Vita:Kvantumállapot

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
P physics.png Ez a szócikk témája miatt a Fizikaműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Fizikai témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
Cscr-former.svg
Ez a cikk kiemeltszócikk-jelölt volt. Itt találod meg, miért nem kapta meg a kiemelt státuszt. A régebbi jelöléseket itt gyűjtjük össze.

Áthelyezés[szerkesztés]

Szerintem a konstansok valószínűségi értelmezése nyugodtan kerülhetne az állapottér fogalmának tisztázása után, vagy teljes egészében a méréselmélethez. Néhány dolgot most változtatni fogok. Whoami vita 2008. március 24., 06:21 (CET)

Kitörlöm valószínűségre és a kvantumoszcillátorra vonatkozó utalásokat kidolgozatlanok és nem is idevalóak. Ehelyett egy utalást teszek a valószínűségi interpreációra. Whoami vita 2008. március 24., 08:36 (CET)

Kitöröltem a fejlécből azt a megállapítást, hogy egy kvantumstatisztikus rendszer egyenlő lenne valmilyen statisztikus sokasággal. Ez ugyanis nem igaz. Minden kvantumstatisztikus rendszer meghatároz egy sűrűségmátrixot. Ebből úgy csinálnak statisztikus fizikát, hogy választanak egy eloszlást (sokaságot), attól függően, hogy a rendszer milyen kapcsolatban van a környezetével, majd a statisztikus fogalmakat (átlagenergia, fajhő, stb.) egy meghatározott, a statisztikus sokaság választásától függően, a sűrűségmátrixból és az operátorokból számolják ki. Pl. mikrokanonikus sokaságnál elég csak -t kiszámolni, ebből minden számolható (és most ehhez még csak nem is kell ), ellenben kanonikus sokaságnál -t kell számolni. Whoami vita 2008. március 27., 18:12 (CET)

A kiemeltszavazás eredménye[szerkesztés]

Itt: → Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre/Kvantumállapot. Zastava S. Jugoslavije.png Szajci reci 2008. június 7., 07:26 (CEST)