Vita:Vasútijármű-vezetéshez kapcsolódó foglalkozású foglalkoztatottak

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Balint36 1 évvel ezelőtt a(z) Feljavítóba kerülés oka témában

Feljavítóba kerülés oka[szerkesztés]

A "vasútijármű-vezetéshez kapcsolódó foglalkozású foglalkoztatottak" nem egy foglalkozás, hanem a KSH statisztikai gyűjtőfogalma. Ebből kifolyólag csak a KSH maga foglalkozik vele, további független források nem is tárgyalják, ezért ez a szócikk nem teljesíti a nevezetességi követelményeket, de mint gyűjtőfogalom se épp enciklopédikus tartalom. Ám a KSH gyűjtőfogalmában taglalt egyes foglalkozásokról gond nélkül születhet önálló szócikk, feltéve ha a nevezetesség igazolható.

Emellett az egész szócikk erről a külső oldalról (szintén ez az oldal a szócikk forrása, azonban a források feltüntetésénél már nem egyértelmű/nem beazonosítható módon lett feltüntetve) lett egy az egyben átmásolva, ez pedig az irányelv szerint nem való a Wikipédiára (a szócikk nem közkincsek vagy egyéb forrásanyagok tárolóhelye), de értelme sincs annak, hogy egy oldalt tükrözünk hozzáadott tartalom nélkül. A szócikk írója már korábban jelezte, hogy nem az a cél, hogy hivatalos szöveg átmásolva, és hogy "senki nem akar kizárólag a Feor "tükrözéséből" álló szócikkeket", azonban itt mégis másolás/tükrözés történt. Javítás azonban azóta nem lett eszközölve (annak ellenére, hogy nem cél az átmásolás, illetve senki se akar tükrözött szócikket), ezért a fenti problémák (WP:NEV, kreált gyűjtőfogalom, WP:NEM) megoldásáig feljavítóba áthelyezem. – balint36 utaspanasz 2021. július 20., 15:23 (CEST)Válasz


@Balint36: :Jobb lett volna, ha előzetesen szóltál volna és akkor nem elemezted volna ilyen alaposan a semmit. Az álláspontod, miszerint a FEOR-ból való átvétel "tükrözés", nem állja meg a helyét.

Emlékezetes, hogy Palotabaráttal együtt több mint 10, foglalkozás témájú szócikket feljavítóba helyeztetek, és a fő indok volt. hogy a jogtisztán másolható FEOR-ból bekerültek szövegek. Egyetlen kivétellel (pénzügyi ügyintéző) valamennyi feljavítandó szócikket lelkes szerkesztőtársaink nagyon szépen feljavítottak. Ezzel bizonyították azt is, hogy helye van foglalkozásokról írni szócikkeket, a FEPR-ból való szöveg megfelelő bedolgozásával.

Közlekedési szakemberek könnyen átlátják, hogy ez a cikk megfelelően feldolgozza ezt a gyűjtőfogalmat. Szó sincs arról, hogy ez "vállalhatatlan" lenne!

Ennek a cikknek a témája a mozdonyvezető szócikk témájához kapcsolódik. Belátom, önállóan semmi értelme.

Ennek a cikknek egyetelen célja egy foglakozási nomenklatúrában szereplő konkrét tétel bemutatása. Össze lehetne vonni a lényegét a Mozdonyvezető szócikkel, azután törölni a jelenlegi címet, azon úgysem keresi senki, valszeg.

Ez tisztességesebb megoldás lenne, mint egyszerűen várni 3 hónapig, azután alig titikolt kárörömmel kijelenteni: senki sem javította fel, sajnáljuk...--Linkoman vita 2021. július 21., 16:11 (CEST)Válasz


Utólag visszaolvastam a fenti magyarázkodást, már akkor is csomó csúsztatást tartalmazott, de ezek most is előfordulnak. Jogtiszta másolásról szó sem volt, mert nem jogot sért, hanem irányelvet (az a szerkesztő, aki pedig nem tudja megérteni, hogy irányelv szerint nem lehet közkincset tárolni a Wikipédián, az nem való járőrnek). Továbbá a FEOR-ral is sok probléma van, és hogy megértsék utánunk is, mutatom a példákat:

  • Feladatai (...) sorompók, vasúti jelzőeszközök, jelzőberendezések kezelése (be- és kijárati lámpák) kivilágítása” - Be- és kijárati lámpa fogalma nem létezik, de ha már a fénylő bigyókról akarunk beszélni, akkor azok be- és kijárati fénylójelzők. És mi van a fény tolatásjelzőkkel, a fedezőjelzőkkel és az alakjelzőkkel? És az ütközőbakban végződő vonatfogadó vágányon alkalmazott tolatásjelzővel egyesített fény fedezőjelzőkkel? Illetve ha a fényjelző a jelzéseket napszaktól függetlenül jelzőfénnyel adja, akkor miért kell kivilágítani? Ajánlott olvasmány: F. 1. sz. Jelzési Utasítás.
  • A drága FEOR ezen része számos valós foglalkozást mos egybe, ezért ez egy tévesen kreált gyűjtőfogalom. Kapásból a vonatvezető, váltóőr (ami megegyezik a váltókezelővel) és a vagonkapcsoló (ami valójában kocsirendező, amitől viszont elkülönül a tolatásvezető) nem végezhetik el egymás munkáját, mert az egyik adminisztratív, a másik pályavasúti, a harmadik meg pályavasúti és vasútvállalati foglalkozás, viszont tévesen egy feladat lett megszabva mindnek.
  • [Mozdonyvezető] feladatai: (...) személykocsik fékberendezéseinek ellenőrzése” - Személykocsik fékpróbáját mozdonyvezető nem végezheti, csak kocsivizsgáló. Ajánlott olvasmány: E. 2. sz. Fékutasítás.

A „közlekedési szakemberek könnyen átlátják, hogy ez a cikk megfelelően feldolgozza ezt a gyűjtőfogalmat” magyarázkodás katasztrófa. Vagy mégis tényleg egy közlekedési szakember mondta ezt? Kétlem. Viszont én az vagyok, és a fenti pontokban elmondtam, hogy hibás, mind a FEOR, mind az az alapján másolt/írt cikk. És itt esküszök meg, az ilyen erőteljesen szakmaiatlan, sőt hibás és káros anyagok ellen felveszem a küzdelmet (mert ezek ügye csak azért élnek, mert a másolást könnyebb használni), sőt továbbmegyek, ha lesz alkalmam rá, a FEOR-t is megtorpedóztatom magasabb szinteken, mert annyira problémás, hogy a Wikipédián kívül a szakmára nézve is gondokat jelenthet. – balint36 utaspanasz 2022. augusztus 5., 23:10 (CEST)Válasz