Vita:Szerelem (érzelem)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Boekenwurm.JPG A Wikipédia:Tudakozó archívuma tartalmaz egy vagy több, e szócikk témájába vágó kérdést és választ. Kattints ide, ha meg szeretnéd tekinteni azokat a lapokat, ahol ilyen kérdés található.
Psi2.svg Ez a szócikk témája miatt a Pszichológiai műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Születő Ez a szócikk születő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: g_ambrus (vita)
Pszichológiai témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Tartalmi segély[szerkesztés]

{{tartalmi segély}}(?)

Levettem a tartsegélyt, mert nem eseti problémáról van szó, hanem általában van nagy baj a cikkel, de azt jelzi a {{horror}}(?) is. BennóPffffft-kalpagos.giffogadó 2009. december 9., 20:59 (CET)

Aforizmok[szerkesztés]

nem is tudtam hogy a wikipedia aforizmok gyujtemenye--Mt7 2005. március 10., 14:56 (CET)

Nem, hanem lexikon. És én csak megpróbáltam egy érzést megfogalmazni... baj?

nem, de ha kell leforditok valamit az angil, nemet wikipediabol es ezt alapul lehet venni, vannak masok. akik mar tortek a fejuket --Mt7 2005. március 10., 17:12 (CET)

Szeintem nemminden esetben jó a szerelem. Főleg ha nem viszonozzák:(( Én most pont igy vagyok, de üzenem mindenkinek aki hasonló cipőben jár,hogy SOHA-SOHA ne adják fel!!!

"A pszichológia egy közel kétszáz éves tudomány, ami a filozófiából ágazott ki. A filozófia még keresi a választ az emberiség nagy kérdéseire, viszont a pszichológiával embereket kezelnek, gyógyszeresen is." - hogy hogy jön ez bármiképp a szerelemhez, azt senki, még maga a cikkíró sem tudná megmondani...

A pszichológiáVAL nem kezelnek embereket gyógyszeresen, viszont a pszichiáter írhat fel gyógyszereket is. A pszichológia egy tudomány név. Matematikával sem mérnek szöget. Javítandó vagy törlendő.

"A pszichiáter orvos, orvosi egyetemet végzett szakember, írhat fel gyógyszert, míg a pszichológus nem orvos, és nem írhat fel gyógyszert. Bölcsészkaron végez, megismerkedik a pszichológia alapjaival, mint anatómia, élettan, filozófia, majd a pszichológiai különböző területeiből származó ismeretek alapképzésében vesz részt."

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/psziches/15477/milyen-problemakra-jo-a-pszichoterapia

Fajfenntartás[szerkesztés]

Az lehet, hogy a fajfenntartás humán szinten a szerelemhez kötődik, de hogy a szerelem nem kötődik a fajfenntartáshoz, az fix. Vagy van, aki másképp tudja? Feanor 2007. február 13., 16:17 (CET)

szvsz evolúciós szinten abból alakulhatott ki, hogy az emberi utódok viszonylag hosszú ideig igényelnek szülői gondoskodást, így ha a szülők közt van vmi érzelmi kötődés, és együtt maradnak, nagyobb arányban maradnak életben a gyerekeik, de erre tudományos forrást most nem tudnék így hirtelen találni... – Alensha Fiore 01.svg üzi 2007. február 13., 18:10 (CET)

A "miből alakult ki" ugyanakkor nem ekvivalens a "milyen"-nel. Az ember nem "kőbaltát használó lény" attól, hogy az ősei kőbaltát használtak. A köztem és a párom közötti szerelem érzésének vajmi kevés köze van a fajfenntartáshoz, de ha valaki kétségbe akarja vonni a kapcsolatunk szerelem-voltát, azt megharapom. :) Feanor 2007. február 13., 18:39 (CET)
Alensha, az általad elővezetett okok a patriarchális házasság kialakulásához vezettek, a biztonságot és állandóságot ugyanis a társadalmi kényszer tudja biztosítani, nem a múló és szeszélyes szerelem. De úgy általában is vannak ellenérzéseim az evolúciós okokra visszavezetett társadalmi jelenségekkel kapcsolatban. --Csaktom 2007. február 15., 03:43 (CET)
Ennek a cikknek így, ahogy van, úgyis mindegy, mit húzol ki belőle, épp hogy megüti a csonk szintet... kompletten újra kellene írni, csak tekintve, hogy napok óta ez a nyálas valentin-napi giccsparádé áraszt el mindenfelől, ehhez a témához van most a legkevesebb kedvem. az érzelmeidet nem vonja kétségbe senki, sok boldogságot mindkettőtöknek :)Alensha Fiore 01.svg üzi 2007. február 14., 02:31 (CET)

oxytocin nevű hormon?[szerkesztés]

