Vita:Magyarország Kiváló Művésze díj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Átnevezés[szerkesztés]

Szerintem nem szerencsés a szócikk mostani címe (lásd laptörténet). A díj pontos megnevezése 1996-tól Magyar Köztársaság Kiváló Művésze-díj. A rendszerváltás előtt nem díj volt, hanem cím, a kitüntetettek jogosultak voltak a Magyar Népköztársaság Kiváló Művésze cím viselésére (alkalmas időpontban ez majd belekerül a bevezetőbe). A lexikonokban, adattárakban az az elterjedt, hogy a kitüntetetteknél egységesen azt írják, hogy az illető kiváló művész (kis k és kis m). A cikk pontos címe tehát vagy Kiváló művész, vagy a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze-díj, de semmiképpen nem a mostani.--Csanády 2007. október 14., 15:19 (CEST)

Vitádon válaszoltam. A "Kiváló művész" szerintem nem jó cím, de ha ragaszkodsz hozzá, akkor nevezd vissza. De pont az általad elkészített bevezetőből láttam, hogy ez az elismerés egy díj, ami pénzjutalommal és a cím viselésére való feljogosítással jár együtt.
Minden más elismerés, kitüntetés a teljes nevén szerepel.
Ezeken kívül nekem ez a jelzős szerkezet azt sugallja, hogy a szócikkben egy művészről lesz szó, aki kiváló; majd jön a hidegzuhany: tulajdonképpen egy díjról szól a cikk. Tehát én ezért neveztem át, de természetesen a cikk gazdájának lehetnek más megfontolásai is.
Ja, azonos a helyzet az "Érdemes művész" c. lappal is... --Burumbátor Hajnali Tudósklub 2007. október 15., 11:55 (CEST)

Hands-on.png (Szerkesztési ütközés után) Nincs jelentősége, de a bevezetőt nem én írtam. Viszont van rajta egy lektor sablon... – A kiváló művész cím mellett kizárólag az szól, hogy – mint fentebb említettem – gyakorlatilag mindenhol ezt használják (ennek valoszínű oka az, hogy a díj/cím megnevezése az idők folyamán változott). – Olyan, hogy Kiváló művész-díj nem létezik, tehát a mostani cím semmiképpen nem jó. – A cikknek tudtommal nincsen gazdája, azonban a cikken jelentős időt töltő szerkesztővel, egy nagyobb átalakítás előtt érdemes egyeztetni, mivel láthat olyan dolgot amit Te nem. Ez természetesen fordítva is igaz lehet. A szoftver fejlesztői erre találták ki a vitalapokat.--Csanády 2007. október 15., 16:35 (CEST)

Legfeljebb öt díjazott?[szerkesztés]

2011. óta minden évben hatan kapták meg a felsorolásunk szerint, így ez az állítás nem tűnik igaznak. --Puskás Zoli vita 2014. november 13., 23:32 (CET)

Kell-e?[szerkesztés]

Kell mindenhova, hogy érdemes művész (volt) az illető, miközben alapfeltétele a díjnak ennek megszerzése? – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2018. november 26., 18:57 (CET)