Vosztocsnij űrrepülőtér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vosztocsnij űrrepülőtér
Az űrrepülőtér egyik indítóállásának építése 2013 tavaszán
Az űrrepülőtér egyik indítóállásának építése 2013 tavaszán
Ország  Oroszország
Elhelyezkedése
Vosztocsnij űrrepülőtér (Oroszország)
Vosztocsnij űrrepülőtér
Vosztocsnij űrrepülőtér
Pozíció Oroszország térképén
é. sz. 51° 49′ 01″, k. h. 128° 15′ 00″Koordináták: é. sz. 51° 49′ 01″, k. h. 128° 15′ 00″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Vosztocsnij űrrepülőtér témájú médiaállományokat.

A Vosztocsnij űrrepülőtér (oroszul: Космодром Восточный, magyar átírásban: koszmodrom vosztocsnij, magyarul: „keleti űrrepülőtér”) Oroszország Amuri területén, Uglegorszk település közelében épülő űrrepülőtér. Építése 2011-ben kezdődött. Az első rakétaindítást 2015 végére tervezik, míg az első embert is szállító űrhajó 2018-ban indulna a Vosztocsnij űrrepülőtérről. Az új űrrepülőtérrel Oroszország a saját területén kívül, Kazahsztánban elhelyezkedő Bajkonuri űrrepülőtértől való függését kívánja csökkenteni. Az űrrepülőtéren az új generációs orosz hordozórakéták, az Angara, a Szojuz–2 és a Rusz–M számára építenek ki indítóállásokat.

A Szovjetunió felbomlását követően a Bajkonuri űrrepülőtér kiváltását kezdetben az Amuri területen lévő, Bajkonurhoz közeli szélességi körön[1] lévő egykori rakétabázisból kialakított Szvobodnij űrrepülőtérrel tervezték. Szvobodnijból 1997-ben végezték az első indítást. Az űrrepülőtér alacsony kihasználtsága miatt azonban 2005-ben döntés született Szvobodnij bezárásáról, ahonnan 2006 áprilisában hajtották végre az ötödik, utolsó rakétaindítást. Röviddel ez után döntés született egy teljesen új űrrepülőtér felépítéséről Szvobodnj közelében. Első fázisként a Szojuz–2 rakéták indításához építenek 2015-ig két indítóállást, majd 2018-ra készülne el az Angara rakéták indítóállása.

Az űrrepülőteret kiszolgáló adminisztratív és szociális létesítményeket Uglegorszk zárt településen építik fel, ahol a lakosság a tervek szerint kb. 30 ezer fő lesz.

A projekt megítélése ellentmondásos. Az új űrrepülőtér kiváltja a jövőben a Bajkonuri űrrepülőteret, amelynek használatáért Oroszország 115 millió dollárt fizet évente Kazahsztánnak. Emellett a felépítendő intézmények, infrastruktúra és a megjelenő új munkaerő jótékony hatással lesz a távol-keleti régió gazdaságára. A terv kritikusai szerint az orosz kozmikus ipar gyártóbázisai főként az ország európai részén helyezkednek el, a hatalmas szállítási távolságok jelentősen megnövelik a költségeket, akár vasúton, akár repülőgépen történik a rakéta elemeinek a szállítása. (Ez Bajkonur esetében 1500–2500 km-t jelent, míg Vosztocsnij esetében a szállítási távolság meghaladja az 5500 km-t.) Ugyancsak aggasztónak találják, hogy a sűrű erdős övezetben található űrrepülőtér környezetében a visszahulló rakétafokozatok további erdőtüzeket okozhatnak, ami eddig is komoly probléma a térségben. A katonai vezetés részéről is mérsékelt az érdeklődés Vosztocsnij iránt, az Angara hordozórakéták katonai célú indításához a hadsereg Pleszeckben épített fel új indítóállást.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Bajkonur 6 fokkal fekszik délebbre.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]