Vita:Rock

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Crystal Clear app kguitar.png Ez a szócikk témája miatt a Könnyűzenei műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Ary (vita), értékelés dátuma: 2011. május 22.
Könnyűzenei témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Ez még ugyan rövid, de valóban szükséges, a zene szócikkek sokszor hivatkoznak rá. illetőleg... Szerintem a Rock and rollt kellene főcímszóként szerepeltetni, ez pedig legyen redirect, vagy egyértelműsítő lap (ebből kiindulva, még ha a többségük magyarul nem is kerülne ide). --Serinde 2005. április 30., 09:49 (CEST)

Rock 'n' roll[szerkesztés]

Szerintem a Rock és a Rock 'n' Roll nem egyezik. És nem kellene hogy mindkét linkre ugyanaz a cikk jöjjön be.

Ez tök igaz, de amíg nem írja meg valaki a rock 'n' roll-t, addig maradhat. --Opa Wiki notes.png vita | meló 2007. március 19., 18:40 (CET)

Valóban nem ugyanaz a két dolog. A rock egy zenei, kulturális mozgalom, a rock n roll meg az ötvenes évek jellegzetes, lebutított blues-szerű zenei stílusa. Szerencsésebb lenne, ha a rock n roll a rockabilly-re mutatna szvsz.

Rock projekt[szerkesztés]

Szeretném a szócikket kiemelt státuszig fejleszteni, de ehez jó lenne, ha páran még tudnátok segíteni. Aki szeret zenei témákban szerkeszteni az jöjjön bátran!

Tennivalók[szerkesztés]

Itt gyűjtsük össze, amit a cikken változtatni kell, illetve aki dolgozni szeretne rajta írja ide, mit vállal megírni, hogy ezzel elkerüljük az szerkesztési ütközéseket!

  • Szerintem a bevezető jelenlegi formájában nem az igazi, mert a témához mérten rövid is, meg nem is egészen arról szól, amiről egy bevezetőnek szólnia kell.
  • A kronológia szakasz megírása
    • Az 50-es éveken most dolgozom --Opa Wiki notes.png vita | meló 2007. március 26., 23:34 (CEST)
    • Vállalom az 1960-as és 70-es éveket, már amennyire időm engedi. DJózsef 2007. március 26., 23:47 (CEST)
  • Az egyes stílusok szakaszcímekben történő kifejtése


Muddy "Mississippi" Waters - egy téves név[szerkesztés]

Kivágtam ezt a téves szöveget: "|Muddy „Mississippi” Waters]] jelentette. A Mississippi becenév születésének helyére utal." Ki és mikor hívta őt "Mississippinek" is? Mississippi John Hurt pl. pont ezért viselte ezt a nevet. De Muddy Waters mikor?--Linkoman 2007. április 7., 01:49 (CEST)
A forrás, amit használtam (Jávorszky Béla Szilárd – Sebők János: A rock története I. - Budapest, Glória Kiadó, 2005, ISBN 963 9587 09 5) így említi, de nem magyarázza, ki és mikor használta... Ha sehol máshol nem lehet róla „Mississippi” Watersként hallani, akkor inkább ne legyen benne. --Opa Wiki notes.png vita | meló 2007. április 7., 14:59 (CEST)

MagyaRock[szerkesztés]

A magyar rock nem valószínű, hogy csak a 70-es évek végén jött létre. Az LGT '71-től mit csinált? Egészen biztos, hogy sok számuk rockzene volt. Ha a rock'n'rollt nézzük, az meg még korábbi. Presser az Omegában 1969-ben énekelte már az 1958-as boogie woogie klubban-t. Egy sor más zenekar is lépést tartott a nyugati divatzenével. Nyilván fáziskéséssel, de nem akkorával. Piramissal kezdjük a rockot? Miért? Már a jazz-rock is jelen volt hazánkban a 60-as évek végén. A Syrius már klasszikus korszakán is túl volt, már el is mentek itthonról, mire Ausztráliában végre fel tudták venni legismertebb anyagukat, az Ördög álarcosbálját, 1972-ben. De ez csak néhány példa. Én nem ismerem részletiben a hazai rockzenét, szerintem lehetne találni még egy sor más zenét, ami valamiképp belefér e szócikk kategóriájába. De az LGT-t mindenképp említeném a magyar rockzene képviselői közt, különösen az első két lemezükkel kapcsolatosan. (Utána inkább saját stílusuk lett, minthogy egyszerűen azt mondjuk, rockzene.) Ronuh 2007. augusztus 12., 16:44 (CEST)

Valószínűleg igazad van, én csupán a felhasznált forrásra támaszkodtam. A magyar rockzene engem nem különösebben érdekel, így nem is nagyon ismerem, de ha kedved tartja írd meg nyugodtan a szakaszt! --Opa Wiki notes.png kocsma 2007. augusztus 12., 20:05 (CEST)

Bocsi, ha valamit nem jól csinálok, kezdő wikipédiás vagyok...

