Vita:Zalalövő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Magyar településekkel kapcsolatos szócikkek (jól használható besorolás)
Flag of Hungary.svg Ez a szócikk témája miatt a Magyar települések műhelye érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Jól használható Közepesen fontos
Ez a szócikk jól használható besorolást kapott a kidolgozottsági skálán. Ez a szócikk közepesen fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Linathrash (vita), értékelés dátuma: 2009. március 31.
Magyar településekkel kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
Földrajzi témájú szócikkek (bővítendő besorolás)
Terrestrial globe.svg Ez a szócikk témája miatt a Földrajzműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Torini (vita), értékelés dátuma: 2011. június 14.

Mócsy mint forrás[szerkesztés]

A források között szerepel Mócsy András Pannonia a korai császárság idején című könyve. A könyv az alábbiakat írja Zalalövőről/Salláról:

  1. 143. oldal: „Egy nemrég napvilágra került feliraton találjuk az ugyancsak hadrianusi Salla municipium első említését. Ez a helység mint a borostyánút Poetovio–Savaria közötti szakaszának állomása szerepel az itineráriumokban. Minden jel szerint Zalalövővel azonos.”
  2. 144. oldal: „Mursella, Mogentiana és Salla decurióinak feliratai nem a városban, sőt még nem is a territoriumán kerültek napvilágra. Talán arra vezethető vissza ez a paradox helyzet, hogy a város közéletében a decuriók alig vettek részt.”

Ennyi, semmi többet. Áll a zászló, hogy pusztán cím alapján lett betéve a források közé anélkül, hogy kézbe vette volna a szerkesztő, amit eléggé nehezményezek. Pasztilla 2018. február 23., 01:18 (CET)

Pasztillának[szerkesztés]

Mócsy András: Pannonia a késői császár korban - Bp. Akadémiai K. 1975. - ISBN 963 05 0720 X 

Ha áll a zászló, hát lengjen is. A Zala - Vas megyei térség római-kori régészeti kérdések abban az időben Mócsyhoz futottak be (haláláig). Mócsy, Vándor András veszprémi régész és jómagam rég óta vártuk Salla régészeti helyére utaló pontosító nyomokat, amelyek aztán egy KGST-programba illeszkedő műhelycsarnok alapozásakor meg is jelentek. A helyszíni leleteket megtekintve a helyi építési hatósággal építési tilalmat és az építkezés azonnali leállítását rendeltettem el. Egyúttal a műemléki hatóságtól a területre műemléki védelem elrendelését, melyet 1 (egy) nap leforgása alatt megadtak. A helyzet kritikussá válása miatt azonnali megyei tanács VB intézkedést kellett tenni: csereterület biztosítása az építéshez és pénz a régészeti feltáráshoz. Az intézkedés - bámulatos - egy hónap alatt sikerrel járt, s Mócsy vezetésével beindult a feltárás. Nos, így lett meg Salla municipium aelium. Ezért kötődik ez a szócikk Mócsyhoz. Én meg örülök, hogy segíthettem. <lásd még: Kiss Tamás (építész)>. Most meg annak örülök, hogy valamikori wikistaként még kapcsolatba kerültünk. Szia Kit36a

Zalalövő, Salla régészeti feltárása

Ez egy szép történet, amit köszönök, de magyarázatot nem ad arra, miért kellett az anekdotában szereplő illető egyik konyvét forrásként ebben a szócikkben feltüntetni. Pasztilla 2018. június 1., 02:28 (CEST)