Vita:Kerékpár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Other-langs2.pngA szócikk megfelelő nyelvű párjai kiemeltek lettek az orosz és ukrán Wikipédián,
az onnan származó információkkal érdemes lehet kibővíteni a magyar lapot.

Mérföldkövek a cikk életútján
Dátum(ok: tól/ig) Esemény Eredmény
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Sport témájú szócikkek (besorolatlan)
P Discobolus.png Ez a szócikk témája miatt a Sportműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Sport témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
Közlekedéssel kapcsolatos szócikkek (vázlatos besorolás)
Kerékikon.png Ez a szócikk témája miatt a Közlekedésműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Vázlatos Ez a szócikk vázlatos besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: 1s9s9s4s0823 (vita), értékelés dátuma: 2011. június 27.
Közlekedéssel kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Cső[szerkesztés]

A felső cső nem hiányzik, hanem más módon helyezték el. Még darabra is ugyaan annyi. 80.99.141.166 2006. augusztus 7., 16:40 (CEST)

Szótár[szerkesztés]

Valaki felküldött egy "kerékpáros-szótárat". Ez remek, csak egy lexikonban nincs helye. mi legyen vele?
Íme:==Kerékpáros szótár==
A valaki az én voltam SandorKS. Azért tettem fel oda, mert azon témákat világítja meg, amik ott vannak. Ráadásul részletesen segíti a tájékoztatást a témában... Persze, ha nem érdekel titeket, akkor töröljük. Én nem ragaszkodom hozzá, hogy fent legyen... Viszont, ha fent van, akkor annak ott a helye. Már csak azért is, mert a kerékpárral kapcsolatos dolgokat és kifejezéseket magyarázza. Máshol nem akarom, hogfy publikáljátok. Abban az esetben, ha ott nincs helye, akkor a beírásom törlésre kerül.

Autó fogyasztás[szerkesztés]

Udv! Nagyon durva hiba volt az auto fogyasztasanal! :) Talan lehetne a kulonbozo kozlekedesi eszkozok energiaigenyet egysegesiteni. Korulbelul jok a szamok, de honnan jottek?! Referencia/link? Az angol wiki-bol masik cikkbol ki lehetne emelni szerintem. Lasd: en:Bicycle performance, en:Fuel efficiency in transportation. bkil vita 2008. január 27., 17:44 (CET)

Innen a benzin energiatartalma: en:Fuel efficiency
Az angol cikk auto atlaga mar utasokra leosztva 36 MPG: ( 34.83 MJ/l * 6.5 l/100km ) / 100 = 2.26 MJ/km (varosban vagy dugoval szerintem azert tobb lenne...)
Drotparipa*: 120 kJ/km (ennyi volt megadva a masik cikkben, egyeni meres szerint allitolag valakinek fele annyi)
Gyalogbusz: 330 kJ/km
Figyelem, az emberi fogyasztasokrol szolo adatok tobbszoros elterest mutathatnak mindket iranyba egyentol, kerekpartol, sebessegtol, fittsegtol, munkovegzes pontos formajatol, es egyeb tenyezoktol fuggoen.
Megjegyzes: egy kerekparon Magyarorszagon egy legalalabb 18 eves vezeto egy legfeljebb 10 eves szemelyt is szallithat, ami megfelezheti a bicikli fogyasztast! ;-> bkil vita 2008. január 27., 18:14 (CET)

Freeride[szerkesztés]

Erről részletesebb leírás kéne, olyan, mint ami a downhill-nél van (konkrét számok, adatok), nem az a reklámduma, hogy mire alkalmas, meg hogy mennyire hű de jó... misibacsi vita 2008. március 21., 10:13 (CET)

Pálya (fixi) Trekking[szerkesztés]

Ez aranyos :-) – Mcysh vita 2008. június 29., 15:01 (CEST)

Szakszavak[szerkesztés]

