Vivian Maier

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vivian Maier
Finding Vivian Maier.jpg
Született 1926. február 1.
New York
Elhunyt 2009. április 21. (83 évesen)
Chicago
Foglalkozása fényképész

Vivian Maier weboldala

Vivian Maier (1926. február 1.2009. április 21.) amerikai amatőr utcai fényképész.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Életét szinte teljes homály fedi. Feminista és szókimondó hölgyként ismerték, aki imádta a külföldi filmeket, azonban szerette tartani a két lépés távolságot a magánéletében.

New Yorkban született, de gyermekkorának nagy részét Franciaországban töltötte, majd visszatért szülővárosába, ahol gyári munkásként helyezkedett el. 1956-ban Chicagóba költözött, ahol nagyrészt gyermekfelügyelőként dolgozott, jó negyven éven keresztül. Ezen idő alatt több mint 100 000 fényképet készített az emberekről és a városról, melyeket azonban - valószínűleg - soha, senkinek nem mutatott meg.

Idős korában rendkívül szerény körülmények között élt. A Gensburg testvérek, akikre gyermekként vigyázott, béreltek neki egy kis lakást Chicago északi részén, ahol aztán élete végéig lakott. 2008 novemberében elesett a jeges utcán és súlyos fejsérülést szenvedett, amiből haláláig nem épült fel.

New York és Chicago utcáin megörökítette az amerikai városok érdekességeit, ritka pillanatait. Az 1950-es évektől a kilencvenes évekig fényképezett. 1959-ben és 1960-ban világkörüli útra indult egyedül: fotózott Los Angelesben, Manilában, Bangkokban, Sanghaiban, Pekingben, Indiában, Szíriában, Egyiptomban és Olaszországban.

Életműve 90%-a előhívott negatívban, több ezer papírmásolatban és számtalan előhívatlan filmtekercsben maradt fenn.

Fotói 2007-ig teljesen ismeretlenek voltak. Egy aukciósház árverésén a helyi történész, John Maloof történeti adalékokat keresett Chicago múltjával foglalkozó könyvéhez, így vásárolta meg alig 400 amerikai dollárért a körülbelül 30 000 negatívot tartalmazó dobozt. A képeket elkezdte beszkennelni és az interneten megosztani. Hamar feltűnt neki Maier fotóstehetsége. A kezdeti 30 000 darabos gyűjtemény után vásárolt további negatívokat, képeket és filmtekercseket az aukciós háztól, és a többi licitálótól is, így gyűjteménye kb. 100 000 darabosra növekedett. John Maloof elmondása szerint Vivan Maier ismert fotóhagyatékának 90%-a már az ő tulajdonában van.

A fényképekből több könyv (Vivian Maier: Street Photographer; Vivian Maier: Out of the Shadows; Vivian Maier: Self-Portraits; Eye to Eye: Photographs by Vivian Maier) és filmek is készültek (Vivian Maier: Who Took Nanny's Pictures; Finding Vivian Maier).

Maier fotóira hamar felfigyelt a nemzetközi művészközösség is. Világszerte rendezik kiállításait.

Vivian Maier egy fotója
Nuvola apps kview.png
Copyright-uncertain.svg
Nem található szabad kép.(?)
PDmaybe-icon.svgNuvola apps kview.png
1953, New York

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]