Vita:Spanyol hangtan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kiemelt szócikk csillagA(z) Spanyol hangtan egyike a kiemelt szócikkeknek, a Wikipédia legjobbjai közé tartozik.
Ha úgy érzed, tudnál javítani rajta, bátran tedd meg.

Mérföldkövek a cikk életútján
Dátum(ok: tól/ig) Esemény Eredmény
Referálás Kiemeltszavazásra ment
Jelölték kiemelt szócikknek Megkapta a kiemelt státuszt
Jelenlegi státusza: kiemelt szócikk
Logo of Spanish language.svg Ez a szócikk témája miatt a Spanyolműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Kitüntetett Kitüntetett szócikk Ez a szócikk kitüntetett besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Közepesen fontos Ez a szócikk közepesen fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: El Mexicano (vita), értékelés dátuma: 2008. április 26.
Spanyol témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

[r] és [r:][szerkesztés]

A spanyolban nem "legyintőhang" és "pergőhang" van (legyintőhang szerintem inkább az angol r), hanem szimpla pergőhang [r] (mint a magyar r) és töbszörös pergőhang [r:], amely semmiben nem különbözik a magyar hosszú r-től (pl. "merre"). Ugyanannak a hangnak a rövid és hosszú változatáról van szó, semmi másról.

Az r/rr hangokat a spanyol nyelvészek csak azért tekintik két külön fonémának, mert az egyetlen olyan mássalhangzó rövid/hosszú szembenállással, amely fonológiailag képes tőszavakban jelentéseket megkülönböztetni (pero - "de" / perro - kutya; caro - "drága" / carro - "autó", stb.), ezen kívül szó- és szótag elején is hosszan ejtik (ez a reforzamiento, az olaszban is van hasonló, csak ott más mássalhangzókkal is), ami összetett szavakban írásban is megjelenik: revolución - "fordulat, forradalom", contrarrevolución - "ellenforradalom", cuentarrevoluciones - "fordulatszám-mérő".

Némi nyelvészeti következetlenség ugyanakkor, hogy ritkábban más hosszú mássalhangzók is előfordulhatnak, főleg összetett vagy idegen szavakban, amelyeket mégsem tekintik külön fonémának (gama - "skála" / gamma "gamma" [görög betű]; díganos - "mondja meg nekünk" / dígannos - "mondják meg nekünk", stb.).

--TheMexican 2007. március 5., 10:47 (CET)

A referálás eredménye[szerkesztés]

Wikipédia:Referálás/A spanyol nyelv hangtanaEl Mexicano Flag of Mexico.svg (taberna) 2007. október 23., 14:36 (CEST)

A kiemeltszavazás eredménye[szerkesztés]

Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre/A spanyol nyelv hangtana. Flag of Yugoslavia (1992–2003); Flag of Serbia and Montenegro (2003–2006).svg Szajci reci 2007. november 8., 08:05 (CET)

Kiejtés és Commons[szerkesztés]

Nem akarok belekontárkodni, de nekem ez a hangtan magas, mint disznónak a stelázsi, főleg ez a hottentotta írásmód, viszont látom, hogy a Commonson meg majd' minden hangra van lejátsztahó kiejtési példa, nagyon ajánlott lenne ide ezeket betenni, pl hogy az ll az így kiejthető:

meg ilyenek. – KGyST vita 2008. március 24., 12:52 (CET)

Látom, két oldallal lejjebb megvan, helyreállt a lelki békém :) – KGyST vita 2008. március 24., 12:54 (CET)

Ez a hangminta pont nem jó a commonsban, mert az [ʎ] nem approximáns. A nyelv ugyanúgy hozzáér a szájpadláshoz (nem csak közelít), csak azzal a különbséggel, hogy palatális és nem alveoláris. – Mex plática 2008. március 25., 18:12 (CET)

Idegen hangok[szerkesztés]

Ide kellene egy táblázat, hogy milyen hangok nincsenek a spanyol nyelvben és ezeket hogy ejtik ki. Illetve főképpen azon magyar hangok (és a fontosabb nyelvek, angol, német, francia), amik nincsenek a spanyolban, hogy ők mit mondanak helyettük. Pl. s helyett cs-t mondanak. Erről már írtak a cikkben de részletesebb táblázat jó volna. (Ha lesz időm, talán majd én.)Brtkr vita 2019. június 19., 20:25 (CEST)

Kiejtés időtartama[szerkesztés]

Erről is kellene írni egy rövid bekezdést, hogy a hangsúlyos szótagokat egyben hosszabban is ejtik és ehhez az időtartamos kérdéskörköz a szabályokat is. (általában rövid, középhosszú és hosszú) (A Rendszeres spanyol leíró nyelvtan c. könyvben van erről.Brtkr vita 2019. június 19., 20:25 (CEST)