Volksbund

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Jelvény

A Volksbund (németül Volksbund, teljes nevén Volksbund der Deutschen in Ungarn, vagyis Magyarországi Németek Népi Szövetsége) a magyarországi német kisebbség szervezete volt, amely 1938-ban, Imrédy Béla miniszterelnöksége alatt alakult a korábbi Német Népművelési Egyesület (Volksbildungsverein) utódaként. Vezetője Basch Ferenc volt, de fontos szerepet játszott a megalakulásában Huss Richárd, a debreceni Tisza István Tudományegyetem német professzora is. A Volksbund a Harmadik Birodalom érdekeinek képviselője volt Magyarországon, és jelentős szerepet játszott a Waffen-SS magyarországi toborzásaiban is.

Korabeli filmhíradó: https://filmhiradokonline.hu/watch.php?id=5695

Források[szerkesztés]

  • A Wilhelmstrasse és Magyarország. Német diplomáciai iratok Magyarországról 1933–1944. Összeállították, sajtó alá rendezték, a bevezető tanulmányt írták: Ránki György, Pamlényi Ervin, Tilkovszky Loránt, Juhász Gyula. Kossuth Kiadó, Budapest, 1968.

Irodalom[szerkesztés]

  • Kerepeszki Róbert: Debrecen és a Volksbund. Adalékok a debreceni Volksbund megalakulásának körülményeihez. In: Múltunk Politikatörténeti Folyóirat, 2007/4. sz., 255–281. o.
  • Spannenberger Norbert: A Volksbund. Egy népcsoport nemzetiszocialista szervezete vagy emancipációs kisebbségi egyesület? In: Aetas, 2000/4. sz. 50–63. o.
  • Spannenberger Norbert: A magyarországi Volksbund. Berlin és Budapest között. Kisebbségkutatás Könyvek. Lucidus Kiadó, Budapest, 2005.
  • Tilkovszky Loránt: A Volksbund szerepe Magyarország második világháborús történetében. In: Történelmi Szemle, 1968/3-4. sz. 294–312. o.
  • Tilkovszky Loránt: SS-toborzás Magyarországon. Kossuth Kiadó, Budapest, 1974.
  • Tilkovszky Loránt: Ez volt a Volksbund. A német népcsoport-politika és Magyarország 1938–1945. Kossuth Kiadó, Budapest, 1978.