Vona Gábor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A lap korábbi változatát látod, amilyen Xqbot (vitalap | szerkesztései) 2009. június 10., 23:21-kor történt szerkesztése után volt. Ez a változat jelentősen eltérhet az aktuális változattól.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Sablon:Életrajz2 infobox

Vona Gábor (szül. Zázrivecz Gábor, Gyöngyös, 1978. augusztus 20.) a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Magyar Gárda Egyesület elnöke, termékmenedzser, képesítését tekintve történész.

Élete

Mind anyai, mind apai ágról kisparaszti családból származik, ennek tulajdonítja a föld szeretetét és antikommunista elveit. Édesapja húgának családja ma is gazdálkodik Hevesen. Másik meghatározó családi élménye apai nagyapja (szintén Vona Gábor) halála volt, aki Erdélyben esett el a szovjet csapatok elleni harcok során. Apai nagyanyja ezután feleségül ment Zázrivecz Józsefhez, aki nevére vette Vona Gábor apját, így születhetett meg Zázrivecz Gábor néven 1978. augusztus 20-án a heves megyei Gyöngyösön. „Vér szerinti” családi nevét csak egyetemista korában „vette vissza”, valamikor 2000 után.

Az ELTE Bölcsészettudományi Karán, történelem szakon végzett, három évig pszichológiát is hallgatott, de csak nagyon rövid ideig dolgozott tanári pályán. Feleségével Óbudán élnek és nevelik első gyermeküket, Benedeket. Termékmenedzserként dolgozik egy biztonságtechnikai részvénytársaságnál. Szülei nyugdíjasok, bátyja az idegenforgalom területén dolgozik.

Politikai pályafutása

Tisztségei

Az egyetemi tanulmányai alatt részt vett az ELTE Hallgatói Önkormányzat elnökségének munkájában, elnöke volt a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége egyetemi alapszervezetének, 2002 után pedig Orbán Viktor meghívására tagja lett a Szövetség a Nemzetért Polgári Körnek. Közéleti tevékenysége legmeghatározóbb pillanata mégis az volt, amikor részt vett a Jobboldali Ifjúsági Közösség 1999-es megalapításában. Az ifjúsági szervezetből párttá vált Jobbik alakuló kongresszusán, 2003 őszén a párt egyik alelnökévé, a 2006 novemberi tisztújításon pedig elnökké választották. 2007 nyarán alapító tagja és első elnöke lett a Magyar Gárda Egyesület nevű, a Jobbikhoz köthető szervezetnek.

Politikai elvei

Politikai hitvallását a nyíltan vállalt erőteljes nacionalizmus és rendpártiság jellemzi. Fontosnak tartja a trianoni békeszerződés által elcsatolt területek autonómiájának megadását, ebben látja a határontúli magyarság helyzetének megoldását. Megfogalmazása szerint nemzetpolitikát kíván folytatni.

Elismerések

Lendvai Ildikó, MSZP-s politikus a 2009. június 7-i EP választás után Magyarország egyik meghatározó politikusának nevezte Vona Gábort.[1]

Források

Jegyzetek

  1. http://mszp.hu/belfold/bovebben/van-programunk-es-be-fog-erni