Vita:Matematikusok listája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nuvola apps edu mathematics blue-p.svg Ez a szócikk témája miatt a matematikai műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nagyon fontos Ez a szócikk nagyon fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Misibacsi (vita), értékelés dátuma: 2009. június 27.

Ezt egybe kellene olvasztani a Híres magyar matematikusok lstájával, atán átnevezni Híres matematikusokra. Semmi nem indokolja, hogy egy népet kiválasszunk közülük, a többit meg ömlesztve listázzuk. A nemzetiségenkénti felosztás meg kategóriával is megcsinálható. – Alensha Ankh.svg üzi 2007. február 25., 15:20 (CET)

Nem értek egyet! Ez a magyar wikipédia és ezért jozan határokon belül indokolt a szétválasztás! Lásd --> magyar irodalon/világ irodalom magyar történelem / világ történelem stb. Texaner 2007. február 25., 19:44 (CET)

Sziasztok! A "külföldi" kifejezés szerencsétlen mivoltáról már volt egy eszmecsere a Magyar festők listája kapcsán (lásd: Vita:Magyar festők listája). A javaslatom az, hogy ezt a szócikket nevezzük át Híres matematikusok listája címre, de a listában a magyar matematikusok ne szerepeljenek, hanem a lista elején legyen egy hivatkozás a Híres magyar matematikusok listája című cikkre. Ilyen megoldást javasolt Data Destroyer is a festők esetében. --Adapa 2007. február 25., 20:15 (CET)

Támogatom! Texaner 2007. február 25., 20:23 (CET)

Ezt a listát tavaly augusztusban szerkesztettem meg.
Nekem ugyan semmi gondom a külföldi kifejezéssel, de egy kérésem lenne: Ha Adapa megoldását választjátok, akkor valaki szépen csinálja végig valamennyi listánál ugyanazt a distinkciót és legyen már valakinek ereje megírni egy metalapot arról, hogy a jövőben hogyan nevezzük el az ilyen listákat.
És azt is megkérem, valaki szóljon Nyenyecnek, hogy a botja megsablonozta ezt a listát, holott a sablonnak semmi értelme.--Linkoman 2007. február 25., 20:27 (CET)

Az irodalomnál valamennyire még megértem, mert egy író munkásságára hatással van a nemzetisége. Egy matematikuséra nemigen. Kétszer kettő az Ausztráliában és Mexikóban is ugyanannyi, mint Magyarországon. Ha már nemzetiségek szerint válogatunk, akkor miért ne hozzunk létre híres német, francia, stb. matematikusok listáját? (Gyorsan áfutva: ezen a listán több mint 80 német, több mint 100 francia, több mint 60 amerikai van.) Ezt az „ez a magyar wikipédia”-mentalitást meg nagyon nem értem, egy lexikon nyelvének nem lenne szabad ekkora hatással lenni a szerkezetére. Ezzel a külföldizéssel kb. olyan komolytalannak tűnünk, mintha az eszperantó wikipédia aszerint válogatna szét mindenkit, színésztől űrhajósig, hogy beszél-e az illető eszperantóul. – Alensha Ankh.svg üzi 2007. február 25., 20:35 (CET)

Sablont nem Nyenyec tett rá, hanem én, azt is odaírtam a szerkösszefoglalóba, hogy miért. – Alensha Ankh.svg üzi 2007. február 25., 20:38 (CET)

Alensha ötletét támogatom. A magyar mellett tényleg lehetne külön listát csinálni azoknak a nemzetiségeknek is, amelyekből már sok személy van, tehát lehetne Híres német, francia, amerikai matematikusoknak is külön listája, a közös listában meg csak e külön listák hivatkozásai lennének, illetve a maradék nemzetiség fiai. --Adapa 2007. február 25., 21:20 (CET)

Gondoljatok arra, hogy közép és alkalmasint még általános iskolás diákoknak is gyakran adnak manapság olyan feladatokat, hogy gyüjtsenek információkat ilyen vagy olyan hires magyar tudósról. Ezt projektnek nevezik, legalábbis felénk. Nem szégyen az, ha a magyar wikipédiában külön jelezzük a magyar matematikusokat, írókat, vegyészeket stb, Texaner 2007. február 25., 21:50 (CET)