbour[1]) található Auckland város kikötője. A régió partvonala 1613 km hosszú.[2] A tengerparti területeken találhatjuk Waitemata-, Manukau- és a Keipara-öblöt, valamint gyönyörű árapályöblöket és folyótorkolatokat is találhatunk itt.

Nyugaton két nagy öböl található, a Keipara és a Manuaku. Mindkettőnek csalóka a bejárata, mert kevésbé hajózható, mint azt gondolnák. A régió déli részén elhelyezkedő Keipara-öböl ad helyet a világ legnagyobb (530 km2-es) természetes kikötőjének. A régió délnyugati részén elhelyezkedő Manuaku-öbölben is van egy kisebb kikötő Onehungában, de ez is nagyon veszélyes, különösen ha délnyugati szél fúj. Az Aucklandi nemzetközi repülőtér a Manuaku-öböl szélénél helyezkedik el. A régióban rengeteg kellemes strand található főleg a Kaiparától délre fekvő Tasman parton. Például itt található a Muriwai beach és a Piha beach is.

Vulkáni föld[szerkesztés]

Auckland régió domborzati térképe

Auckland városi területeinek nagy része a kialudt Aucklandi Vulkáni Földön fekszik. A régióban 49 különböző korú vulkán található, melyek közül a legidősebb 150 000 éves. Az utolsó kitörés körülbelül 600 évvel ezelőtt volt, befejezve a pár száz évig tartó aktivitást, amely a Rangitoto-szigetet is kialakította.

A Rangitoto-sziget kőzetének 60%-a vulkáni eredetű. A vulkánok viszonylag alacsonyak, legtöbbjük kevesebb, mint 150 méter magasak.

Vulkánokat nagy számban egyengettek ki vagy nagy részben letarolták a māorik, hogy úgynevezett ’pā’-kat (egyfajta kúpok) és teraszos ültetvényeket alakítsanak ki, de a legnagyobb részét útépítéskor és bányászat (főleg salak) miatt rombolták le. A megmaradt vulkánok ma tájékozódási pontokként és parkokként élveznek védelmet.

Népesség[szerkesztés]

Kis mérete ellenére Auckland Új-Zéland messze legnépesebb régiója 1 358 200 lakosával (2006-os népszámlálás alapján), mely az ország népességének 33 százaléka. A régió gyorsabban fejlődik, mint az ország többi része, például 10 év alatt 240 000 emberrel, azaz 22%-kal nőtt a népessége (1996-os, 2001-es és 2006-os népszámlálások szerint). A 2001-es népszámlálás adatai alapján az ország európai származású népességének 26,3%-a, az összes māori eredetű népességének 24,3%-a, a Csendes-óceán térségéről származók 66,7%-a, az ázsiai származású populáció 63,7%-a és a többi etnikumúak 54,7%-a Auckland régióban él. Ezek az adatok megvilágítják a régió népességi összetételét, éppúgy az ország többi részéét is.

A régió magába foglalja Auckland város agglomerációját, kisebb városokat, vidéki jellegű területeket és a Hauraki Gulf szigetet is.

Helyi kormányzás[szerkesztés]

A régió[szerkesztés]

A régió az Aucklandi regionális hatóság (Auckland Regional Authority) jogutódjaként Aucklandi regionális gyűlés (Auckland Regional Council, ARC), valamint a Helyi területi hatóságok (Territorial Local Authorities, TLAs) hatáskörébe tartozik, melyek közül hét található a Auckland régióban – négy város és három kerület. Az Aucklandi regionális gyűlés igazságos korlátok közé szorítja a város szabályozást, ügyel a környezetvédelemre, a tömegközlekedés hatékonyságára, felügyeli a nemzeti parkokat és üzemelteti a partvidékeket. Szintén a TLAs intézik a parcellázást, az infrastruktúrát, a szolgáltatásokat és a hagyatékozás is hozzájuk tartozik.

Kerületek[szerkesztés]

Az aucklandi urbánumtól északra található a Rodney-i kerület (Rodney District). Főbb városai: Orewa, Warkworth, Helensville és Wellsford. Délre a Papakurai kerület (Papakura District) helyezkedik el, mely Papakurát és elővárosát foglalja magába. Messze délen található a Franklin kerület (Franklin District) északi fele (a déli fele Waikato régió részét képzi). A régióban találhatók Pukekohe (a kerület közigazgatási központja) és Waiuku városok.