A magyar rockzenéhez és a műfaji keveredésekhez is tartozik: Szerintem méltatlanul lett kihagyva a lapból az "István, a király" c. rockopera/rockmusical (bár mint műfajmegjelölést, az elsőt használják rá...) ptlklszl 2009. április 15. 21:24 (CET)

Nem kell elnézést kérned, sőt! :) Csak annyit tudok mondani, hogy szerkeszd át bátran a kérdéses részt! Üdv, Opa Wiki notes.png vitalap 2009. április 15., 21:34 (CEST)

Okkultizmus és rock zene[szerkesztés]

Sziasztok!

Szerintetek ez jó forrás? :-P – Peda 2007. december 6., 22:55 (CET)

Komolysága megkérdőjelezhető, de ettől még összeszedett cuccnak tűnik... Nemtom, nem olvastam végig, csak belekaptam. – Opa Wiki notes.png vitalap 2007. december 7., 02:48 (CET)


A szócikkről és a Zappa-idézetről[szerkesztés]

Sziasztok - két kérdés: hogy lehet ez a szócikk "színvonalas kidolgozottságú", mikor a fejezeteinek jó része még csak a címnél tart?... A másik: kicseréltem a Frank Zappa idézetet (forrásmegjelöléssel), kérdésem hogy a korábbi verzió honnan jött? Kíváncsiságból ákerestem és nagyon sok helyen átvették már (tehát sok helyen pontatlan, rossz), ezért kéne figyelni az eredetiségre, a jó fordításra, a hitelességre. Tudja valaki, mi a korábbinak az eredete? MmBálint vita 2010. július 19., 16:33 (CEST)

Színvonalas???[szerkesztés]

Ez a tévedésektől, csúsztatásoktól szenvedő, egyoldalú, szubjektív, nem semleges, de súlyosan hiányos szócikk olyan messze van a színvonalastól, vagy akár teljestől, mint Makó Jeruzsálemtől. Egy gyöngyszem, mindjárt az elejéről: "1954. április 12-én Bill Haley Rock Around The Clock című számával egyszerre küldte múzeumba a klasszikus zenét és a korra jellemző énekes előadókat, mint például Frank Sinatra". Múzeumba küldte, nem éppen egy komoly enciklopédiához méltó fogalmazás, azon felül messze nem igaz, a helyesírásról nem is beszélve. --Livvyfan vita 2011. május 20., 22:54 (CEST)

Gondolom, a szerzője értékelte színvonalasnak még 2007-ben. Egyelőre töröltem a besorolást, amíg valaki át nem olvassa (és akár ki is javítgatja) az egészet és nem értékeli megfelelően. – Ary vita 2011. május 22., 16:58 (CEST)
Egy másik szócikk szerkesztése során tévedtem ide (linkeltem ez a szócikket oda). Nos, ha finom akarok lenni, akkor a helyzet változatlan, ha nem akarok, akkor csak a terjedelem, vagyis a (láthatóan értelmetlenül) beleölt munkaórák száma menti meg egy horrortól eme jobb sorsra érdemes szócikket... :( --SzekelyGa Parla… 2013. december 7., 22:26 (CET)

A rock szó jelentése ebben az értelemben[szerkesztés]

Nos zenei értelemben is sziklát jelent? Találtam 1 másik jelentést ami ez:

rock [rok] ‘az 1950-es években Amerikában kialakult lüktető, kemény ritmikájú tánczenei stílus’. – rocker: ‘rockzenekar tagja, rockénekes’, ‘motoron száguldozó fekete bőrruhás, rockrajongó fiatal’.

A ~ angol szó, a.m. ‘ringat(ás), rángat(ás)’

Ez lenne a jelentése mert nem hiszem h sziklát mondanának. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 94.248.239.192 (vitalap | szerkesztései) 2012. december 12., 20:14‎

Stílus[szerkesztés]

A rock nem műfaj, hanem stílus(csoport). Javítottam a bevezetőben. --SzekelyGa Parla… 2013. december 7., 22:19 (CET)