Vita:Petrezselyem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
P Leaf Green.png Ez a szócikk témája miatt a Növények műhelye érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Jól használható Ez a szócikk jól használható besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nagyon fontos Ez a szócikk nagyon fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Misibacsi (vita), értékelés dátuma: 2009. október 30.
Növénytani szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Petrezselyem[szerkesztés]

Szia, KeFe! Az ernyősvirágúakat tanulmányozva vettem észre, hogy a petrezselyem latin neve Petroselium crispumként szerepel a legtöbb forrásban (Akadémiai Kislexikon, Egyetemes Lexikon, angol, német, francia stb. nyelvű wikioldalakon és a Google találatok is jóval nagyobb számúak). A lapon a taxoboxban is így van, az ernyősvirágúaknál link mutat olyan oldalra, ahol szintén ez a név szerepel, ezért javítottam. Sivi 2005. szeptember 8., 14:49 (CEST)

Szia Sivi! Szerettem volna üzenni neked, de két dolog akadályozott meg ebben:

  • 1. Hogy nincs felhasználói lapod, vagyis nem jelentkeztél be.
  • 2. Elszállt az internetem.

A probléma megoldása a következő: A cikk (egyenlőre) a "petrezselyem"-ről szól. A Petroselium crispum ami a képen is jól látható, ennek egy fajtája. Magyarországon "fodros levél-petrezselyem" néven ismerjük, ennek fajtestvére a simalavelü levélpetrezselyem. A különbség az, hogy az első n növénynek karós gyökere van, (zölség, fehérrépa,stb), míg az utóbb emmlítetteket csak a leveléért trmesztjük, hiszen gyufaszállnyi gyökerét nem érdemes használni. Üdv. ■ » KeFe « 2005. szeptember 9., 05:52 (CEST)


Magja[szerkesztés]

A magokat szárítsuk meg főzetek készítéséhez.

Ez így nagyon kevés!!! Milyen főzetekről van szó?

Zlajos 2007. október 22., 16:22 (CEST)

A főzet = tea, gyógytea, (natúr, vagy keverék). Valójában nem tea, mert teafüvet csak kevés esetben tartalmaz, de a népi elnevezés mégis teának nevezi. Ezért sokan jobbnak tartják a főzet elnevezést, bár igazából ez sem fedi a valóságot, mert csak igen ritkán főzzük. Általában 75 - 90 C fok közötti tartományban 3-5-10 perces melegvízes áztatással készülnek. Ebből is van kivétel, amikor a vitaminok megőrzése érdekében hideg (szoba-hőmérsékletű) vízben 20 pertől akár 12 órai áztatással készítünk "teát" - "gyógyteát" (pl.: csipkebogyó tea, hideg áztatással készül és a magas C-vitamin tartalmának köszönhetően gyógytea).

- Üdv. » KeFe « Társalgó 2010. július 22., 19:06 (CEST)


Helytelenül[szerkesztés]

Miért „helytelen” a fehérrépa elnevezés? Mondjuk eleve nem értek egyet azzal, hogy bármiféle elterjedt elnevezésre valaki azt mondja, hogy helytelen; de legalábbis ha mondja, indokolja meg. Tudja valaki, mi a baj a fehérrépával a forrás szerzője szerint?

Talán azért "helytelen", mert a pasztinákot is elvileg népiesen fehérrépának hívják, bár én ezt a megnevezést a pasztinákra alkalmazva még nem hallottam. A petrezselyemre annál inkább. Szóval szerintem egy országszerte elterjedt elnevezés véleményem szerint nem helytelen csak azért, mert következetlenül van, ahol másra alkalmazzák. TBC z87 vita 2012. június 12., 21:54 (CEST)

Teljesen egyetértek. Azért, mert valami nem tudományos igényű elnevezés, attól még nem helytelen. (Gondolom, ugyanamiatt mondja helytelennek a cikk szerzője, ami miatt a "cethal" vagy a "sündisznó" szavakat is helytelennek szokták mondani, hiszen a cet nem hal, a sün pedig nem disznó, ugye. De ez teljesen felesleges és naiv pedantéria. A hétköznapi nyelv elnevezései nem tudományos igényűek. Ennyi erővel a "hegy lába" vagy a "naplemente" kifejezéseket is helytelennek mondhatnánk.) Zigomer trubahin vita 2013. február 6., 10:17 (CET)

Nem, hanem akkor téves egy használat, amikor más valamit hívnak úgy. 37.76.42.46 (vita) 2017. december 9., 21:46 (CET)