Nehezemre esik elhinnem, hogy a kerékpárfajták elnevezésére ennyire az angol szavak lennének csak használatban. Bár tudom, a divat... De lehet, hogy mégiscsak lennének más nevek is, legalább zsargonszerűen, vagy szűk körben használva, amelyeket lehetne itt dokumentálni. Vagy szó szerinti fordítást megadni. - Orion 8 vita 2009. október 7., 23:08 (CEST)

Pedig valószínűleg így van. Bináris ide 2009. október 7., 23:16 (CEST)

Egy kiöregedett szakíró megjegyzései[szerkesztés]

Lehet, hogy a „homokozóban” volna a helyem, csak kiöregedtem már a játékból, mert az előbb olyan helyre írtam be az értékelésemet, amit vagy nem látogat a címzettek egy általam elképzelt része, vagy nem vagyok jogosult arra, hogy ott véleményt mondjak. Akkor most elmondom itt is, amit ott:

Ehhez a témához egykori „szakértőként” szólok hozzá, ugyanis régebben írtam néhány bicajos témájú könyvet (az egyiknek a címe konkrétan az is volt, hogy Bicajoskönyv). Mivel magam is igényes vagyok azzal kapcsolatban, amit csinálok, azt hiszem, az igényességet mások munkájában is felismerem. Ez a szócikk igényes munka, és amennyire maradék szakértelmem megengedi, hogy véleményt mondjak, szakszerű is. Gratulálok a szerzőknek!

Eszembe jutott valami, amivel színesíteni lehetne az anyagot. Két ábráról van szó, amelyek valahol megvannak nekem.

  • Az egyik ábrát Igali Svetozár 1885-ös könyvéből másoltattam le az Egyetemi Könyvtárban, amikor még megvolt nekik. (Azóta valaki privatizálta a könyvet: sajnos nem én voltam az.) Ha valakinek megvan a könyvem, a 22. oldalon láthatja, milyen a kép. (Ha nincs meg, meg lehet nézni a következő helyen, ahová pdf-ben felrakták a könyvet: http://alleycat.hu/blog/20070920/bicajos-konyv.)
  • A másik ábrát egy 1896-os könyvből (Bicycles and Tricycles) xeroxoztam ki egy amerikai könyvtárban. Ez egy aerodinamikus biciklit mutat, hátul korong alakú tele kerékkel, elöl pedig egy háromosztatú áttört kerékkel. Persze ez még nem Kevlarból készült, mint ezredvégi utódjai, hanem lemezből, de alkalmat adna arra, hogy a Wright-fivéreket is belekavarjátok a dologba, ha akarjátok. Nekem azért volna szívügyem ennek a képnek a közzététele, mert az Új! Bicajoskönyv-ből kiszedette velem a kiadó mondván, hogy nem régi ócskaságokra kíváncsi az olvasó, hanem új dolgokra. Holott ez hihetetlenül előremutató ötlet volt a maga idejében, melyet vagy 80 évvel később fedeztek fel újra.

Ha valamelyik szerkesztőt/szerzőt érdekli a dolog (kötelezettségvállalás nélkül természetesen), akkor küldjön nekem egy e-mailt, és megpróbálom előkeríteni a képeket, hogy elküldjem őket elektronikusan. Én magam közvetlenül nem akarok belefolyni a cikk szerkesztésébe, mert a nukleáris témákat szőrözöm a magyar és az angol Wikipédiában, holott volna más dolgom is. Viszont ha van ötletem, azt szívesen megosztom bárkivel, ill. azzal a személlyel, aki esetleg az ábrákkal kapcsolatban megkeres. – TheBFG vita 2010. január 10., 09:45 (CET)

Felni[szerkesztés]

A kerékpánt avíttas kifejezés a felnire? Nekem a felni nem tűnik szakszónak, de az is igaz, hogy nem vagyok műszaki szakember.--hhgygy óhaj, sóhaj, panasz? 2014. június 30., 16:51 (CEST)