Városok[szerkesztés]

Rodney és Franklin többnyire vidékies jellegű régiói közt fekszik a régió négy nagy, fejlődő városa és vonzáskörzetük. Auckland és vonzáskörzete körbeöleli a Waitemata-öblöt és dél felé Aucklandi földnyelvtől a Manuaku-öböl partjaiig, észak felé pedig Hauraki-öbölig tart.

Auckland City, maga, ennek a területnek csak a földnyelven lévő része. Aucklandtól Waitematán át elindulva North Shore Cityt találjuk. Auckland Citytől nyugatra, a Waitakere Ranges keleti hegylábainál találjuk magunkat, ahol Waitakere City helyezkedik el. Végül Manuaku City Auckland nyugati részén fekszik, közel az öböl keleti partjaihoz, melyről nevét kapta.

A vonzáskörzethez tartozik a négy városon kívül Papakura, Franklin és Rodney kerületek szomszédos részei.

Egészségügy[szerkesztés]

Auckland régióban három egészségügyi körzet található. Waitematai, Auckland körzeti és Manuaku megyéié.

További integráció[szerkesztés]

Jelenleg további infrastrukturális fejlesztéseket terveznek a régióban, melyet egyesek a régió méretéhez viszonyítva nem vélnek kielégítőnek. Fontolgatják további helyi hatóságok összevonását főleg az aucklandi városhalmaz várasaiban, sőt, felmerült egy esetleges egységes hatósági rendszer ötlete is (mely a különálló városi hatóságokat egységes regionális hatóságokkal váltaná fel, mint például Nelsonban).

Az idea támogatói – mint pl. John Law, Rodney körzet korábbi kormányzója – fő érvükként azt emelték ki, hogy a jelenlegi nyolc választott tanács (hét helyi és egy regionális) között problémák vagy nehézségek alakulhatnak ki az együttműködésben.
Az ötlet ellenzői érvelésük középpontjába általában a sikertelen városösszevonásokat helyezik, valamint megkérdőjelezik ezek hatékonyságának valós növekedését. Továbbá az integrációban véleményük szerint kevésbé érvényesülnének a demokrácia elvei.

Közlekedés[szerkesztés]

Az aucklandi közlekedés főképp gépjárműveken keresztül bonyolódik le, mivel Új-Zéland autópályáinak nagy része a régióban található. Szintén található a régióban egy az ingázók számára létrehozott vasúthálózat, mely Auckland várost köti össze Waitakerével és Manuakuval, valamint egy viszonylag kiterjedt buszhálózatot is találunk a régióban. Annak ellenére, hogy az aucklandi tömegközlekedés kihasználtsága még az urbanizáltabb területeken is alacsony más nyugati városokhoz viszonyítva, az ország tömegközlekedési hálózatának jelentős része a régióban helyezkedik el. (Pontosabban lásd.: Statisztika)

Statisztika[szerkesztés]

2007-2008-as adatok[3] Auckland régióban Új-Zélandon Új-Zélandiból Auckland régióban (%)
Népesség 1.432.200 4.268.500 34
Terület (km²) 5600 275.400 2
Import (bruttó, tonna) 14,1 millió 79,2 millió 18
Export (bruttó, tonna) 8,3 millió 73,4 millió 11
Bruttó hazai össztermék (GDP) ($) 42.200 millió 155.400 millió 27
Utasok (felszállók) száma – buszon 43.165.200 92.777.200 47
Utasok (felszállók) száma – vasúton 6.794.100 18.346.600 37
Utasok (felszállók) száma – vízen 4.374.600 4.695.000 93
Személygépkocsik megtett távja (km) 12.200 millió 40.200 millió 30
Halálesetek (tömegközlekedésben) 81 366 15
Össz állami aszfaltozott útfelület (km) 335 10,906 3
Állami autópályák és -utak (km) 106 172 62

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A "harbo(u)r [hˈɑːbə] szó nem kikötőt jelent, hanem kikötő építésére alkalmas mély öblöt
  2. A szigetek partvonalát nem számítjuk bele a határvonalba
  3. Overview of transport system – Table 1: Key statistics on the Auckland region (June 2007-July 2008) (from the National Land Transport Programme 2009–2012, Auckland, NZTA, August 2009. Accessed 2010-01-14.)

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Auckland (régió) témájú médiaállományokat.