Vuoksi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vuoksi
Országok
Földrajzi adatok
Hossz143 km
Vízgyűjtő terület68 501 km²
Forrás Saimaa
Torkolat Ladoga-tó
é. sz. 61° 13′ 00″, k. h. 28° 47′ 22″Koordináták: é. sz. 61° 13′ 00″, k. h. 28° 47′ 22″
Elhelyezkedése
A Vuoksi (Vuoksza) a Néva vízgyűjtő rendszerében
A Vuoksi (Vuoksza) a Néva vízgyűjtő rendszerében
A Wikimédia Commons tartalmaz Vuoksi témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Vuoksi (oroszul Вуокса, átírva Vuoksza, finnül |Vuoksi, svédül Vuoksen) folyó a Finn-tóvidéken, amely Finnország délkeleti részétől, a Karéliai-félszigettől és a Saimaa tótól a Ladoga-tóig szalad, Oroszország északnyugati részéig.

A folyó 162 kilométer hosszú, vízgyűjtője 52 400 kilométer. Összeköti Európa legnagyobb és negyedik legnagyobb édesvizű tavát, a Ladogát és a Saimaat.

A Ladogát három ágban éri el: a régi, északi ágban Priozerszknél (finn Käkisalmi), egy kisebb ágban ettől pár kilométerre még északabbra, és az új déli ágban, 50 kilométerre délkeletre Burnaja folyó néven (finn Taipaleenjoki). Vízhozam tekintetében a legutóbbi vált a fő ággá. 1857 óta régi északi ágai csak a Vuoksi-medence alsó részének vizét vezetik le, és nem táplálja őket a Saimaa-tó. Az északi és a déli ágak valójában két külön folyórendszerhez tartoznak, amelyek száraz időben időnként nincsenek is összeköttetésben egymással.

A Saimaa és a Ladoga között 69 méter a szintkülönbség. A Vuoksi hossza a priozerszki ágban 162 kilométer, a taipalei ágban csak 150 kilométer. A folyó csaknem a teljes hosszában rövid folyószerű szakaszokkal összekötött tavakká szélesedik. Az egyik ilyen tavat a szovjetek Vuoksa-tóra nevezték át az eredeti finn Uusijärvi névről.

A Vuoksi Melnyikovo közelében

A Vuoksi a Ladoga-tót összeköti Finnország központi vidékével. Régen fontos kereskedelmi és kommunikációs útvonal volt. Nyugati ága, amely egy máig tartó földmegemelkedés miatt eltűnt, a karéliaiak alternatív útvonala volt a Finn-öböl felé olyan időkben, mikor a Néva folyót ellenség zárta el. Ma a Saimaa-csatorna visz a Finn-öbölig, amely elkerüli a Vuoksit és Viborg középkori városa közelében ömlik a Viborgi-öbölbe, a Finn-öböl kiszögellésébe.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Vuoksi River című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.