Vita:Réka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A török nyelvet a legkorábban 8. századtól kezdve hívják töröknek. A korábban beszélt nyelvet ó-töröknek, vagy türknek hívják! Attila a hun az 5. században élt, s így felesége Réka (Rika) is, ezért a név eredete, csak ó-török, vagy türk lehet!

Koppány NEM az öccse volt Szent Istvánnak, hanem valami távolabbi rokona, most nem jut eszembe, hogy kije, de ha tudja valaki, javítsa ki. A Réka nevű lánya mennyire hiteles történelmi személyiség? Én nem gondoltam volna, hogy tényleg létezett. Alensha 2005. február 8., 16:02 (CET)

Tényleg nem az öccse volt - hiszen idősebb volt nála -, de a pontos rokonsági fokuk nem tisztázott - tudomásom szerint. Hogy Réka valóságos alak volt-e, nem tudom, a google csak a Bródy-Szörényi párost dobja ki forrásként. :) --f.adam 2005. február 8., 20:41 (CET)
Akkor biztos a Boldizsár Miklós találta ki...(?) OA.
Szerintem is igencsak kitalált alak, mint a Dobó Katica... Történelmileg nem tartom valószínűnek, hogy Koppány lányáról bármiféle korabeli feljegyzés lenne, tekintve, hogy még Szent István húgainak neve sem maradt fenn, pedig ők elvileg a „jó” oldalon állhattak. Alensha 2005. február 8., 23:59 (CET)

Ráadásul annak, hogy Koppánynak volt-e ilyen nevű lánya Attila után 500 évvel, vajmi kevés köze van a név eredetéhez, amiről az első mondat szól. --DHanak :-V 2005. február 11., 22:31 (CET)

Én úgy tudom, hogy a Réka név (mely eredetileg Aríka volt) két vélt eredettel bír. Az egyik német, a másik török, a vélt jelentések: víz, patak (tr.) és tiszta úrnő (ném.), ja, és a rock-opera szerint Koppány lánya, más források szerint Attila felesége volt. Hogy kedvenc, vagy nem kedvenc, azt nem tudom:) Réka

RE-KA --- óegyiptomi eredet... Talán még egy jelentést figyelembe kellene venni ami talán nem is olyan valószínűtlen annak fényében hogy a legújabb /már el nem hallgattatott/ vélemények szerint származásunk és szótöveink képzése visszanyúlnak a sumér és óegyiptomi gyökerekhez. RE - Nap(Isten) KA - lélek,szellem... Nekem ez tetszik a legjobban ;) "kitsy"

Tényleg aranyos, de a magyar nyelvnek köze nincs az egyiptomihoz, kezdve ott, hogy teljesen más nyelvcsaládba tartoznak, és a két nép tudtommal sosem élt olyan közel egymáshoz, hogy hatással legyenek egymásra. Van pár egyiptomi eredetű szó a magyar nyelvben, de az mind görög vagy héber közvetítéssel érkezett.

Az egyiptomi legegyszerűbb birtokos szerkezetben a birtok megelőzi a birtokost, a Ré lelke ka-ré lenne, mint az elő is fordul számtalan egyiptomi névben (nagyrészt uralkodói és férfinevekben, és kizárólag más jelzőkkel ellátva, pl. Noferkaré: Ré lelke szép.) A Réka legfeljebb azt jelenthetné, hogy a lélek napistene, ami kevésbé értelmes, Egyiptomban legalábbis ilyen nem fordult elő. Hogy ma nem hallgattatják el ezeket a véleményeket, az leginkább azért lehet, mert demokráciában mindenki azt hisz, amit akar, akár baromság, akár nem, szép példa erre a bejegyzett egyházak jelentős része.

Ha egyiptomi magyar név kell, ajánlom a Zsuzsannát, az tényleg visszavezethető a lótuszvirágot jelentő egyiptomi szesen szóra, de ez is héber közvetítéssel érkezett, nem a közös eredet bizonyítéka :) üdv, – Award-star-silver-3d.pngالانشاء Award-star-silver-3d.pngüzi / پيغام 2009. december 17., 15:34 (CET)

koppány lányának neve[szerkesztés]

Koppány lányát tényleg Rékának hívták; töriből tanultuk, és a törit nem rock-operák alpján tanítják...:)

hát, én továbbra is kétlem. valami forrás esetleg? :) – Alensha Ankh.svg üzi m 2007. december 6., 20:59 (CET)


Kedves "Alensha" szerkesztő!

Ha nem vagy tisztában a magyar nép eredetével, igaz történelmével, akkor ne írj róla, hogy pl.: Réka női nevünk eredetét támadod. ( KaRa -ként több ősi {6-12.000éves) magyar rovással kőbe vésett emléken szerepelt ebben a formában, jkr.u. pedig RaKa-ként élt tovább eme ősi név.)

Biztosan tisztában vagy azzal, hogy már évezredek óta történelmünket mindig az éppen aktuális uralkodó népek kénye-kedve szerint hamisítanak valamint törölnek ki... Ha te elutasítod nyilvánosan azt amire tárgyi bizonyíték van, csak éppen ellehetetlenítik ezek felszínre hozatalát, akkor te is ezek közé a csoportokhoz tartozol, amit pedig "odabent a szívedben" nem néznek jó szemmel... :)

Nem tudom mennyire ismered az ókori nyelveket- írásokat, gondolom semennyire mivel akkor tudnád hogy az ősi rovás és az ókori írások valamelyike egyező... Járj utána, nagyon érdekes és számomra nagyon fontos dolgok ezek, mivel most jött el az idő, hogy mindenki megismerje az emberek Igazság által védelmezett becses történelmét!Kívánom neked azt a igazságáradatot ami az igaz magyar emberek szívében már ébredezik ők megláthatják "Maat" igaz arcát! – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Maat-Ra-Ka (vitalap | szerkesztései)

(Szerkesztői megjegyzés: ezen jót mulattam: „Nem tudom mennyire ismered az ókori nyelveket- írásokat, gondolom semennyire mivel akkor tudnád hogy” – grin 2012. július 14., 22:52 (CEST))

Hát, anyám szokta mondani, hogy nagy az a bizonyos állatkert és alacsony a kerítés :)))) Teemeah Smiley green alien big eyes.svg poke me 2012. július 14., 23:05 (CEST)

Kopp[szerkesztés]

Nem lehet öccse mikor az egész trónkövetelés patária az új és régi öröklési módról alakult ki - ami az egyenesági legidősebb fiú vagy az oldalági legidősebb rokon.

--sil vita 2012. július 15., 10:45 (CEST)