Vremir Mátyás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Vremir Mátyás
Született 1970. november 13.
Kolozsvár
Elhunyt 2020. július 24. (49 évesen)[1]
Kolozsvár
Állampolgársága román
SzüleiKováts Ildikó,
Mircea Vremir
Foglalkozása
Iskolái Babeș–Bolyai Tudományegyetem (–1999, BSc, engineering geology)
Halál okarák

Vremir Mátyás (Kolozsvár, 1970. november 13. – Kolozsvár, 2020. július 24.) erdélyi magyar geológus, paleontológus, Mircea Vremir fia.

Életpályája[szerkesztés]

1999-ben elvégezte a Babeș–Bolyai Tudományegyetem geológusmérnök szakát. 2001-ben mesteri fokozatot szerzett ugyanott. 2005-ig gyakornokaként dolgozott az egyetem Geológia-Paleontológia Tanszékének magyar szakán. Közben a nyíregyházi Jósa András Múzeum szakértő munkatársa volt. 2005 és 2010 között olaj- és gázkutató geológus mérnökként dolgozott az angol International Logging Inc., majd az amerikai Wheatherford olajkutató cégeknek, főleg Közép-Afrikában.

2010-től haláláig az Erdélyi Múzeum-Egyesület kutatójaként dolgozott.

Munkássága[szerkesztés]

„Fontosnak tartom, hogy az EME őrizhesse és kezelhesse ezeket a rendkívüli leleteket, amelyek egyúttal megfelelő »magot« képezhetnének az EME egykor híres kőzet-, ásvány- és őslénygyűjteményének újbóli megalapozásához"

Vremir Mátyás adományozó szándéknyilatkozatából

Geológiai, rétegtani és őslénytani kutatásokat végzett Erdélyben. Ugyanakkor külföldön is vezetett kutatásokat, így őslénytani feltárást a bajorországi Solnhof-medencében, majd mentőásatásokat a Krím-félszigeten.

Kutatásai eredményeit több mint 100 publikációban tette közzé, rangos nemzetközi lapokban is. Felfedezései közül a legismertebb a Balaur bondoc (magyarul zömök sárkány)[2] és az Eurazhdarcho langendorfens is. Világhírű leleteit az EME gyűjteményeinek gyarapítására ajánlotta fel.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Guardian (angol nyelven). Guardian Media Group. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  2. EME-honlap

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]