Vita:Oradour-sur-Glane

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Panzer aus Zusatzzeichen 1049-12.svg Ez a szócikk témája miatt a Hadtudományi műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Jól használható Ez a szócikk jól használható besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Közepesen fontos Ez a szócikk közepesen fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Kavics (vita), értékelés dátuma: 2009. február 8.
Hadtudományi szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Megjegyzés[szerkesztés]

Belátom, hogy ez a település a náci rémtetettekről ismert elsősorban és azt is belátom, hogy az angol meg a francia Wikin a mészárlás is a település szócikkében van részletezve.
Amikor azonban a cikk a gerilla = terrorista megközelítésről ír, az túlnő ennek a cikknek a keretén.
Ajánlom, hogy "Oradouri mészárlás v. Oradour-sur-Glane-i mészárlás címen önálló cikkbe kerüljön a második világháborús rész és a településről szóló szócikk csupán a története részben foglalja össze, ami a a fő szócikkbe kerül. Segítsek ebben?--Linkoman 2007. szeptember 6., 09:05 (CEST)
Természetesen igazad van. Az eredeti szócikket a francia és az angol wiki felhasználásával írtam, és persze már akkor láttam: azzal, hogy a cikk zömében nem a településsel önmagával foglalkozik, egy kissé „elcsúszik” és túlnő azon, annak ellenére, hogy a francia wikiben van külön egy Oradour-sur-Glane-i mészárlás, sőt Oradour-sur-Glane-i Emlékközpont szócikk is. Előbb arra gondoltam, hogy elkészítem azokat is, de egyelőre letettem róla, mert túlságosan részletes (ami persze nem lenne baj, de „helyismeret” híján számunkra kissé érthetetlen lenne). Így maradt az a változat, hogy a település szócikkében hagytam a nevével szorosan összeforrt mészárlás történetét – hasonlóan az angol, vagy német wikihez. Félek, ha külön szócikket írunk a mészárlásról, az eredeti gyakorlatilag „kiürülne”, s csonk benyomását keltené. Persze, ha gondolod, megcsinálhatom, sőt ki is bővíthetem. Ebben főleg akkor látok rációt, ha ezeket a nem genocídium jellegű mészárlásokat, rémtetteket külön kategóriába gyüjtjük (Ilyenekre gondolok, mint Tulle, Ascq, Kortelisy, Lidice, Kragujevac, Sant'Anna di Stazzema, Marzabotto stb., illetve Katyń, vagy akár a későbbi Srebrenica). --Fekist 2007. szeptember 6., 14:31 (CEST)
Szia! Természetesen a jelenlegi megoldás is jó, hiszen a település erről híresült el.
Ha viszont a települést külön vesszük, várhatóan tényleg szűk terjedelmű marad. Talán a különbség a túlélés üzenetében van, ha külön vesszük. Nem erőltetem, csak gondolkodtam rajta.--Linkoman 2007. szeptember 6., 14:36 (CEST)
Kösz a megértést. Persze, egyszer biztosan sor fog kerülni a szétválasztásra is – csak idő kérdése... Egyébként a helység fantasztikus, valóban így néz ki. Először 21 éve láttam; torokszorító élmény volt...--Fekist 2007. szeptember 7., 23:51 (CEST)

Ahogy elnézem, még a francia wikiben is nagyrészt a mészárlásról szól a település cikke, pedig ők aztán minden infót elő tudnak keríteni a jelenlegi településről is. Betettem egy angol nyelvű oldal linkjét, hátha van még, aki nem beszél franciául és megnézné. Név szerint fel vannak sorolva az áldozatok életkorral együtt, volt köztük egy 12 napos kisbaba is... én sírtam,miközben olvastam az oldalt... – Alensha Ankh.svg üzi 2007. szeptember 8., 00:00 (CEST)

Szép cikk... Kellene hasonló cikk a kiirtott belorusz falvakról is, amelyeket a Waffen-SS, illetve az Einsatzgruppék romboltak le. Nem lenne kis munka, lévén 1500-2000 települést tettek a föld színével egyenlővé. Lásd: Jöjj és lásd... Data Destroyer 2007. szeptember 8., 01:09 (CEST)

Törlés[szerkesztés]

A forrás és aláírás nélküli részt kivettem. A német tisztek valóban azt állították (és sokan még ma is hírdetik, lásd: Weidinger Otto: Tulle and Oradour: a franco-german tragedy, saját kiadás, 1985, valamint Taege Herbert: Wo ist Kain? Enthüllungen und Dokumente zum Komplex Tulle+Oradour, Askania, 1981, 392. o., továbbá Taege Herbert: Wo ist Abel? Weitere...., Askania, 1985, 288. o. ), hogy információjuk szerint Helmut Kämpfe, a 4. szd. parancsnoka a faluban működő partizánközpontban fogoly, és őt akarták egy 40 fős túszszedéssel kiszabadítani, de az akció nem sikerült, mert fegyveres ellenállásba ütköztek. A per során azonban egyértelműen kiderült, hogy Diekmann őrnagy, 1. z. pk. az egészet azért találta ki, hogy a túlkapást igazolni tudja – a történtekért egyébként feldühödött – felettesei előtt (lásd: Penaud Guy: La "Das Reich", La Lauze, 2005, 558. o.). A faluban soha sem voltak partizánok. A miértre adott válaszok között a legvalószínűbb feltevés, hogy a németek tévedtek, és összekeverték a jóval délebbre fekvő Oradour-sur-Vayres községgel... --Fekist 2007. szeptember 8., 01:01 (CEST)