Vita:Parapszichológia

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Partmoso 6 évvel ezelőtt a(z) Jóga - Sziddhi témában
Ez a szócikk témája miatt a Pszichológiai műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Vázlatos Ez a szócikk vázlatos besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Közepesen fontos Ez a szócikk közepesen fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Partmoso (vita), értékelés dátuma: 2017. június 6.
Pszichológiai témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Blablabla, blablabla, blablabla.

"manapság a parapszichológia felvetette kérdések más tudományágak specialistáit is érdeklik" - ezek szerint a parapszichológia csak egyvallás, tudományként nem tartható semmiképpen számon?

"felhasználási területe pedig egyre kiterjedtebb." - mondjon már valaki egyet. 20 évvelezelőtt úgy nézett ki lesznek eredményei, de nem látom a hadsereg toborzóirodáit, nem látok készülékeket, mérőeszközöket, felszerelést, publikációt - egyszóval semmit. Mégis becsődölt?

"Az emberek nagy része rendelkezik paranormális képességekkel." - tényleg? És mégis mik azok a "paranormális képességek" úgy egyáltalán? Mire alapozza a cikk a kijelentést?

MI A FRÁSZRÓL SZÓL A CIKK? Gyarkolatilag minden hiányzik belőle amitől tájékoztatás.értékű lenne.

89.133.45.72 üzenőlapja  2014. július 18., 00:48‎ (CEST) (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta. Lásd: Wikipédia:Aláírás)

Az angol Wiki megfelelő szócikkének "Scientific reception" fejezete teszi helyre a dolgokat. Ezt kellen lefordítani, hogy nehogy valaki tudománynak vegye a leírtakat. Jó lenne, ha a szócikk szerkesztője ezt is lefordítaná. Kaboldy vita 2016. július 10., 21:56 (CEST)Válasz

Egyetlen mondat ebből:"The scientific consensus is that there is insufficient evidence to support the existence of psi phenomena.[140][141][142][143][144][145][146][147]"Kaboldy vita 2016. július 10., 22:17 (CEST)Válasz

Megnéztem az enwiki cikkét és a jelzett szakaszt. Szerintem egyáltalán nem "teszi helyre" a dolgokat, hanem a tudományos közösség egy részének nyíltan elutasító álláspontját tükrözi, tehát ez egy elfogult, nem semleges álláspont (ha egyáltalán lehetséges ilyen).
Egyes tudósok korlátolt gondolkodásáról mindig eszembe jut az a történet, amikor a Francia Tudományos Akadémia hivatalosan kijelentette, hogy kövek nem hullhatnak az égből. Tették mindezt akkor, amikor egymás után kapták a bejelentéseket égből lehulló kövek-ről, és be is vittek nekik ilyen köveket a párizsiak, kivizsgálás céljából. Ezeket az Akadémia vizsgálat helyett szépen kisöpörte a szemetesbe.
Sajnos még számtalan ilyen történet létezik, állítólagos "tudósokkal" kapcsolatban. misibacsi*üzenet 2016. július 11., 16:43 (CEST)Válasz

Jóga - Sziddhi[szerkesztés]

A Jóga mesterei hangsúlyozzák, általában, hogy NEM Sziddhi elérése a cél. Közismert, hogy Gautama Sziddhartha, a későbbi Buddha, 8 napig volt tetszhalott. Akkor élesztette fel 5 követője.(Nem 7 nap után, ahogy „szokás” volt.) Téchy Olivér: Buddha. ISBN 963 281 696 X 180. o.

Dús Magdolna-Egely György (DR.Egely - DR.Dús): Magánvélemény a parajelenségekről avagy Titokzatos erők tudománya? 1990. Háttér ISBN 963 7403 68 X /A bizarr 55-56. o. Haridász jógi 1820 és 1830 között négyszer temettette el magát. A lahorei maharadzsa udvarában orvosi szolgálatot teljesítő Johann Martin Honigberger (1794-1869) 1851-ben Bécsben kiadott könyvében írt erről (Früchte aus dem Morgenlande). 40 nap után élesztette fel segédje, Honigberger János, brassói szász orvos leírása szerint. Partmoso vita 2017. június 6., 22:47 (CEST)Válasz