Vita:Szent Jobb

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Jobb Kéz a Szenté

Oktalan kétség[szerkesztés]

Az egész szócikk masszív butaság! Az ereklye hitelességéről már semmi kétség sincsen, ugyanis 1993-ban a vizsgálatkor megtalálták az ujjai között azt a vékony pergamencsíkot, amit még András király fűzetett oda azzal a latin szöveggel, hogy ez István szent király valódi keze. 91.83.17.38 (vita) 2009. december 3., 22:28 (CET)

Ez érdekesnek hangzik, van bárkinek forrása erről?--Bajnoczki vita 2015. április 7., 13:08 (CEST)

Lektorálandó, mert[szerkesztés]

Ez a cikk jelenleg 2 cikk. Kentaur. Az első fele lexikon, másik fele dicső eleink patetikus chronicája, hogy finom legyek.
Van egy bevezetője, jól, lexikonszerűen megírva és van egy terjengős, a lexikonírás alapvető szabályaival szembemenő, irodalmiaskodó második rész.
Az alcímeknek az irodalmaiaskodó megfogalmazása helyett tárgyszerű, és mindig a cikk címére vonatkoztatott megfogalmazása az informatív. "Megtaláltatott"? Nem. "Megtalálása", ilyen egyszerű.
A második rész megfogalmazása műfaji tévedés: ismeretterjesztő cikkben szokás a TÁRGYSZAVAK körülírása. A jó cikk más cikkek tárgyszavaira utal. Szent István király 28-féle körülírása nem erénye, hanem gyengéje a cikknek.
A nagyon jól megírt bevezető maga a cikk. De nem bevezető funkcióban, mert ahhoz ennél tömörebb fogalmazás kellene. Ezt kellene kiegészíteni a második rész bedolgozásával.
Jó munkát hozzá.--Linkoman vita 2010. május 7., 11:35 (CEST)

Keresztény ereklye?[szerkesztés]

"A Szent Jobb nemzeti és keresztény ereklye." Létezik olyan, hogy "keresztény ereklye"? A protestantizmustól nagyon távol áll az ereklyék hitéletben történő felhasználása, sőt egyenesen pogány szokáshoz hasonlít ebből a nézőpontból. A "keresztény" fogalmába a protestantizmus is beletartozik, még ha a katolicizmust is tartják sokan (főleg katolikusok) a legtöbbre, ezért a kifejezés nem objektív. Egy katolikus világnézetű kiadványban helyénvaló lenne a "keresztény" szó használata, de itt a semlegesség elve sérül. Kereszténységnek tekintendő a protestantizmus is, ahol az ún. szenthagyományokat nem, csak a Bibliát ismerik el. – Szipucsu vita 2010. augusztus 20., 00:11 (CEST)

Szia. Itt találsz egy kis eligazítást erről: "Az ereklye (latinul reliquia) valamely fontos, kiemelkedő eseményre vagy személyre utaló tárgy, földi maradvány. Civil, profán életünkben - átvitt értelemben - sokszor használjuk számunkra kiemelten fontos és személyes kötődést jelentő, emléket képező tárgyak, egyfajta kabalák megnevezéséül: dedikált emléktárgyak, aláírt mezek, labdák, családi emléktárgyak jutnak eszünkbe."– Dencey vita 2016. május 30., 16:15 (CEST)

Hamisítványként említve egy Berend Nóra történésszel készült interjúban[szerkesztés]

"A Szent Jobbra is a politikai legitimáció miatt lett szükség; elég jól kimutathatóan középkori hamisítvány."

http://nepszava.hu/cikk/1138030-hazug-multra-nincs-szukseg – Kazerniel vita 2017. augusztus 21., 15:05 (CEST)