Kimutatható, hogy a szerelem az oxytocin nevű hormon jelenlétével van összefüggésben - erről a hormonról lehetne többet megtudni, forrásokkal, idézetekkel? Én most hallok róla először, de lehet, hogy mások ismerik... Van egy olyan gyanúm, hogy a szerelemmel kapcsolatban a szervezetben még vagy 20-féle anyag szintje növekszik vagy csökken, furcsa, ha ezek közül valaki egyet kiemel... misibacsi 2007. május 7., 12:24 (CEST)

az oxitocin az, ami szüléskor a méhösszehúzódásokat meg utána a tejelválasztást beindítja, elvileg biztos bele lehet magyarázni, hogy köze van a szerelemhez, de valszeg sokkal inkább a nemi vágyhoz van köze. érzelmi dolgokat hormonális változásokra visszavezetni nem hiszem, hogy túl hihető. – Alensha Ankh.svg üzi 2007. május 7., 15:40 (CEST)


Az oxitocin az izmok osszehuzodasat okozza a szules kozben,ha nehez a szules akkor oxitocint injekcioban is beadnak hogy segitsek a szulest

Nightwabbit


Én egy dokumentumfilmből feniletilamin-ra emlékszem. en:Phenethylamine

-- nyenyec  2007. október 4., 23:13 (CEST)


Források[szerkesztés]

oxitocin és más hormonok[szerkesztés]

The Oxytocin Factor: Tapping the Hormone of Calm, Love, and Healing

Oxytocin increases trust in humans

Hormonal changes when falling in love

érdekes továbbá:

Love promotes health

The genetics and biology of true love: Prosocial biological affects and the left hemisphere

The co-evolution of love and hate

Too many love songs: Sexual selection and the evolution of communication


A Feniletilaminról: A szerelem csokoládéelmélete :-)

és még ezt halásztam róla: Wake up and smell the chocolate


"Fajfenntartás"-ról is kell forrás, igaz?[szerkesztés]

Szex, szerelem, kötődés, stb.

nem elsődleges forrás, van benne másról is szó, de magyarul van :-).

 G ambrus kérdezz 2007. október 5., 00:42 (CEST)


anon hozzászólása[szerkesztés]

Gratulálok az előttem hozzászóló szerkesztőknek. Mindent leírtak a szerelemről, amit tudományosan a szóról el lehet mondani. Ha valaki szeretné megérteni mi az a szerelem, akkor most lett éppen okosabb. A gúny, bár sértő lehet, jelen szó magyarázatánál fontos, hogy pont itt és pont erre reflektálva:

Mikor kiráz a hideg, ha rá gondolsz. Mikor eszedbe jut egy zenéről, egy képről, egy illatról, egy közös emlékről. Mikor mindened odaadnád neki és te a részének, érzed magad. Ránézel és szárnyak nélkül repkedsz. Arra vágysz, hogy öleld és ha megölelted, akkor ne múljon el a pillanat – ne múljon el soha. Álmában megsimogatod és könnyes lesz a szemed; köszönetet mondasz, hogy melletted van, hogy létezik…

Mindenki másképp éli meg. Aki átélte vágyik rá újra. 2007. június 11., 01:24 89.133.41.168

Ez mind igaz, de most, hogy már a tudományos és a költői hozzáállás is ki lett fejtve, még annyit hozzá kéne tenni, hogy úgyse lehet leírni, mert aki volt már szerelmes, az úgyis tuja, aki meg nem, az úgyse érti... :) – Alensha Ankh.svg üzi 2007. október 4., 23:11 (CEST)

Hát, a költőit még lehet fokozni...

Lamiát mi diszítse? S a fiút?

s a bölcs Apollóniosznak mi jut?

Kerítse a lány fájó homlokát

páfránylevél s szomorufűzfaág

s az ifjunak hámozzunk sebesen

egy thürszoszt, hogy szemén a figyelem

feledésbe ússzék át és a ráncos

bölcs homlokán harcoljanak bogáncsok

lándzsafűvel. Nem száll-e a varázs,

ha hozzáér hideg gondolkodás?

