Vita:Kolozsvári Állami Magyar Színház és Opera (épület)

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Pasztilla 13 évvel ezelőtt a(z) Miről szól(jon) a szócikk??? témában
Ez a szócikk témája miatt az Erdély-műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Vázlatos Ez a szócikk vázlatos besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nagyon fontos Ez a szócikk nagyon fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Hkoala (vita), értékelés dátuma: 2010. január 8.
Erdéllyel kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Miről szól(jon) a szócikk???[szerkesztés]

Kedves szerkesztőtárs(ak),

Szándékomban áll egy szócikket késziteni a Kolozsvári Állami Magyar Szinházról, de nem tudom, hogyan, milyen keretek közt tegyem meg.

Az intézményről ugyanis nincs szócikk, ez szócikk pedig kizárólag az épületről akar szólni.

A kérdésem tehát a következő: Melyik megoldást válasszam a következők közül:

1. Hozzak létre egy új szócikket Kolozsvári Állami Magyar Szinház cimen (ezt pedig átnevezhetném Kolozsvári Állami Magyar Szinház és Opera (Épület) cimre)?

2. Bővitsem ki ezt a szócikket úgy, hogy az intézményről szóljon (külön fejezetben tárgyalva a főépületet és a stúdiót)?

Kérlek válaszoljatok (lehetőleg mihamarabb), melyik megoldást tartanátok jobbnak. Ha nem érkezik válasz, a második utat választom. Az mindenesetre abszurd, hogy az intézményről ne legyen információ sehol.

Iegeb vita 2010. augusztus 22., 16:47 (CEST)Válasz

Istvánka vitalapján beszélgettünk egyszer erről: Szerkesztővita:Istvánka/Archívum20#re Platea L. Az általad tervezett cikk csak az Állami Magyar Színházról szólna, vagy a történelmi elődeiről is? – Hkoala 2010. szeptember 2., 19:49 (CEST)Válasz

Elnézést, hogy ide írok, de egyszerűen nem találom azt a hozzászólást, amit Iegebtől olvastam valahol másutt A kolozsvári magyar színjátszás története szócikk elnevezése kapcsán. Mélyen szimpatizálok a magyar kivételével, valóban szükségtelen szócikk-elaprózódást generálna a jövőben, amikor a város román stb. nyelvű színjátszásáról szóló tartalmak a Wikipédián megjelennének. Emellett az egyszerűsítés és a felesleges cifrázás elkerülése jegyében sírva könyörgök a története szó kivételéért is, általában is fölöslegesnek és rossz terpeszkedő szokásnak tartom a szócikkek címében a története kitétel szerepeltetését, különösen azokban az esetekben, ahol az alapformának sincs szócikke. Azaz logikusan A kolozsvári színjátszás története tulajdonképpen koloszvári színjátszás kellene hogy legyen, lásd még a hasonló mamutcmekhez: A Dorogi-medence szénbányászatának története (A Dorogi-medence szénbányászata helyett), A magyar halászat története (Magyarország halászata vagy magyar népi halászat helyett). (Budapest története és társai természetesen rendben vannak.) Pasztilla 2010. szeptember 3., 12:17 (CEST)Válasz