Vita:PageRank

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Computer bw.png Ez a szócikk témája miatt az Informatikai műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Jól használható Ez a szócikk jól használható besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nagyon fontos Ez a szócikk nagyon fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Zafir (vita), értékelés dátuma: 2012. május 31.
Informatikai szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
Mérföldkövek a cikk életútján
Dátum(ok: tól/ig) Esemény Eredmény

PageRank tennivalók szerkeszt · történet · figyel · frissít

PageRank[szerkesztés]

A PageRank számítása fejezetet az angol wiki és a Deeper Inside PageRank 5. fejezete alapján kéne megírni, de ezt meghagyom valaki olyannak, aki nem kap kiütéseket a numerikus analízistől :-) --Tgr 2005. május 29., 13:08 (CEST)

Ezek a linkek gondot okoznak a PageRank számításakor, mert ha a sehova nem vezető oldalaknak is adunk PageRank-et, akkor a rendszerben levő összes szavazat kevesebb lesz az oldalak számánál. - tud rá valaki szemléletes magyarázatot, hogy miért van ez így? --Tgr

Elég undorító azt olvasni, hogy site-ot, de nem tudok rá magyar megfelelőt. (A "webhely" még undorítóbb, a weblap/weboldal mást jelent.) --Tgr 2005. május 29., 16:23 (CEST) (végül jobb ötlet híján webszájt lett.)

Keresett kifejezések megkülönböztetése az algoritmusban[szerkesztés]

Azt nem értem az algoritmussal kapcsolatban, hogy hol jelenik meg az, hogy milyen kifejezésre keresek. Úgy tűnik, mintha a egy lapnak csak egy PageRank-e lenne, pedig azt gondolnám, hogy egy-egy kifejezésre lesz más és más az érték. Pl. hiába van az IBM.com-nak nagy PageRank-je, hogyha a "mákostészta" lapra keresek, akkor nem azt fogja kidobni, hanem egy sokkal kevésbé hivatkozott, ám mákostésztáról szóló lapot.

Kedves Szerkesztőség! :) Hogy áll össze ez az egész? -- nyenyec  2005. augusztus 7., 02:16 (CEST)

Nem csak úgy tűnik, úgy is van. Az IBM.com-ot egyrészt azért nem fogja kidobni, mert nincs rajta a "mákostészta" szó, másrészt meg mert a PageRank csak egy faktor a sok közül a Google értékelésében. (Amit persze nem kötnek a kíváncsiskodók orrára, de a spekulációk szerint a szokásos faktorokat (keresett szó title-ben, keresett szó h1-ben, keresett szó az oldalra mutató link szövegében stb.) összeadják, és a végeredményt felszorozzák a PageRankkel.) --TG® 2005. augusztus 7., 02:26 (CEST)

Szabadalom[szerkesztés]

A szabadalom száma jó, de a link nem működik.

Javítva, --Tgr 2006. július 3., 22:10 (CEST)


Frissülés[szerkesztés]

Egy új weboldal milyen gyorsan/mennyi ido alatt kerul fel a google talalati listájára?--Kádár Tamás Megint vitatkozol?? 2007. április 14., 12:40 (CEST)

Akkor kerül fel, amikor a Googlebot odatalál. Ha egy magasrangú, gyakran változó oldal hivatkozik rá, akkor hamrabb. --Tgr vita / IRC 2007. április 26., 15:02 (CEST)

Szavazatok a Pagerankben[szerkesztés]

Nem világos, hogy annak az oldalnak, amelyiknek magas Pagerankje, azert kerult elore a talalati listan, mert sokan hivatkoznak ra? Csökkenti az oldal Pagerankjét ha sok oldalra hivatkozik? Vagy Az az oldal kap magas PageRanket, amelyikre sokan hivatkoznak, és ameilyik egyben sokra is hivatkozik?--Kádár Tamás Megint vitatkozol?? 2007. április 26., 12:20 (CEST)

Nem számít, hány oldalra hivatkozik, mindenképp ugyanannyi PageRank "folyik ki". Ami lényeges, az az, hogy visszakerül-e a kimenő PageRank. Pl. a Wikipédia-lapok sokat hivatkoznak egymásra, és kevesebbet külső lapokra, ezért a Wikipédiából arányaiban kevés PageRank folyik ki. (Mármint folyna, ha nem lenne nofollow a külső linkeken, mert így semennyi.) --Tgr vita / IRC 2007. április 26., 15:06 (CEST)

Kösz. Ez igazán könnyen érthető magyarázat, még laikusok is megértik. --Burumbátor Burum kerekasztala 2007. április 26., 18:59 (CEST)