Roppant szivárvány volt egyszer az égen

szövetét tudjuk, – számontartja régen

a mindennapi dolgok lajstroma.

Angyal-szárnyat lenyír a filozófia,

rejtélyt szabályba tör, s szellem-lakott

eget kifoszt és kincses gnóm-lakot –

szivárványt bont, ahogy a lenge-szép

Lamiát nemrég árnnyá fújta szét.


Keats: Lamia (részlet)
-) –  G ambrus kérdezz 2007. október 5., 01:20 (CEST)

Pár kérdés[szerkesztés]

a) Ha ez egy műhelyhez tartozik (mint látszik az fentebb), mért nem írják meg a műhelylakók?

b) Ha viszont ez egy olyan téma, amiről nem nagyon lehet - vagy inkább mi nem nagyon tudunk / merünk - semmit sem írni,

  • mert megélhető, de leírhatatlan;
  • mert leírható, de annyira személyes, hogy senki nem akarja kiadni magát ebben;
  • mert ha elengedjük magunkat, idézetekkel lesz teli az oldal;
  • mert a végén elérzékenyülünk és jól elsírjuk magunk ;);
  • meg mert ugye a hormonyok, meg különféle kémiai reakciók leírása ugyan érdekes, de inkább vicces és semmitmondó, helyesebben senkinek nem mond semmit a dolog lényegéről ;), –

– akkor meg minek olyan fontos ez a lap? :-)

Komorlyabban: Nem követtem végig a laptörténetet, de amíg néztem: jó másfél éve semmi lényeges változás nem történt a lapon, csak beírás-visszavonás, meg botok botorkáltak végig rajta. – eLVe kedvesS(z)avak 2009. június 2., 14:02 (CEST)


A Szerelem anatómiája (vagy az abszolút antimaterialista felfogás)[szerkesztés]

/Az előttem szóló zárlatára reagálva ("jó másfél éve semmi lényeges változás nem történt a lapon") körbenéztem a témával kapcsolatban, s most eddigi ismereteimet szeretném megosztani veletek./

Maga a biológiai folyamat "csupán" lázas feniletilamin vándorlás; csodálatos enkefalin cikázás, ismerkedés az endogén morfin hatásával, miközben a szinapszisok száraz beszélgetése létrehozza, megteremti az érzést magát:

A Szerelem a szuverén szabadság, valamint az emocionális és anyagi (fizikai) elkötelezettség mámorító alfa-állapota.

Félreértő, sérülékeny, de éppen emiatt kellemesen terhes létező. Önmagában véve a legerősebb. Alapeleme a "csíra-jelenlétű egymásra hangoltság".

Élete során próbákat kell kiállnia. Állandó tesztmasinái a mindenkori Erkölcs, Etika, Társadalmi normák, valamint a Kitartás.

A múlandó (?) Szerelem lehet:

  • szakrális ("művészet"?);
  • anyagi (egyirányú, rajongás jellegű);
  • emberek közötti: beteljesülő; Plátói; nem beteljesülő; öncélú "szerelmes a Szerelembe" jellegű.

A Szerelem ambivalens kapcsolatban áll az Énattribúcióval, mely segíti és gátolja is egyben.

Egy magasabb szint:

Ismerni az embert, akibe szerelmesek vagyunk, s annyira szeretni őt, hogy nem akarod magadnak, csak azt elérni, hogy mindenáron boldog legyen: veled, vagy mással.

...egyébként a Szerelemnek definíciója nincsen, axióma-arcú személyisége nem létezik. Legfőbb ismérve mégis az, hogy valahogyan meg tudod fogalmazni magadnak.

Divinus Centauri [[1]]


Tudományos megközelítés (?!)[szerkesztés]

Úgy látom igen sok itt a vívódás. Jó volna, ha egy magyarul jól beszélő és kompetens ember szánna rá időt és átdolgozná ezt az egészet. Van ennek a mondatnak értelme: "Az agyi hormonok igen jelentősek, szerotonint, vagy bármi mást vizsgálva általánosságban az emberekre." Nem akarok senkit bántani, de a Tudományos megközelítés c. fejezetet ne 12 éves szinten írják, fogalmazzák már meg. ––––––––––